用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen 赤柱
go

CKY vs St Stephen 赤柱 [複製鏈接]

真心請教. 請問呢兩家學校比較 (1) 學術 (2)語言 (3) 全能發展 (4) 中學成績, 邊間會好少少 (如果地點同學校環境兩間都接受). 可接受IB或DSE. 請指教.
   19    0    1    0

CCWWBB 發表於 19-3-22 08:46
真心請教. 請問呢兩家學校比較 (1) 學術 (2)語言 (3) 全能發展 (4) 中學成績, 邊間會好少少 (如果地點同學 ...

如果你覺得學術係最緊要(因為睇你將佢擺第一),我覺得你需要了解多d cky嘅教學方式。唔係話唔好,係同傳統學校好唔同,我聽有家長有投訴。呢兩間嘅風格真係爭好遠,其實都睇你自己鍾意乜。

回覆樓主

兩間差不多。睇邊間近你

deco99 發表於 19-3-22 09:55
如果你覺得學術係最緊要(因為睇你將佢擺第一),我覺得你需要了解多d cky嘅教學方式。唔係話唔好,係同傳 ...

多謝你的意見. 可唔可以分享下CKY家長會投訴啲咩? 同埋可唔可以分享兩間學校風格有咩唔同?

我分別去過呢2間學校的3輪面試, 另外我亦認識呢2間學校的在讀生/畢業生 + 去左cky 的open day + 參加過sscps’ school tour (有學生代表帶領).

雖然2間學校的teaching philosophies 都係east meet west, 但 Cky 俾我的感覺係比較local school d, sscps 就傾向western d.  學術2間都好似係普教中 (有錯請指正).

語言方面, sscps 的school tour 中, 學生代表(year 5) 可以依照你選擇的語言 (粤/普/英) 而即時轉channel 向你介紹學校, 英/普 口音純正, 回答家長即場問題時大方有禮, truly impressive! Cky 都睇過學生表演, 口音都native, 但因為係rehearse 過, 無即場問答, 所以不能評論.  

全能發展方面, 我非常喜歡sscps 的boarding requirement, 訓練小朋友獨立 (for me training for independence is obsolutely essential for whole person development),

升中, cky 近年IB 成績真係幾好, both CKY and SSC’ 印象中上年都出過IB 狀元.  成績方面應該差不多.  爬文得知, SSC每年都有學生入Oxbridge, CKY 唔清楚.

In sum, I will take sscps if location and money aren’t your concerns.

利申:: 其實我每間學校都只係識一少撮學生, 所以絶不能一概而論.  以上只是個人感覺.  

CCWWBB 發表於 19-3-22 08:46
真心請教. 請問呢兩家學校比較 (1) 學術 (2)語言 (3) 全能發展 (4) 中學成績, 邊間會好少少 (如果地點同學 ...

史提芬

阿豬媽@C 發表於 19-3-22 17:31
我分別去過呢2間學校的3輪面試, 另外我亦認識呢2間學校的在讀生/畢業生 + 去左cky 的open day + 參加過sscp ...

請問聖士提反書院 (中學) 有冇公開畢業生去向 (大學, 國家)? 會唔會有中學部嘅 IB, DSE 成績/數據可以參考下. 怕唔怕因為中學部係直資, 所以喺語言發展方便會冇小學咁好? 謝謝你的寶貴意見同時間.

CCWWBB 發表於 19-3-23 12:00
請問聖士提反書院 (中學) 有冇公開畢業生去向 (大學, 國家)? 會唔會有中學部嘅 IB, DSE 成績/數據可以參考 ...

Here u are.

hkpapa852    發表於 19-3-23 13:17
阿豬媽@C    發表於 19-3-23 12:24

Lindytiger 發表於 19-3-23 12:18
Here u are.

謝謝你. 非常感激. 請問CKY同聖士提反小學啲小朋友玩的時候通常用什麼語言溝通? 因為去個一啲學校open day, 學校都係用英文同普通話教學, 但係唔知點解小朋友溝通多數都會選擇用廣東話. 我明白廣東話或者是香港會用的語言但係唔明白點解咁長時間喺學校用英文同普通話教學都唔可以令佢地平時去用.

CCWWBB 發表於 19-3-23 12:58
謝謝你. 非常感激. 請問CKY同聖士提反小學啲小朋友玩的時候通常用什麼語言溝通? 因為去個一啲學校open day ...

Sorry CKY 我唔清楚。而SSCPS 根據過去幾年參加佢地學校活動e.g Family Fun Day, Spring Social 觀察所得,小朋友交流一般係廣東話+英文,或全英。假如有同學母語係國語,咁同學們就會轉channel 用國語+英文。而鬥嘴時就多數用流利英文 學校風氣亦傾向西化,一年一度係學校野餐時,你會見到家長、老師係度飲酒傾計,一般local school 應該會較少見。

回覆樓主

如果鍾意音樂,赤提亦係好選擇。今年校際三隊Choir 都贏到冠軍,而中級同高級更係決賽再贏埋個冠軍。

Lindytiger 發表於 19-3-23 15:17
如果鍾意音樂,赤提亦係好選擇。今年校際三隊Choir 都贏到冠軍,而中級同高級更係決賽再贏埋個冠軍。
...

多謝你的意見. 請問你知唔知道聖士提反小學每日要用幾多時間去做功課同埋有幾多樣功課 (明白每個小朋友的能力都可能不一樣 . 只係想參考下). 你覺得佢啲課程同老師質素如何? 謝謝你.

Lindytiger 發表於 19-3-23 12:18
Here u are.

非常感謝分享。請問有沒有DSE 成績分享?

lambeanmama 發表於 19-3-24 07:39
非常感謝分享。請問有沒有DSE 成績分享?

SSC 一直以來都冇list out details DSE result。舊年S6 有87% 係香港或海外讀Bachelor degree.

CCWWBB 發表於 19-3-23 22:06
多謝你的意見. 請問你知唔知道聖士提反小學每日要用幾多時間去做功課同埋有幾多樣功課 (明白每個小朋友的 ...

綜合幾位小朋友情況,初小大約30-45分鐘完成功課,高小就大約一小時。抄寫功課唔多。英文相對津校較深。師資水平高,甚少聽到老師出錯/改錯/教錯功課。中文同英文老師發音都係native. 課程編排係除課本外,用專題研習文化、科學等主題,另加個人/小組presentation 同project. 同津校比,課程彈性好多。冇朋友係同時有小朋友讀CKY & SSCPS , 所以唔知2者分別。

回覆樓主:

小一半小時内可以完成功課, 好多時在學校完成大部分功課, 暫時算好輕鬆, 上學期中英默共7,8 次, Math quiz 5,6 次, 一年只兩次考試

mimibama 發表於 19-3-24 14:02
小一半小時内可以完成功課, 好多時在學校完成大部分功課, 暫時算好輕鬆, 上學期中英默共7,8 次, Math quiz  ...
想問下多唔多課外活動? 如果放學後要留係學校住得遠會唔會係問題呢?謝謝

diamondbb 發表於 19-6-26 17:34
想問下多唔多課外活動? 如果放學後要留係學校住得遠會唔會係問題呢?謝謝

SSCPS 有2輪校車,課外活動後可以撘校車走

Lindytiger 發表於 19-6-26 19:17
SSCPS 有2輪校車,課外活動後可以撘校車走

請問是否要經常課後活動呢?因為我住址沒有校車cover. Thanks
‹ 上一主題|下一主題