用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

哈利媽 發表於 19-3-25 09:11
其實我想知道如果小朋友已經响數學上冇咩成功感同興趣, 再不斷叫佢補習做練習, 係咪會仲幣?? 佢之前係每星 ...

找個好的老師一對一,要能用趣味方式教數,要了解學生哪方面kick住,解釋清楚嗰concept. 小學數學未算抽象,可以用很多生活實例去解釋,等佢容易 聯想身邊事物,冇咁悶. 每個topic掌握好 概念, 適量練習. 所有數學concept都會互相關連 綜合練習, 多自己思考.如何多思考?見到唔識問題自己多思考不要急於求答案.學習數學訓練思考過程比答案更重要.我意思是說如果學生能三天三夜思考一條數學難題, 就算答錯,有益過老師即時畀答案. 當然大家都說考試成績重要所以答案也重要,如果肯多思考數學題目,數學能力慢慢就會浮現, 如果 數學能力高,考試自然好.
數學練習貴精不貴多. 一條好的數學題目可達多層次思考.

interview 發表於 19-3-31 01:52
其實中學同小學數都好唔同。
有沒有例子,小學數普通,到中學會好? 或調轉
...

男仔好多呢D CASE。

第一仔遲熟,第二小學數主要係運算,準確度(大意否)大於一齊。

中學,甚至高中D 數難左就唔係睇準確了。

IloveJJ 發表於 19-3-31 09:41
完完全全無諗過一定唔會讀工程!
佢除了計數差,揸筆畫野都差,最擅長係文字同資料分析,一定一定唔會讀工 ...

未讀中學先打定輸數,太可惜了。你可能埋沒了他。

retriever 發表於 19-3-31 09:31
如果數學係2仔,你仔少好多科揀啦,工程呢D 水泡科係要數的,其實工科係最抵讀水泡科。
...

工程咁多類都係水泡?

香港係咪唔使旨意搞 STEM?

nkd 發表於 19-3-31 09:53
工程咁多類都係水泡?

香港係咪唔使旨意搞 STEM?

水泡無貶意,係指按分數選科而言。低分拿專業學位,畢業時轉職亦唔難,上算也 。

香港攪STEM 絕對有土壤,但不在當下。十幾年前在工業北移背景下,香港有不少DESIGN HOUSE,手機軟件,動畫製作等,但政府及大當家們只著眼金融業塘水滾塘魚。

時至今日,明眼人睇到政府以“自閹”為目標(唔好問我點解,呢樣講落去,有人會話涉政治議題),點走落去唔知點講。

佢除了計數差,揸筆畫野都差,最擅長係文字同資料分析,一定一定唔會讀工 ...

香港政府“自閹”,你唔駛咁喎。

無數無物理,咁快揀定文科?

客觀講,文科選擇少很多,唔駛咁早限制自己,男仔未到十八歲都未知左定右。

IloveJJ 發表於 19-3-31 09:39
爸爸唔識喎!舅父話可以教佢,不過驚有時唔得閒,唔係即刻答到囉!

爸爸點會唔識,佢偷懶姐。初中野,唔駛攪博士出馬。

你眼見BK,EK 都一問一答都係求即食麵,爸爸教數可以引導,又 READILY AVAILABLE, 哈哈。

IloveJJ 發表於 19-3-31 11:36
我唔係限制,係有心理準備,千祈唔好因為理科多出路就埋沒自己,佢有好強既分析力同語文能力,點解要去計 ...

咁做QQ 係咪好過做LAWYER?

唔係咁攞D 最TOP 既泥講架嘛!

講個就職SPECTRUM,始終理科係廣好多。

我哋平常人家,大家選科好難唔考慮就業問題。

我都覺得你唔好打定輸數或「心理準備」,心理準備放在心裡好了唔好在孩子面前成日提住,否則佢就真係覺得命中注定讀唔好科數。中學係另一世界,一切言之尚早。

IloveJJ 發表於 19-3-31 11:36
我唔係限制,係有心理準備,千祈唔好因為理科多出路就埋沒自己,佢有好強既分析力同語文能力,點解要去計 ...

數學同律師在邏輯推理上有好大關係, 美國好多人讀完一個數學degree之後去讀律師之後做律師

Elenalan 發表於 19-3-31 11:58
我都覺得你唔好打定輸數或「心理準備」,心理準備放在心裡好了唔好在孩子面前成日提住,否則佢就真係覺得 ...

呢句真喎
自小我好着意引導小女喺文科方面嘅能力,甚至以為佢大學會主修歷史。小女中二前科數認真普通,點都估唔到中三突然間科數標咗出嚟, phy 同 Chem 都唔錯,反而科中文,小學時中上,中學越來越差,連老師都不明所以,總之努力讀都低分,閱讀不理解。
但即使佢真係 ,我同佢都無放棄架,會繼續努力。
‹ 上一主題|下一主題