用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2020 May 08 update 收到唯一offer! 11/18 update 25分 ...
樓主: tinymicmic
go

2020 May 08 update 收到唯一offer! 11/18 update 25分入唔到第一城呂小   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-12 09:29
估計九真只得~40% B1學生,唯一優勝之處有有聯繫位上目前勉強達B1C水平既九真中。
一呂B1率近幾年係冠絕全 ...

如果得40幾% B1學生又真係唔算高喎!

沙田普通二線小學可能都有呢個數,咁點解大家揀真光又唔揀區内二線小學呢?

hkpapa852 發表於 20-5-12 01:34
九龍城既私小,有邊間唔駛谷吖!除非唔介意做非B1學生囉!

如果咁力谷都係得咁少B1學生,咁間學校又唔算好好喎

tinymicmic 發表於 20-5-13 13:24

沙田普通二線小學可能都有呢個數,咁點解大家揀真光又唔揀區内二線 ...
九龍城係一個特別既區,幾間強校搶晒區內B1位
區內其餘小學如有~40% B1其實已算好,大部份所謂受追捧所謂一線既官津小學,其實只得3X%升B1,二線小學普遍應只有20%-33%

以其它區學校升中既B1%去比較其實無意義,因為我相信另一區升中入B1高百分比既小學,轉入九龍城區後個百份比好大機會跌至少5%-10%。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:29
九龍城係一個特別既區,幾間強校搶晒區內B1位
區內其餘小學如有~40% B1其實已算好,大部份所謂受追捧所謂一 ...

咁講法即係九龍城區升中嘅競爭,激烈過沙田好多!好多B1位俾某啲强小學納曬。我咁樣理解啱唔啱?

tinymicmic 發表於 20-5-13 13:34

咁講法即係九龍城區升中嘅競爭,激烈過沙田好多!好多B1 ...
可以咁講
係九龍城區非最頂級個幾間小學目標係校內排名top 20%(當然部份學校會高D)內先可穩奪B1一席。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tinymicmic 發表於 20-5-13 13:34

咁講法即係九龍城區升中嘅競爭,激烈過沙田好多!好多B1 ...

升中派位,最後階段係各區自行分banding抽奬。

呢一階段就係此消彼長既遊戲,強者越強弱者越弱,當強者B1比例大幅高於標準比例1/3時,意味其他同區學校會平均低於1/3幾個百份點。

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:43
可以咁講
係九龍城區非最頂級個幾間小學目標係校內排名top 20%(當然部份學校會高D)內先可穩奪B1一席。
...

如果咁講,一呂一定谷過九真喎

回覆 tinymicmic 的帖子

其實好多有留意升中資料的沙田區家長, 係寧願揀沙田2線津小>2線私小, 性價比高D.
不過大家又想博下沙田1線小學, 又唔知有無運抽到, 咁咪搵私小做backup, 抽唔到再扣門1/2線津小

tinymicmic 發表於 20-5-13 16:56
如果咁講,一呂一定谷過九真喎

只有有小朋友曾於兩校就讀先可以話你知事實係點。
我只係知係沙呂做到Top 50%就有機會入沙呂和抽B1中學,係九真可能要Top 30%先有機會。

tinymicmic 發表於 20-5-13 13:24

沙田普通二線小學可能都有呢個數,咁點解大家揀真光又唔揀區内二線 ...

有4成升B1比上不足下有餘
已較某些沙田熱門高例如蕭小/朱小

2019年度小六升中派位資料 #26 #92
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770453

蕭漢森 B1 29 / 107 = 27.10%
https://www.plkshs.edu.hk/CustomPage/69/2018-19.pdf

朱正賢 B1 38 / 127 = 29.92%
https://www.plkcjy.edu.hk/sites/default/files/2017_19_sspa.pdf

回覆樓主:

心儀一呂可以再試
學校網頁出咗扣門申請詳情

有關2020年度小一叩門生申請
http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news_detials.php?id=500

請按以下連結查閱

2019年度小一叩門學額申請須知
http://blmcps.edu.hk/news/2020P1notice.pdf

2019年度小一叩門生申請表
http://blmcps.edu.hk/news/2020P1form.pdf

tinymicmic 發表於 20-5-11 13:44
其實一呂呢一間相對來講真係比較催谷型嘅學校,中游或者甚至有特殊學習需要嘅學生,老師真係未必有咁多時 ...

利申: 之前有KTS 同一呂offer(扣門) , 最後揀左一呂. 亦有朋友仔係KTS 讀緊. 覺得2間各有好處。

我是working mama, 原先都以為一呂係比較催谷型嘅學, 不過入了之後發覺其實不叫谷. 特別是一二年級, 如果平時上堂有聽書, 基本上只是考試前溫下功課都已經可以有好成績, 不用特別去補習, 反而KTS 每科教學範圍多些, 多人補習, 因為私校家長多數自己谷
(一呂 vs KTS 某科考試時間內容參考: 35min 7page vs 45min 9 page)

今年功課明顯比上年少 (通告說考慮了家長同學校意見後改動), 每日約3-5樣, 多些活動教學。

NET 有9位, 小朋友很喜歡, 開學時比了1千 (應該半學期), 當然可以唔交 (本地老師教返) 或捐助多些, 我小朋友還是很喜歡中文, 年年要我在校訂中英雜誌/書本

補充一下, 學校課外活動2間都一樣多

在一呂, 可以日日有不同活動, 有些是學校推薦, 有些是自行報, 我小朋友因為樣樣都有興趣, 所以反而上興趣班很忙

e.g. 運動, 樂器校隊預備班, 手工, 棋藝, 朗誦班, 歌詠, STEM 等等, 分不同學期去嘗試 (星期一至六都有很多)
KTS 就連星期日都有

kiukiuma~ 發表於 20-5-20 17:47
補充一下, 學校課外活動2間都一樣多

在一呂, 可以日日有不同活動, 有些是學校推薦, 有些是自行報, 我小朋 ...

多謝你嘅第一身分享!好詳盡,多謝你!

我呢排都周圍問緊有冇識人讀九龍真光,同樣呂明才我亦都有唔太熟的朋友讀緊,問完一輪,其實都冇咩結論。

其實都好正常,因為每個小朋友都唔一樣,問A呢可能又覺得唔谷,問阿B又覺得可能好谷。所以聽多啲唔同嘅人嘅意見都係好事。不過就要自己落決定同埋判斷啦。因為我哋都冇水晶球。

講牌面同埋數據,呂明才我覺得一定贏過九龍真光,不論學校排名,升中成績等等。

不過爸爸深深地覺得,真光會啱呀女讀多啲,同埋可以有九龍城校網,佢又想比個女試吓唔同嘅嘢(唔同佢以前小學中學大學都係響沙田讀,冇離開過沙田喎)所以爸爸決定唔去女明才叩門啦。
雖然唔係入硬,而且我覺得唔去叩門都有啲可惜,不過既然爸爸落咗決定,我亦都費事再討論落去。亦都唔想亞女再要去面試啦。
25分呢個機會就再留俾細妹,睇吓會唔會都一樣咁邪兩次25分都入唔到啦,如果係咁,就證明我哋同呂明才真係冇咩緣份啦

Poyau    發表於 20-5-26 18:21

Poyau 發表於 20-5-20 14:19
心儀一呂可以再試
學校網頁出咗扣門申請詳情

Thank you

Poyau    發表於 20-5-26 20:05

hkpapa852 發表於 20-5-11 13:54
呢間私小用校本課程,其中一個問題係無乜坊間習可參考,妳想自己幫小朋友備課都可能有困難,遇到教學問題 ...

請問如果係APS/KTS 又如何比較?都諗緊會否去叩門

沙呂20分不入,有細妹跟尾,校舍算唔錯,而且免卻舟車勞頓....
但亦鍾意私小大家家庭背景相近,一齊進步發展

nicoleyying 發表於 20-6-2 20:57
請問如果係APS/KTS 又如何比較?都諗緊會否去叩門

沙呂20分不入,有細妹跟尾,校舍算唔錯,而且免卻舟車勞 ...

唔肯定未叩左先,收左先再諗都未遲
左如果覺得妹ok,有信心佢都考得好就叩私小,否則沙呂收我就安心讀算

其實呢。。。自行收生都有機會做馬。

恭喜樓主有私小offer

你有再抽獎嗎?

ccoffee 發表於 20-6-3 20:32
恭喜樓主有私小offer

你有再抽獎嗎?

有呀。不過都係揀區內的二三線,今日啱啱知道派左第一志願,不過都係會揀返私小多。

所以只諗會唔會去一呂叩門。
‹ 上一主題|下一主題