用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!  

shadeslayer 發表於 19-3-24 13:56
遇不遇到好老師,有點運氣。但老師是學校請的,所以要選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。
...

呢樣都係。
所以我搵學校,主要睇校長,一個好既校長,做事有系統,老師都唔會差。不過即使咁樣,又唔足以令學生喜歡一個科目。因為所謂唔差,只係有老師既操守,唔會偏私、包庇,但要學生喜歡嗰科,係要好有心又好有方法。
講講下,我仔去年既數學老師,係電視台既STEM sir,唔會亂鬧人,有心教,好玩,我仔係好鐘意佢,但無因為咁而喜歡數學。
反而係佢自去年補數後,越來越懂做,而家佢同我講佢都唔係唔喜歡數學。
不過,我諗我仔同我係比較特別,我哋都唔會因為咩老師咩同學而喜歡咩學科。

IloveJJ 發表於 19-3-24 09:59
我小學至初中數學都好好,你呢題超過咗程度!

ppmmbb 發表於 19-3-24 15:45
你仲係離题!
識人就答識,唔識人就答唔識!
講咁多離题野想証明你有見識?

IloveJJ 發表於 19-3-24 15:56
呢樣都係。
所以我搵學校,主要睇校長,一個好既校長,做事有系統,老師都唔會差。不過即使咁樣,又唔足以 ...

ppmmbb 發表於 19-3-24 15:45
你仲係離题!
識人就答識,唔識人就答唔識!
講咁多離题野想証明你有見識?

你插咀,但你未講你的問題和我的討論有乜關係。你唔到題,但要人到題?呵呵,好霸氣呀。

繼續。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-24 15:56
呢樣都係。
所以我搵學校,主要睇校長,一個好既校長,做事有系統,老師都唔會差。不過即使咁樣,又唔足以 ...

我們家女兒每喜歡一科,不喜歡一科,喜歡一樣課外活動,不喜歡一樣課外活動,記憶中「全部」因為老師 light that fire。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-24 18:45
你插咀,但你未講你的問題和我的討論有乜關係。你唔到題,但要人到題?呵呵,好霸氣呀。

繼續。

shadeslayer 發表於 19-3-24 18:50
我們家女兒每喜歡一科,不喜歡一科,喜歡一樣課外活動,不喜歡一樣課外活動,記憶中「全部」因為老師 ligh ...

我知有人係用情感來決定呢啲野。
但我同我仔都唔係咁既人。
記得幼稚園時,問老師我仔喜歡坐定定既傳統教學?定活動教學?老師表示,佢唔在乎咩形式,而係在乎個內容係咪佢喜歡?

記得我讀兼讀既幼師課程時,要揀科,我就一味諗邊科我喜歡?我想學?但我同學就研究邊科可以一齊讀?有個講師好識講笑,好多同學都好喜歡佢,我唔喜歡,我覺得好嘥時間。

我覺得喜歡一個學科,係因為想尋求嗰樣知識,不喜歡既學科而要讀,係因為要達到某個水平。唔應該受老師影響。

ar_mak 發表於 19-3-24 18:32
你有2個仔,我建議你分別獨立去問下佢地,你睇下佢兩個人會有點樣既答法. 數學唔係要求一個標準答案,而係要求 ...

如果教大仔,咪用份數計囉!
教細仔,佢未學份數,咪教佢先x6再÷3囉!

ar_mak 發表於 19-3-24 18:38
阿媽,到初戀出現果陣就唔係咁架喇.

其實你哋知唔知人係有好多種架?
例如你問人,邊個冷氣機好?
有人會答:大金呀!牌子出名呀!
有人會答:日立呀!日本野好呀!
有人會答:xxx呀!個款靚呀!
有人會答:邊隻平就邊隻啦!
我會答,樂聲,因為佢有nanoe空氣靜化功能,因為我哋鼻敏感,用過呢個功能有效改善。點有效呀!例如以前起身會流鼻水,而家用完起身無流鼻水。

IloveJJ 發表於 19-3-24 21:44
記得幼稚園時,問老師我仔喜歡坐定定既傳統教 ...

我覺得我仔越大越不受導師的教法影響。幼稚園和初小時曾經幾次因為導師太惡或教法太谷喊住唔肯去上堂,最後都係放棄左。上左高小了,遇到不喜歡的導師,佢會主動提出換過個而不是不肯去上堂,佢而家學緊的一體一藝在過去2年都巳經換左最少2次,其中一樣在不久的將來可能又要再換

濼晴 發表於 19-3-24 10:37
請問有冇好私補可以介紹

無呀,我女都係去中心上堂
只不過我覺得樓主情況私補會好d

Ocean419 發表於 19-3-24 21:52
我覺得我仔越大越不受導師的教法影響。幼稚園和初小時曾經幾次因為導師太惡或教法太谷喊住唔肯去上堂,最 ...

我自己覺得咁樣好啲,因為老師係不明朗因素。

IloveJJ 發表於 19-3-24 21:46
如果教大仔,咪用份數計囉!
教細仔,佢未學份數,咪教佢先x6再÷3囉!

IloveJJ 發表於 19-3-24 21:50
其實你哋知唔知人係有好多種架?
例如你問人,邊個冷氣機好?
有人會答:大金呀!牌子出名呀!

shadeslayer 發表於 19-3-24 18:50
我們家女兒每喜歡一科,不喜歡一科,喜歡一樣課外活動,不喜歡一樣課外活動,記憶中「全部」因為老師 ligh ...

咁其實呢種「喜歡」都幾膚淺,不過年紀好細嘅小朋友都容易係咁,我女3、4歲時話鍾意普通話朗誦,原因係好鍾意個普通話老師和佢把聲(要成日聽老師嘅錄音),就係咁到現在都鍾意上普通話堂(即使已轉了其他老師)。我覺得呢種「喜歡」出現在幼童上較常見,如年長d嘅孩子仲係咁,似乎佢仲未明白自己真正喜歡d乜。
喜歡一樣學科,我覺得係搵到趣味、挑戰性和成功感,呢3種感受係相輔相成。

ar_mak 發表於 19-3-24 22:53
你以前係咪教過幼稚園?

經常聽到家長向年幼既子女發出一道命令 : 你可唔可以同我安靜3分鐘?!

你越問越遠,究竟想點?

唔係感唔感情的問題,係:

Education is not the filling of a pail but the lighting of a fire?

Be inspired.  Someone to look up to.  Ignite the fire in student,呢種 fire。

ar_mak 發表於 19-3-24 22:53
你以前係咪教過幼稚園?

經常聽到家長向年幼既子女發出一道命令 : 你可唔可以同我安靜3分鐘?!
三分鐘咪电視广告时段禁耐~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊