用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關評估報告的結果
go

[過動] 有關評估報告的結果 [複製鏈接]

囡囡兩星前在協康評估,今日收到報告,由於評估當日醫生結論囡囡不屬於專注力或過動的問題,請問一下,以下的結論是屬於她有此方面的表徵還是已確診呢?謝謝
Assessment findings:
Diagnosis:-Signs of inattention and hyperactivity problems

Behavioral features : Lxx Yxx was fidget and presented with short attention span during the test administration and appeared easy to be distracted by the environment during the assessment. However, Lxx Yxx could follow most of the instruction of the examiner after a period of warm up playing time with both verbal and physical prompts. Signs of hyperactive and impulsiveness were observed during the assessment.
   0    0    0    0

回覆樓主

確定有徵狀囉!
但乜特別呀!

健健BB 發表於 19-3-22 22:19
確定有徵狀囉!
但乜特別呀!

感謝你的回覆,請問有徵狀是否等於確診?我在這點有點不明白,謝謝

fm721 發表於 19-3-23 10:52
感謝你的回覆,請問有徵狀是否等於確診?我在這點有點不明白,謝謝

佢無寫確診喎!

回覆樓主:

樓主個小朋友未夠六歲
所以唔可以確診,
一般,好正常的做法

因為adhd 係要6歲先至可以確診
現階段只可以話係有 ADHD傾向

JanetCMC 發表於 19-3-28 01:22
樓主個小朋友未夠六歲
所以唔可以確診,
一般,好正常的做法

你好,謝謝你的回覆,由於我在粉嶺CAC也輪候中,那麼我需要向粉嶺CAC匯報我在協康的評估結果嗎?另外,想請教一下,未足夠6歲未可確實,請問我是否需要在小朋友6歲後再做多一次或是在小朋友今年上小學時直接交給她的老師嗎?謝謝你

fm721 發表於 19-3-29 21:54
你好,謝謝你的回覆,由於我在粉嶺CAC也輪候中,那麼我需要向粉嶺CAC匯報我在協康的評估結果嗎?另外,想 ...

CAC 應該會再評估一次
因為佢有佢自己 standard
CAC 確診左,先會轉介/排服務
不過一般都等好耐的
升上小學(滿6歲),
可將協康會報告比學校
學校社工覺得有需要,
就會轉介去做評估

JanetCMC 發表於 19-3-30 11:24
CAC 應該會再評估一次
因為佢有佢自己 standard
CAC 確診左,先會轉介/排服務

很感動你回覆我,我囡囡黎緊9月上小學了,她是細B,上小學後未滿6歲的,我3月時問了CAC,她們說未有評估時間,我也等了一年,請問我現時有什麼可以做幫助她呢?協康報告中指出我囡囡心智解讀弱,總IQ134,但由於好多部分要足6歲才可診斷,協康提議我同囡囡上社交班,但報告上也寫她有專注及過動表徵,那麼我是否需要三項症狀的都需要安排給她呢?

fm721 發表於 19-3-30 12:15
很感動你回覆我,我囡囡黎緊9月上小學了,她是細B,上小學後未滿6歲的,我3月時問了CAC,她們說未有評估時 ...

心智解讀 多數講自閉症特徵
不過心理學家無話有問題就應該是無問題的
同埋是協康會的評估話小朋友 IQ134?
IQ test 好似要足6歲先做

JanetCMC 發表於 19-3-30 22:55

心智解讀 多數講自閉症特徵

係呀,我本來是做專注力不足及過度活躍的,但後來我大約兩個多鐘後返到去,醫生話同囡囡做左一個IQ test,由於同父母面談時唔可以錄音,我宜家收到報告同佢當日面談時有少許出入,佢有幾項重點的(報告好長,我發問的帖只是打了少部分),有關ADHD,醫生話佢係屬於好動,要到上小一,假若影響功課等等先可以確定,而最大問題係心智解讀,佢明顯好低,(但報告又唔覺有提及,因為佢解說心智解讀係自閉的),所以我都有矛盾,我又唔知好唔好同粉嶺CAC講,當然講左我相信都唔會加快輪候時間,當日協康都有提議我帶囡囡上小組,但有關既小組都要排隊,最快要6月上問題係好多黃金時間是6歲前

回覆樓主

囡囡也快將6歲了,有點心急究竟仲有咩機構可以提供小組比佢上呢,好感謝你一直回覆我,因為我冇同路人既朋友,自己都唔識點去問,可能我回覆上都好混亂,只是一直都覺得囡囡有點固執,講有關規則上既野好似點極唔明,有點活在自己世界,外出上興趣班及老師都講,佢好聰明,只係成日唔聽人講,自己想點做就點做,唔鍾意專心聽書,但問佢問題,佢知你問緊咩。

借post一問,咁3歳去協康做adhd評估既話係咪只會話你聽小朋友有冇adhd傾向?咁協康份報告如果評估有需要可唔可以用黎排政府服務?thx
‹ 上一主題|下一主題