用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 19-3-25 11:54
「學校可以楝學生同老師」,點解學校會肯揀/用第二位導師?

三點:

1。論壇插咀無問題。我係話你插咀但不到題,卻要人一回便要到題,三樣野同時存在,才是霸氣。

2。我句說話重點係「家長可以選校來間接選老師」,不是學校如何選老師,選錯了如何做。商業機構,有試用期,唔啱,拜拜。所以,你一早講,到題,我便可解釋。

3。我識有人做中小學。

ppmmbb 發表於 19-3-25 11:54
「學校可以楝學生同老師」,點解學校會肯揀/用第二位導師?

我一早講,遇到好老師係要D運氣,唔係話官津要運氣,其他學校不要運氣。

出來做事也不是自己叻便可,就叫做際遇,亦是講運氣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 19-3-25 12:23
點著把火(inspiring)我明亦非常同意,但未點著火之前,遇到唔好嘅老師就話唔喜歡/輕言放棄,我覺得除非係 ...

遇不到好老師,孩子發展不出團火,或興趣,是可以理解。遇不到好老師,迫不迫孩子刻苦學習,是主觀判斷,和錢無乜大關係。

我今次不是插咀,是離題!我對S君所講的內容

ppmmbb 發表於 19-3-25 13:33
我今次不是插咀,是離題!我對S君所講的內容。

觀點看法價值不同,無日無之,不用舉旗。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-25 13:21

遇不到好老師,孩子發展不出團火,或興趣,是可以理解 ...

學業(或成人嘅工作)都有基本嘅責任,有團火當然有強大motivation,  冇火都應該要盡基本責任,set一個合理目標去做好,而唔係一句「唔鍾意」就唔做。其他學業以外嘅興趣或才能發展,我冇要求,亦冇財力去不停轉老師。

Elenalan 發表於 19-3-25 13:46
學業(或成人嘅工作)都有基本嘅責任,有團火當然有強大motivation,  冇火都應該要盡基本責任,set一個合理 ...

S君用個「迫」字去描述,真不知佢理不理解什麼是motivation?

shadeslayer 發表於 19-3-25 13:21

遇不到好老師,孩子發展不出團火,或興趣,是可以理解 ...

「和錢無乜大關係」......都唔係架,有錢先可以好似你咁講當學校係「商業機構,有試用期,唔啱,拜拜」,再去「其他學校」。上興趣班,又可以轉老師,搵過個好嘅去點起把火。其實口氣同炫富冇乜分別。我知有富可炫都係一種本事。

Elenalan 發表於 19-3-25 13:52
「和錢無乜大關係」......都唔係架,有錢先可以好似你咁講當學校係「商業機構,有試用期,唔啱,拜拜」, ...

講左一百次,靠運氣,牛津也有不好的老師。轉去 LSE 就一定得?

shadeslayer 發表於 19-3-25 14:12
講左一百次,靠運氣,牛津也有不好的老師。轉去 LSE 就一定得?

「講左一百次,靠運氣」......既然遇到好老師係純靠運氣 (即使用「選校來選老師」都係靠運氣,有財力嘅可選多幾次),咁除了教孩子「等運到」就冇其他嘢可以做? 等唔到運到就放棄?

我會教孩子「好運/機會」都會留俾有準備嘅人,學業有應盡本份,興趣發展也要有個人素質和實力,有能力留喺條隊,先可能有機會遇到好導師。當然以上用錢可解決很多問題,但你已話同錢「無乜大關係」,咁我只focus教育問題。

Elenalan 發表於 19-3-25 13:46
學業(或成人嘅工作)都有基本嘅責任,有團火當然有強大motivation,  冇火都應該要盡基本責任,set一個合理 ...

我說老師重要,因為引發有團火好辦事。

你地猛講負責任,無火也要盡責。我幾時講過無火可以唔使做。IGCSE 10 多科,IB/DSE 6科,點可能科科有火,或無火唔使做?

shadeslayer 發表於 19-3-25 14:30
我說老師重要,因為引發有團火好辦事。

你地猛講負責任,無火也要盡責。我幾時講過無火可以唔使做。IGCSE ...

教孩子盡責/有責任感都唔等於佢係被迫刻苦

ppmmbb 發表於 19-3-25 13:50
S君用個「迫」字去描述,真不知佢理不理解什麼是motivation?

Motivation 意思好濶,比阿媽迫鵝打,也是一樣 motivation.  

Elenalan 發表於 19-3-25 14:40
教孩子盡責/有責任感都唔等於佢係被迫刻苦

無火的科目拿B,C,家長唔收貨,鵝下鬧下,補多兩日習,算唔算迫?見人見志喇。

shadeslayer 發表於 19-3-25 15:33
無火的科目拿B,C,家長唔收貨,鵝下鬧下,補多兩日習,算唔算迫?見人見志喇。
...

你講邊位呀? 我識架?

回覆樓主:

Elenalan 發表於 19-3-25 15:35
你講邊位呀? 我識架?

吓,虛構,但唔會少見。算唔算迫呢?

Elenalan 發表於 19-3-25 14:28
「講左一百次,靠運氣」......既然遇到好老師係純靠運氣 (即使用「選校來選老師」都係靠運氣,有財力嘅可 ...

有財力嘅可選多幾次),咁除了教孩子「等運到」就冇其他嘢可以做? 等唔到運到就放棄

Xxxxx

有無財力都唔應該選多幾次學校。或選多幾個課外活動  centers,你要第一次就小心選。

唔好運點算?好主觀因人而異。

shadeslayer 發表於 19-3-25 02:20
一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽 ...
我好明白,真的。
師父好重要。

有時要相信緣分。
‹ 上一主題|下一主題