用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 九龍城區校網校風好的中學
樓主: drfight
go

請教 九龍城區校網校風好的中學

hehered 發表於 19-3-23 23:57
回覆 drfight 的帖子

我只是按我自己的喜好,除了聖家,其餘5間我之前也去過簡介會,我中意銀禧較樸實,學 ...

多謝詳細資料

GREENTEE 發表於 19-3-24 20:54
請問今年黃芴南同銀禧分別大約有多少份自行申請?

黃笏南全in有606人, 話就話全in, 唔合資格已dq, 实際係超過606, 学校網頁登晒申請人全名真係唔係咁好。我開头諗過申請,但見份表要四五六年級操行都要B+或以上,當堂嚇怕,我嗰個係多口仔,只有六年級B+。
銀禧都超過600人。

hehered 發表於 19-3-23 23:57
回覆 drfight 的帖子

我只是按我自己的喜好,除了聖家,其餘5間我之前也去過簡介會,我中意銀禧較樸實,學 ...
你同我感覺一樣, 又係無去聖家, 年年都撞期。不過, 聞有JM講今年銀禧有少少改變, 感覺不一樣, LS轉咗英文, 話面試時幫手學生都用英文, 咁其實唔係咁好, 因為唔係所有家長都識英文, 雖然話小朋友識, 但咁做唔夠體貼。扣分。

Yanamami 發表於 19-3-22 20:53
吓……唔係化……1B?真要问下hkpapa.
係咪1B唔敢講, 但HKpapa好似話銀禧同丘中成績係接近的。而且丘中近年學童少, 收多咗B2生, 所以計落丘中係所高增值學校。不過學校又真係細咗D。

nicolemummy 發表於 19-3-22 23:05
如果無寫都計,除左迦密華英,唔爭在加埋喇沙瑪利諾培正聖羅撒,另加幾個跨網位九華,曾記。
...
人家有聖家, 真光, 應該係女學生, 掂揀LS, 九華 咁 咪錯咗, 晒咗

little_yolky 發表於 19-3-26 10:31
係咪1B唔敢講, 但HKpapa好似話銀禧同丘中成績係接近的。而且丘中近年學童少, 收多咗B2生, 所以計落丘中係所 ...
我E生女丘中, 佢個屆DSE都係成績麻麻

KL3
乙一 : 放自己最鐘意
乙二至乙五 : 應該放咩學校?
今年銀禧、旅港、WFN都自行收表收咁多, 會唔會乙二已經無機.........

TwinWong 發表於 19-3-26 10:40
人家有聖家, 真光, 應該係女學生, 掂揀LS, 九華 咁 咪錯咗, 晒咗

聰明

gigayan 發表於 19-3-26 10:48
KL3
乙一 : 放自己最鐘意
乙二至乙五 : 應該放咩學校?
係, 唔放乙一, 乙二打后放, 机会微

TwinWong 發表於 19-3-26 10:56
係, 唔放乙一, 乙二打后放, 机会微
如果乙一已經要放銀禧、旅港, 咁乙二之後要放咩好?

gigayan 發表於 19-3-26 11:14
如果乙一已經要放銀禧、旅港, 咁乙二之後要放咩好?
WFN 校舍咁新, 咁多人爭, 机會係低
正常我見好多家長, 都唔理老師見意
頭6間都放B1學校

回覆 gigayan 的帖子

如果是B1女生,乙一旅港銀禧機會都高,乙二可考慮丘中,如不想太進取,乙二可選培道,九真,德雅,B2A女校用來包底,必入。