用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-3-24 22:22
我自己覺得咁樣好啲,因為老師係不明朗因素。

仔大D,到大學,研究院,老師(教授)更重要。沒人提點,沒有學習對象,但又學得好好,係天才了。

俊馬也要伯樂,不能少看老師的重要性,唔係話你話好啲唔好啲問題。

可能你仔同你未遇過伯樂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-24 23:16
唔識英文唔回應,費時攪錯

得幾隻字,唔識咪查字典囉,阿仔唔識又咪係查字典。

呢句係鬼佬名言,我不敢翻譯。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 19-3-24 22:58
咁其實呢種「喜歡」都幾膚淺,不過年紀好細嘅小朋友都容易係咁,我女3、4歲時話鍾意普通話朗誦,原因係好 ...

The lighting of a fire in students.  要意會。 Someone to look up to, someone you admire, someone you want to become him/her one day.  

唔係老師鼻子好高嗰種。

我回 Ilovejj 話齋,大學老師,研究院 supervisor,律師 PCLL 後跟師父,俞大老師俞重要。

shadeslayer 發表於 19-3-24 23:29

The lighting of a fire in students.  要意會。 Someo ...

我明你講乜(inspiring 方面),但我認為未至於去到因為遇到個差/冇料嘅老細(老師)而「不喜歡」果科,呢d我同我妹讀postgrad都經歷過,最多係轉跟另一位。如果因為跟著個唔好嘅老師就放棄自己一直喜歡和追求嘅學術興趣,我覺得係膚淺,或者未諗清楚自己想要乜。

Elenalan 發表於 19-3-24 23:39
我明你講乜(inspiring 方面),但我認為未至於去到因為遇到個差/冇料嘅老細(老師)而「不喜歡」果科,呢d我 ...

一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽然 center 重視,找了一位猛人做導師,阿女立即著火,阿女能力特飛猛進,課餘討論時事國際形勢,看 economist.

年多後導師北上開荒,其後2年換了導師沒有那個好,但阿女的興趣一發不可收拾。

ar_mak 發表於 19-3-24 23:24
你咁樣教細路都算衰,不過我仲衰,我話你睇下人地食一支煙要幾耐?

其実我無教过佢地大大下考oral, 佢地要講两分鐘野,觉得“渡分如年”,游水比賽时差-秒天同地……我自己都唔知三分鐘有幾耐……大概係煎-塊厚牛扒时间?

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-3-25 07:27

咁去到大咗咁深入既,又唔同了!嗰時你讀既科,當然就已經係 ...

1。好老師影響學生至深,好老闆影響員工至深。

2。在沒有好老師好老闆時,如何自處。

1同2是兩個問題兩件事來的。1是客觀的命題。無論你認為1是好是壞,無論你個人喜好如何。

我講的是一。

‹ 上一主題|下一主題