用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!  

哈利媽 發表於 19-3-27 12:01
佢應該唔會咁諗, 亦從小教佢將勤補拙嘅道理, 小朋友真係有努力嘅, 如果唔係佢可以唔做練習唔補習, 我身邊冇 ...

你可以兩手準備,一方面繼續努力,另一方面告訴孩子你數學不好對你的人生(選科、選工作、選朋友/配偶)有甚麼影響,看看對孩子有沒有良性刺激。

asweetmom 發表於 19-3-27 12:11
你可以兩手準備,一方面繼續努力,另一方面告訴孩子你數學不好對你的人生(選科、選工作、選朋友/配偶)有甚 ...

多謝鼓勵

哈利媽 發表於 19-3-27 12:05
小朋友最幣係學咗記唔穩, 考試時就緊張加亂, 剛有朋友提醒要再操佢心算同加減乘除基本功 ...

很多人說數學不用背誦不用操練,明白道理概念就行。數學的公式可不少呢,背不住公式就沒有然後了。就像英文詞彙一樣,又有幾人能過目不忘,重溫才是大部份人的現實。

數學只有靠做得多嚟操, 冇其他辦法做多d練習, 讚佢多啲, 等佢唔抗拒先, 慢慢有進步自信就會返嚟

心理原因都好有關架, 你催眠吓個仔阿爺呀咩親戚數學好叻(老作都好), 有用架
唔好成日同佢講阿媽數學唔好阿爸又一般, 佢就更加會認為自己差係應份

我細個記得爸爸大學係讀數學, 阿哥又數學好叻
於是覺得自己數學都唔會差, 所以我數學好好架
但會計係勁差, 一世人都未平衡到張balance sheet, 差d唔合格
後來我媽講返, 原來阿爸大學唔係讀數學係主修會計架囉哈哈哈哈

回覆 哈利媽 的帖子

如果數學弱,中學恐怕只能選文科,因為化學物理果d科目要有好好既數學基礎。而且,其實數學要由小一開始操,到5,6年班基本都好難追,數學唔難,只是要你好早開始準備

IloveJJ 發表於 19-3-28 11:02
但亦有人話小學數同中學數唔同喎!會唔會小學數唔好,只係唔小心,唔識跟procedure, 到中學學既野唔同,又 ...

我覺得小學數vs中學數真係好唔同,而更重要factor係好多人(尤其男仔)到中學先開竅進入狀態。

nkd    發表於 19-3-28 16:59

asweetmom 發表於 19-3-27 12:16
很多人說數學不用背誦不用操練,明白道理概念就行。數學的公式可不少呢,背不住公式就沒有然後了。就像英 ...

小學無咩公式要背吧?

中學公開試,公式都寫哂出來,都唔駛記。

背來有什麼用?

October. 發表於 19-3-26 23:38
JustAparent講得好中,實情真係咁,雖然經常有人強調要清CONCEPT, 唔好操練,現實係相當一部份學生就係點 ...

下? 真係咁教?

四位數教佢寫兩個0?轉個題型教過另一招?

其實細路唔明,好多無用細路仔既視角去教,唔夠生活化。

我旁觀呀媽教數,好多時係重覆講同樣既野就以為教得明,有時見到都幾好笑。

retriever 發表於 19-3-28 12:59
小學無咩公式要背吧?

你考乜嘢公開試,公式係會全部寫曬出嚟?

retriever 發表於 19-3-28 12:59
小學無咩公式要背吧?

我考HKCEE和HKALE, 都有大量formula要背,邊個會幫手寫哂出來? 有貓紙?

JustAParent 發表於 19-3-28 13:09
你考乜嘢公開試,公式係會全部寫曬出嚟?

而家唔知喎, HKCEE, HKAL 當年都寫哂出來啦...

Elenalan 發表於 19-3-28 13:14
我考HKCEE和HKALE, 都有大量formula要背,邊個會幫手寫哂出來? 有貓紙?
...

不如你講一條要背既FORMULA? F=MA?

我淨係知, 無俾既公式, 係唔可以用, 除非你在答題中PROVE 左佢...

大佬, 如果你搵到條SHORT CUT FORMULA, 就隨隨便便俾你用, 咪好唔公平?

卷上有列出可用公式... 或者我地唔係同一年代? 或者你貪快趣, 人地有俾你唔知?!

retriever 發表於 19-3-28 13:14
而家唔知喎, HKCEE, HKAL 當年都寫哂出來啦...

你邊年考? 竟然有公式寫哂出來? 所有geometry formula都俾哂考生?   

Elenalan 發表於 19-3-28 13:25
你邊年考? 竟然有公式寫哂出來? 所有geometry formula都俾哂考生?   
...
咩 geometry formula 要背, 你講來聽下啦...

retriever 發表於 19-3-28 13:33
咩 geometry formula 要背, 你講來聽下啦...

e.g. 2sinAcosB=sin(A+B)+sin(A-B)

Elenalan 發表於 19-3-28 13:36
e.g. 2sinAcosB=sin(A+B)+sin(A-B)

呢個一定有...

BTW, 一個公式, 佢可能有幾個FORM 架, 佢當然唔會俾哂所有FORM 你, 但你可以自己DERIVE 啦...

譬如, 俾你SIN(A+B) =XXX 姐係 SIN(A-B) 係物啦.

仲有三角形邊長跟夾角既關係果條都有架...