用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-4-5 13:03
把負看成一個 vector,把方向轉180度,易理解。

多謝 c Hing. Vector 係小女子心頭一根刺,講起一壳眼淚   就係因為唔明佢,我讀唔掂中大經濟,焗住轉系,仲要 defer 一年先至畢到業啊!     

YolandaTam 發表於 19-4-5 13:49
多謝 c Hing. Vector 係小女子心頭一根刺,講起一壳眼淚   就係因為唔明佢,我讀唔掂中大經濟,焗住 ...

簡單 Vector 只是數字加上方向性,在理解負數有幫助。

YmOra    發表於 19-4-6 12:19
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-23 20:36
我仔嗰時去嗰間仲多人,無架,你去到,老師俾一大叠你,多到做唔晒嗰隻,你自己狂做,做完俾老師對,老師 ...

咁同自己買一大堆練習做有咩分別?

YolandaTam 發表於 19-4-5 11:10
嗰間學校,數學   
由我嗰代起已經 ,小六教負數,老師話係減嘅概 ...

負數唔駛小六教,小一都得。

根本小學數學生活化應用,就無年級限制。

就算小二,你跟女出街時,話無散紙問佢(如有零用錢)攞著幾十救急,再拖下佢,包佢知咩係負數!

Elenalan 發表於 19-4-5 11:26
我都同意如果老師教學術概念有問題,家長都要同孩子講解清楚,就算我平時放手俾呀女自己做功課溫書,我都 ...

我又來插句啦。。。

我真係覺得學校教果D 直式橫式既操作,可能太多或講數量概念太少。

因為你會睇到,細路心算簡單四則運算,似乎係腦內PICTURE 緊條直式在操作,而因為對錯位或未短期記憶暫存數而計錯。

重點係個錯既答案,用數量概念根本直觀已知離哂罩,但細路做係懵然不知。

retriever 發表於 19-4-13 12:28
我又來插句啦。。。

我真係覺得學校教果D 直式橫式既操作,可能太多或講數量概念太少。

我女小一仲係計緊2位加減/連加/連減,但佢一向心算完先寫直式(所以做功課成日漏直式),我估佢暫時冇你講果樣問題,可能因為我地一直冇操數冇drill直式,佢連乘數表都冇背嘅,但佢明白連加概念。跟學校進度慢慢學佢又應付到冇問題。今日家長日數學老師都話佢數感好轉數快。

Elenalan 發表於 19-4-13 13:32
我女小一仲係計緊2位加減/連加/連減,但佢一向心算完先寫直式(所以做功課成日漏直式),我估佢暫時冇你講果 ...

其實我地都無'蕉' 直式, 不過可能學校已經幫佢地'蕉' 左.

另外認叻既細路喜歡靠心算棄筆算. 你細路應記憶力較好.

我果個係短暫記憶奇差, 但又要懶, 所以好易無無謂計錯!

retriever 發表於 19-4-15 16:33
其實我地都無'蕉' 直式, 不過可能學校已經幫佢地'蕉' 左.

另外認叻既細路喜歡靠心算棄筆算. 你細路應記 ...

其實棄筆算唔係因為認叻,係因為怕寫字(至少我個女係咁)。唔知其他小學係咪仲用細格仔簿,我見呀女計數又要間好多線又要對齊,佢次次都係計好條數,再慢慢寫番d題號、解題、列橫直式...所以用親格仔簿成日漏呢樣果樣,但答案又計啱架喎。

pekovian 發表於 19-3-23 09:12
成功感好重要!諗返我細個,科科都9x分,得數學一路都係7x分,所以愈來愈唔想掂數學。
直到小五小六,數學 ...

完全認同,小女現在小五遇到好的數學老師,她現在很喜歡數學。。。之前4年級時常被數學老師責罵,另到她怕左數學!好彩現在遇到懂她的老師,很感恩。

retriever 發表於 19-4-15 16:33

另外認叻既細路喜歡靠心算棄筆算. 你細路應記 ...

我想知道直式有什麼缺點,好像很多人唾棄,我現在還教女兒直式要對好位置,對歪就錯。可能我頭腦不好,做事要清楚和喜歡一步步來。記憶所及,我未曾趕不及完成數學考試。

Cheeselover 發表於 19-4-16 18:09
我想知道直式有什麼缺點,好像很多人唾棄,我現在還教女兒直式要對好位置,對歪就錯。可能我頭腦不好,做 ...

嚴格來講,條式無錯。係一般講解離開實際,而且借位進借易誤導。

你可以想像一下100蚊用左3蚊要找錢。

用直式係所謂借兩次位,如心算細路仔係腦內想像果條直式,並對位運算。

實際上係唱10蚊散紙去找,數數係100向後數3下。

直式係比較遠離數量概念。

明白數量概念,對錯位計錯,亦一睇就知。

Cheeselover 發表於 19-4-16 18:09
我想知道直式有什麼缺點,好像很多人唾棄,我現在還教女兒直式要對好位置,對歪就錯。可能我頭腦不好,做 ...

我女d數學功課,唔係漏直式就係對歪哂d位,所以平時d功課好低分。佢做親數學格仔簿,永遠心算計好哂,先再填番d題目呀題號呀解題、列式、名數、括弧、間線....每樣當1 part, 而且係斬件咁,每題同一part寫好,再寫第2、3、4 parts....但又寫寫下斷片,所以成日寫漏哂...佢當列式係格式,唔當係計算步驟 。你都好盡責可以跟到小朋友功課,我要返工根本冇咁多時間跟,鬧都鬧到口臭。見到老師d評語我又唔可以唔做嘢,壓力好大。

佢d功課好messy, 但數學成績又好好,多數滿分。不過咁樣讀上去我唔知佢搞唔搞得掂

retriever 發表於 19-4-16 18:25

嚴格來講,條式無錯。係一般講解離開實際,而且借位進借 ...

所以小朋友要識數手指,識數手指就好易明加減/倒扣/正負概念,太早drill直式(我知好多幼稚園已計三四五個位直式)係做壞個底。

retriever 發表於 19-4-16 18:25

嚴格來講,條式無錯。係一般講解離開實際,而且借位進借 ...

謝謝你用心講解,不過我仍然不解,直式如何遠離數數的概念,直式是一種計算方法,數數是另一算術方法,兩者應用在不同場合。可能我的數學一般般,所以我太明你的講解,抱歉。

Elenalan 發表於 19-4-16 19:07
我女d數學功課,唔係漏直式就係對歪哂d位,所以平時d功課好低分。佢做親數學格仔簿,永遠心算計好哂,先再 ...

我愛靚,不能忍受亂糟糟(姐姐在廚房很有壓力),要求阿女功課整齊,特別是數學,講求精準,數字對位要清楚,阿女計算仍然靠直式,所以有人說唾棄直式,我搞不清有什麼問題,公司盤數,帳單不也是用直式表達?
我都是放工回家看功課,幸好現正方便,微訊WhatsApp 也可以做工。我女平日無補習,又快手,她可以準時完成給我回來檢查。最怕是視藝,填顏色,我叫她不要參加填色比賽,這些比賽是給八爪魚玩。

Cheeselover 發表於 19-4-17 07:55
我愛靚,不能忍受亂糟糟(姐姐在廚房很有壓力),要求阿女功課整齊,特別是數學,講求精準,數字對位要清楚 ...

你女好乖,我女成日hea到我返屋企先開始做,佢好唔鍾意做功課,上堂又坐唔定,自理亦差,經常被老師寫手册。唔係我接受messy, 而係佢唔會聽人講。老師建議我帶佢去做評估,仲要上course訓練大小肌。

我冇唾棄直式,我以前細個都係咁用直式計數架啦,但呀女自己做功課,佢堅持用自己方法去計都冇辦法。

我都想呀女係乖乖女品學兼優,奈何佢唔係聽教聽話嘅小朋友。佢最大優點係超強記憶力,唔使我粗心佢有冇溫書。但佢其他問題確實令人好頭痛。

Elenalan 發表於 19-4-17 08:17
你女好乖,我女成日hea到我返屋企先開始做,佢好唔鍾意做功課,上堂又坐唔定,自理亦差,經常被老師寫手册 ...
其實你女性格幾硬頸有自己一套諗法認為自己對的話,就唔會接受其他人意見
明白你幾頭痛
來緊暑假希望你找到適合訓練幫助女兒
其實她很聰明轉數快

我覺得要訓練到佢自己對答案,然後搵錯處,再圈起錯嘅位置,跟住寫低錯嘅原因,例如「忘記先乘除後加減」。
跟住再重做所有錯嘅題目,重覆以上步驟直至全對。
好多人大量做,做完又錯同一樣嘢,根本浪費時間。改正其實好重要!
‹ 上一主題|下一主題