用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2020 May 08 update 收到唯一offer! 11/18 update 25分 ...
樓主: tinymicmic
go

2020 May 08 update 收到唯一offer! 11/18 update 25分入唔到第一城呂小  

Ginger_Gin 發表於 19-12-8 13:50
今年有人20分到入培基同沙呂

15分有無機會入培基?

回覆樓主:

恭喜收到心儀學校offer

pokipoki 發表於 20-5-9 19:04
15分有無機會入培基?

15分好老實講要預定叩門了

kisani 發表於 20-5-8 18:39
本身唔係91校網? 如果爸爸唔願意咁都冇辦法,即assume就算叩到offer佢都唔會比小朋友take, 咁就當然唔好浪 ...

係。同埋佢話覺得間私小啱阿囡啲。九龍城中學網又favor女仔。同埋多個選擇又多樣嘢煩惱。

Poyau 發表於 20-5-9 19:29
恭喜收到心儀學校offer

多謝!真係個人即刻鬆晒,我嗰下真係開心到喊出嚟。雖然唔知關唔關事,但感覺呢半年的備戰係冇白費!

tinymicmic 發表於 19-3-22 07:29
2020 May 08 更新首先感謝咁多位支持,響我最需要幫助時努力解答我嘅問題同埋給予幫助!
經過半年的努力,小 ...
恭喜樓主!有私校 Offer 真係安心好多。
樓主仍在考慮叩門吧?我覺得你先生對呂小的印象停留在廿幾年前,事實上,呂小已經冇以前咁傳統。可惜今年冇開放日,不然你們一家可以去看看。

沒有學校是完美的。一呂比較傳統,可以說是優點又可以說是缺點。小一開始要學生寫手冊,抄筆記,最後一堂功輔堂,揾埋五六年級的哥哥姐姐睇住你做功課,所以學校盛產勤力守規矩的學生。但極度嚴厲的老師不多了,很多都退休了,年輕老師比較活潑親和,有些甚至教過新派直資,也帶來了新的教學法。

另外,外藉英語老師也令學校有些改變。以前外藉老師只教 oral 堂,大概十年前開始,他們教埋英文堂,影響就明顯了。部分喜歡外藉老師的同學,除了英文越來越流利之外,連性格都越來越似鬼仔鬼妹,說好聽一點,就是活潑自信,難聽的,就是多嘴冇大冇細⋯⋯

而我們當年遇到一個困難,就是女兒過度徧向英文,因為英文堂好玩,中文堂傳統⋯⋯結果我們花了好多心機,才能讓女兒不要太怕中文。

另外,呂小老師對學生是很包容的,但一些特殊情況,例如 sen,單單包容是不夠的。但我估計學校未必有太多資源吧!

tinymicmic 發表於 20-5-8 17:45
我係110。我都有諗既然都備戰左咁耐,點都叩左門先,不過爸爸話唔想咁做
...
大抽獎乙1係邊間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tinymicmic 發表於 19-3-22 07:29
2020 May 08 更新首先感謝咁多位支持,響我最需要幫助時努力解答我嘅問題同埋給予幫助!
經過半年的努力,小 ...
私小唔一定比官津校更包容學生,更多時候係要有更高既學習要求,如果以為私小會比津小包容和輕鬆,絕對係天真既想法。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-11 01:46
大抽獎乙1係邊間?

是另一區的二線。當初是為了保險,但而家即使中第一志願應也只會讀私小了。所以目前係諗叩唔叩門好。

hkpapa852 發表於 20-5-11 01:49
私小唔一定比官津校更包容學生,更多時候係要有更高既學習要求,如果以為私小會比津小包容和輕鬆,絕對係天 ...

其實我都係咁諗。私小有好成績好大部份係因為家長肯比資源同心機栽培,所以我諗佢哋面試都係會揀啲家長係肯比資源嘅。
反而津校學生來自四方八面,老師嘅包容可能會高啲。

不過我唔知點解覺得响一呂,如果小朋友成績麻麻,老師可能真係會將我個女放埋一邊...

emmyfok 發表於 20-5-10 14:30
恭喜樓主!有私校 Offer 真係安心好多。
樓主仍在考慮叩門吧?我覺得你先生對呂小的印象停留在廿幾年前,事 ...

多謝你解釋得咁詳盡!其實舊年我哋都有去過開放日,感覺啲學生都好乖好有禮貌。
我聽講初小嘅英文老師係家長們夾錢額外請嘅,所以好似話一呂嘅net係全港比例上最多,唔知真唔真?
其實都係,中文個底都好緊要,因為如果係諗住考DSE,中文就係死亡之卷,亦都係入U嘅其中一個關鍵。

emmyfok 發表於 20-5-10 14:34
另外,呂小老師對學生是很包容的,但一些特殊情況,例如 sen,單單包容是不夠的。但我估計學校未必有太多資 ...

其實一呂呢一間相對來講真係比較催谷型嘅學校,中游或者甚至有特殊學習需要嘅學生,老師真係未必有咁多時間去照顧,呢個係無辦法嘅事實。

所以我都有心理準備,當初就算阿女入到呢間小學,都預咗要有機會讀唔掂而轉校。

就算而家揀私小,我諗我都要做好呢個心理準備,因為小朋友嘅適應同埋pick up嘅情況真係好難講...

tinymicmic 發表於 20-5-11 13:44
其實一呂呢一間相對來講真係比較催谷型嘅學校,中游或者甚至有特殊學習需要嘅學生,老師真係未必有咁多時 ...

呢間私小用校本課程,其中一個問題係無乜坊間習可參考,妳想自己幫小朋友備課都可能有困難,遇到教學問題想再搵外力幫手更難。

最初睇錯以為妳小朋友入咗KTS,以上描述只適用於KTS。
其實如果係九龍城區私小而唔係APS/KTS,本身B1率都一定比沙呂差,要上到B1水平一樣唔會輕鬆。

每日山長山遠跨區去讀一間二線私小又是否值得呢?

tinymicmic 發表於 20-5-11 13:44
其實一呂呢一間相對來講真係比較催谷型嘅學校,中游或者甚至有特殊學習需要嘅學生,老師真係未必有咁多時 ...
咁你又唔使太擔心嘅!叩門入嘅學生,多數都叻叻。
話一呂催谷呢,我都唔知算唔算。功課不多,有時候功輔堂都做完了。但唔知點解,總是令人有種無形壓力,而且好多同學都補習,但你小朋友考到私校咁叻,如果叩到,都應該讀到。

tinymicmic 發表於 20-5-11 13:41
多謝你解釋得咁詳盡!其實舊年我哋都有去過開放日,感覺啲學生都好乖好有禮貌。
我聽講初小嘅英文老師係家 ...
一呂多NET,是真的,當年我哋每年比二千幾,不知道今年要夾幾多?

tinymicmic 發表於 20-5-11 13:39
其實我都係咁諗。私小有好成績好大部份係因為家長肯比資源同心機栽培,所以我諗佢哋面試都係會揀啲家長係 ...

請問係九龍真光嗎?如果係,你預咗要力谷

pig.apple 發表於 20-5-11 19:00
九龍城既私小,有邊間唔駛谷吖!除非唔介意做非B1學生囉!

pig.apple 發表於 20-5-11 19:00

所以想比較下。一呂定九真谷啲? 而留響九龍城校網會唔會對女仔着數啲?

tinymicmic 發表於 20-5-12 08:56
所以想比較下。一呂定九真谷啲? 而留響九龍城校網會唔會對女仔着數啲?
...
估計九真只得~40% B1學生,唯一優勝之處有有聯繫位上目前勉強達B1C水平既九真中。
一呂B1率近幾年係冠絕全港既官津校,超過​60%,聯繫B1A中學沙呂。

九龍城雖有多間女校,但如果妳女兒唔係佢地小學部,到升中時其實賬面上只有幾個位至十個位俾街外人,妳敢唔敢揀先?

到頭來,九龍城同沙田兩區,最終大部份人升中都係要選入男女校。
以男女校計,沙田有3間已達B1A水平多年既中學,3間B1B水平既中學,其餘都只係B1C水平左右既中學。
九龍城其實沒有男女校長期達到B1A水平,只有4間有接近B1A水平既中學和多間B1B中學,但亦只有不多於3間係B1C水平既中學。

簡單而言,日後升中目標,沙田B1A/B/C都有大量選擇,九龍城主要集中係B1B既中學。九龍城既單性學校,如果唔係一早入咗佢既小學部,升中想入就需要實力和膽量。

要實力就要靠6年既學習經歷,想輕鬆好簡單,唔好迫自己小朋友一定要做B1生入B1 中學,唔好計較成績。