用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-3 22:09
想請教下,以sin(A+B)=sinAcosB+cosAsinB為例,老師用幾何三角形去証明公式是對的,當中是否只把A、B假設 ...

讀上去計算sine wave cosine waves就會用到0至360度,or 用radian,即0=0, 90度=兀/2,180度=兀。其中讀到physics electromagnetic waves會用好多。
sin A or Cos B會有正、負值。不再是計算直角三角形階段

ar_mak 發表於 19-4-3 23:19
拿,我唔敢好肯定去講實呢件事,但應該和現實不會相差太遠.

正方形,長方形,都係先頭部隊,應該是一二年班教.  ...

其實用同一本書,上堂老師點樣表達定死板跟書講,效果都好唔同喎,我冇sit堂,真係唔知情況。不過我問呀女,佢就好清楚,尤其問佢柱體,佢好清楚要搵橫切面, 呢樣好impressed。不過我一直冇留意我女d功課,亦冇外補,超唔超前學我唔在意,佢應付到學校教嘅就得。

Elenalan 發表於 19-4-3 23:30
其實用同一本書,上堂老師點樣表達定死板跟書講,效果都好唔同喎,我冇sit堂,真係唔知情況。不過我問呀女 ...

不留意就可能出錯,一錯就改,一改就多(功課),我不想每天的家課有30%是改正,或許養成依賴習慣,不過在檢功課時,我會扯到很多課外東西。
是否超前落後,我沒有注意,不過我對數學卻有些不快,那些文字題的中文簡直狗屁不通,我不清楚為何要糢糊其中意思,是否有意?我覺得是"陰險",如果用英文,他們的計謀肯定不能得逞,英文句式邏輯分明,不能含糊其詞,我很想拿給中文老師問這是什麼中文。
另外是方位,我要請教高小的家長,除了東南西北外,會不會要這基礎上加入角度?我所以奇怪是,我是用時鐘定向,"我在你幾點鐘位置",教東南西北時要轉台

Elenalan 發表於 19-4-3 23:22
其實學生時代的我數學一般,反而之後幫學生補習我先後知後覺慢慢清番多d concept。我只A. Maths程度,pure ...

學無前後,數學係一科好有魅力嘅學科,真係無時間地域的限制,幾時學幾時重溫都係可以的事,她可以幫助你提升"思考力"/"邏輯分析"/"與子女的親近關係"。。。等等,思考數學題的確係一份很好的誤樂。

Cheeselover 發表於 19-4-4 07:26
不留意就可能出錯,一錯就改,一改就多(功課),我不想每天的家課有30%是改正,或許養成依賴習慣,不過在檢 ...

我一向唔對功課,等老師改,等呀女知佢自己做啱和有機會做錯嘅地方,咁佢先會上心,到測考時會更留意。所以佢一向係好多改正,有改正我會睇下佢錯乜識唔識,有需要先講解,不過絕大部份都係佢唔小心。

YmOra 發表於 19-4-4 07:39
學無前後,數學係一科好有魅力嘅學科,真係無時間地域的限制,幾時學幾時重溫都係可以的事,她可以 ...

我係畢業後先喜歡數學,反而讀書時成績一般,長期追落後,消減鬥心亦有種抗拒心態,反而上大學後先開竅,慢慢pickup番又覺得好有趣。我成日好想自修讀番一d以前錯過了嘅科目,文科理科都好,沒有公開試壓力,真正可以尋求學習嘅樂趣。

Elenalan 發表於 19-4-4 08:01
我一向唔對功課,等老師改,等呀女知佢自己做啱和有機會做錯嘅地方,咁佢先會上心,到測考時會更留意。所 ...

我做了pre-teacher份工,因為老師只是tuck and cross, 我會加註(也加注)。

YmOra 發表於 19-4-4 07:39
學無前後,數學係一科好有魅力嘅學科,真係無時間地域的限制,幾時學幾時重溫都係可以的事,她可以 ...

我腦袋開始石化,運轉時出現的雜聲令我頭痛,現在工作也計算,不過多借助電腦(唉!人類愈來愈笨)。前面講的sin cos 更是抹一把汗,像鄉下的親戚,大學的數學公式多數代表某種慨念,誰會利用那些函數計算結果,阿女上中學可能就是我的末日!

Elenalan 發表於 19-4-4 08:07
我係畢業後先喜歡數學,反而讀書時成績一般,長期追落後,消減鬥心亦有種抗拒心態,反而上大學後先開竅, ...

其實,這是真的,每個孩子或大人經常話數學有多難,主要原因都係自己俾自己,自己把無形的巨石放在自己面前,總是認為無能力越過,久而久之就唯有放棄,但,只要每天遂少遂少挪開面前的小石,遂D遂D建構出新建的邏輯思維,你會發覺原來數學是很有趣的,甚至喜愛了數,更甚的是如你般着了魔,一發不可收拾,我常常與家長分享,如果你數學底子差嘅話,就要好好把握小孩成長的機會,與他一齊學習,由小一開始都無所為,為的都是重建新的邏輯思維,為的更是親子關係,數學的確係一門有益身心的學科。

Cheeselover 發表於 19-4-4 09:10
我腦袋開始石化,運轉時出現的雜聲令我頭痛,現在工作也計算,不過多借助電腦(唉!人類愈來愈笨)。前面講 ...

是的。高深的數學理論响日常生活裏確係未必有其實用性。不過,學習更深奧的數學知識,並非要學者怎樣經常使用出來,而是讓自己學懂當中對深層次問題的思考方法,是邁向哲學的學習,對未來做人做事價值觀有著深遠的釐定指標。

不要覺得自己不可能,我們要像孩童般簡單,對有趣事情的雀躍,小孩子們自懂思考以來,一開始就先對數學產生與趣,有了趣味就會產生動力。學習數學,學習思考,學習邏輯,小孩子們的簡單反而是我們大人要向他們學習的態度。

planetearth 發表於 19-4-3 23:27
讀上去計算sine wave cosine waves就會用到0至360度,or 用radian,即0=0, 90度=兀/2,180度=兀。其中讀到 ...

係。一絛公式就是可以讓任何角度代入皆成立才算是公式,只是我未能表達到點用三角畫圖去証明任何角度公式也成立,感覺上,A或B角度越大,越難用三角畫圖法來証明。我仍在組織表達中。。。

YmOra 發表於 19-4-4 10:33
係。一絛公式就是可以讓任何角度代入皆成立才算是公式,只是我未能表達到點用三角畫圖去証明任何角度公式 ...

你上網搵下d Visual Proof, 之前R君都講過,一睇就明。如果以直角三角形去prove, 任何三角形都可切成2個直角三角形,咁一樣係用到來prove。呢個係97年前老師教A. Maths嘅程度,而家點教就唔清楚喇。

YmOra    發表於 19-4-4 15:15

YmOra 發表於 19-4-4 10:24
是的。高深的數學理論响日常生活裏確係未必有其實用性。不過,學習更深奧的數學知識,並非要學者怎樣經常 ...

我覺得能夠跟孩子重頭學起(不論任何事)都係好幸福嘅事。人到中年總覺得想當年有太多原因令自己錯過了很多有趣嘅事物和學習樂趣。

nkd    發表於 19-4-4 17:03

Cheeselover 發表於 19-4-4 07:26
不留意就可能出錯,一錯就改,一改就多(功課),我不想每天的家課有30%是改正,或許養成依賴習慣,不過在檢 ...

我地一直無檢查功課, 相信亦係細路跟到課程, 測考無意外既原因!

YmOra 發表於 19-4-4 10:24
是的。高深的數學理論响日常生活裏確係未必有其實用性。不過,學習更深奧的數學知識,並非要學者怎樣經常 ...

跟細路一起長大, 就一個很好既經歷. 感覺自己好像再成長一次...

講解數學, 會諗下點樣用生活事例講得明一些高等概念, 例如: A+B=B+A; AXB=BXA,

又例如細個時唔少人唔明植樹問題, 結果係老師或大人簡單講 : "總之加多個一"; 結果係換一換問法又唔識!

就算細路既奧數, 我需然從未學過奧數, 但用基本數學/字概念去解題, 也感覺很有意思!

YmOra 發表於 19-4-4 10:33
係。一絛公式就是可以讓任何角度代入皆成立才算是公式,只是我未能表達到點用三角畫圖去証明任何角度公式 ...
如果原公式係證明 A, B < 90, 可試下REPLACE X=180+-A, Y=180+-B, 每個QUADRANT 都應該可以証明到..

Elenalan 發表於 19-4-4 11:03
我覺得能夠跟孩子重頭學起(不論任何事)都係好幸福嘅事。人到中年總覺得想當年有太多原因令自己錯過了很多 ...

形容得十分好呀!"幸福"二字,我忘記咗有這兩個咁美妙嘅字添。

回覆 planetearth 的帖子

Sin wave Sin (A+B), B is phase shift of the sin A wave, Cos & sin has 90度 phase shift. Cos lags Sin 90度

*for someone 日後有興趣..

YmOra    發表於 19-4-4 15:38

retriever 發表於 19-4-4 11:51
跟細路一起長大, 就一個很好既經歷. 感覺自己好像再成長一次...

講解數學, 會諗下點樣用生活事例講得明一 ...

無錯。數學好講求講者的表逹如何,就算一條十分容易的理論,只要講者肯花DD心思,亦可以使到聽書者得到啟發。數學的學習正正就是要"刺激大腦思考,建構出邏輯的網絡思維"。

retriever 發表於 19-4-4 11:53
如果原公式係證明 A, B < 90, 可試下REPLACE X=180+-A, Y=180+-B, 每個QUADRANT 都應該可以証明到.. ...

這種要先行作(180°±A),我都嚴用咗公式作處理程序,我想試下諗諗可否單單只用圖來作所有公式的証明。應該都幾好玩。

‹ 上一主題|下一主題