用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 19-3-24 15:45
你仲係離题!
識人就答識,唔識人就答唔識!
講咁多離题野想証明你有見識?

你插咀,但你未講你的問題和我的討論有乜關係。你唔到題,但要人到題?呵呵,好霸氣呀。

繼續。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-24 15:56
呢樣都係。
所以我搵學校,主要睇校長,一個好既校長,做事有系統,老師都唔會差。不過即使咁樣,又唔足以 ...

我們家女兒每喜歡一科,不喜歡一科,喜歡一樣課外活動,不喜歡一樣課外活動,記憶中「全部」因為老師 light that fire。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-24 21:44
我知有人係用情感來決定呢啲野。
但我同我仔都唔係咁既人。
記得幼稚園時,問老師我仔喜歡坐定定既傳統教 ...

我覺得我仔越大越不受導師的教法影響。幼稚園和初小時曾經幾次因為導師太惡或教法太谷喊住唔肯去上堂,最後都係放棄左。上左高小了,遇到不喜歡的導師,佢會主動提出換過個而不是不肯去上堂,佢而家學緊的一體一藝在過去2年都巳經換左最少2次,其中一樣在不久的將來可能又要再換

濼晴 發表於 19-3-24 10:37
請問有冇好私補可以介紹

無呀,我女都係去中心上堂
只不過我覺得樓主情況私補會好d

shadeslayer 發表於 19-3-24 18:50
我們家女兒每喜歡一科,不喜歡一科,喜歡一樣課外活動,不喜歡一樣課外活動,記憶中「全部」因為老師 ligh ...

咁其實呢種「喜歡」都幾膚淺,不過年紀好細嘅小朋友都容易係咁,我女3、4歲時話鍾意普通話朗誦,原因係好鍾意個普通話老師和佢把聲(要成日聽老師嘅錄音),就係咁到現在都鍾意上普通話堂(即使已轉了其他老師)。我覺得呢種「喜歡」出現在幼童上較常見,如年長d嘅孩子仲係咁,似乎佢仲未明白自己真正喜歡d乜。
喜歡一樣學科,我覺得係搵到趣味、挑戰性和成功感,呢3種感受係相輔相成。

IloveJJ 發表於 19-3-24 21:44
我知有人係用情感來決定呢啲野。
但我同我仔都唔係咁既人。
記得幼稚園時,問老師我仔喜歡坐定定既傳統教 ...

唔係感唔感情的問題,係:

Education is not the filling of a pail but the lighting of a fire?

Be inspired.  Someone to look up to.  Ignite the fire in student,呢種 fire。

ar_mak 發表於 19-3-24 22:53
你以前係咪教過幼稚園?

經常聽到家長向年幼既子女發出一道命令 : 你可唔可以同我安靜3分鐘?!
三分鐘咪电視广告时段禁耐~
‹ 上一主題|下一主題