用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校唔中意我個仔故意整他去唔到心誼學校我可以怎麼做? ...
go

學校唔中意我個仔故意整他去唔到心誼學校我可以怎麼做? [複製鏈接]

......
   2    0    1    0

回覆 Kikiflower 的帖子

1. 會不會你想多左,因為老師對你仔好,校長就迫走老師? 你個囝有無咁重要呀?咁麻煩,不如迫走你個囝咪仲易搞。2. 視藝是講天份,不是練多啲就肯定高分啲。我個囝都係科科九十幾,視藝B+,但全級中位數係A,即係佢差過一半同學。我就無想過老師針對佢。
3. 升中是自己直接交表俾自行中學,你可以唔話俾小學知,就破壞唔到你。

la5711 發表於 19-3-22 00:49

1. 會不會你想多左,因為老師對你仔好,校長就迫走老師? 你個囝有無咁重要呀?咁 ...

不過好奇怪,一直以來對他好的老師一個個走曬,對佢衰,或者鬧佢嘅老師就留低,連副校也好突然咁走左,5年級快暑假時,我還與他傾計,希望副校6年級可以繼教他們這個班...誰知,6年級就調了幾個一開學就鬧佢嘅老師,6年級還有一個好老師又經常告假,好像唔想教咁....我希望校長不要針對我個仔,更希望只是我多心....

1. 會不會你想多左,因為老師對你仔好,校長就迫走老師? 你個囝有無咁重要呀?咁 ...

我們學校自行分配學位填表前一定要話俾學校知道填邊間中學和填好影印表,無問題先可以俾正表我們填的

學生要轉校係非常麻煩架,而且又唔知邊間學校有收插班生,以前曾經想過,但係真係唔識,無能為力,所以我就叫佢「忍」同埋聽老師話....

其實視藝好睇老師的感覺, 我2個可以說幼承庭訓 (親人是畫家), 出去比賽亦有不少大獎, 自己畫的作品亦很不錯, 但在校的親藝分都長期是AB之間, 不會次次A,  我唔覺得有咩特別架.  

你校老師走得密可能真關校長風格事, 不過唔可能針對你仔啦, 仲有半年就離校, 好好歹歹都讀完它, 校長不是神仙, 除非關於級一校長推薦位, 否則在升中可能冇太大的影響力, 不如你考慮下考埋直私, 校長基本上影響唔到, 就更冇有怕.

回覆樓主:

視藝也有自己的一套標準,不理解的話盲目努力沒有用。

asweetmom 發表於 19-3-22 08:41

要他重畫..

asweetmom 發表於 19-3-22 08:41

我也很明白,視藝無固定的評分標準的,老師中意俾幾分就幾分....

我仔的視藝同音樂都係悲劇
呈分排名比校內排名低十幾位
好彩其他科夠撐
冇拖累面試機會
而且亦真的有頂頂頂級直資offer (雖然冇take)

你小朋友自行面試如何?
我是護書簿

Kikiflower 發表於 19-3-22 09:11
我一直都叫他記住老師要求去畫的,而且每次考視藝我就同佢一齊,按照老師的要求講一次俾我聽,我們兩人一 ...
你地的高小視藝可以如此考的? !  那老師又幾奇特, 出晒題又臨時變..
我們會是在校做的, 家長一點都參與及準備不到的, 所以我基本上是不知佢做咩的, 直至學期尾要清野, 才會見佢搬些舊作回來. 其實真心覺得佢地學得都好豐富.   

HaYi 發表於 19-3-22 09:30
你地的高小視藝可以如此考的? !  那老師又幾奇特, 出晒題又臨時變..
我們會是在校做的, 家長一點都參與及準 ...

視藝一堂係畫唔曬的,除非學校全日去畫,可能你個仔女,平時無乜同你傾計,所以你唔知

HaYi 發表於 19-3-22 09:30
我們會是在校做的, 家長一點都參與及準 ...
我仔學校都係視藝系學校完成,分幾個星期做

losoco 發表於 19-3-22 09:26

我仔的視藝同音樂都係悲劇

我無報直資吖,我個仔話唔想曬錢去直資..

佢聽日先去面試,希望神可以保佑仔仔一切順利,可以去到佢中意嘅Band1中學了

LeeCC 發表於 19-3-22 10:21
我仔學校都係視藝系學校完成,分幾個星期做

我們都係,係學校完成,分幾個星期做

醒目開學勳章

Kikiflower 發表於 19-3-21 22:09
我個仔一直都是成績很好的,可是從小一到小六,校長和老師一直針對他,如果那個老師對他好,校長就逼到老師 ...
其實你仔做過啲乜令你覺得老師校長針對佢?

bobbob 發表於 19-3-22 11:36
其實你仔做過啲乜令你覺得老師校長針對佢?

我就係唔知做佐D乜,令到老師或校長唔中意佢,如果我知道,我一定會同佢哋講對唔住...我係一個為左個仔乜都肯做嘅家長(只要對佢好嘅)
希望一切都只是我多心...

醒目開學勳章

Kikiflower 發表於 19-3-22 11:40

平日好多時間接觸校長?照計老師年年轉,又無乜理由咁大仇口。至於老師離職,都係關乎前途問題多,一係貴校management惡頂,一係另有高就,無乜理由關學生事。視藝評分就更加主觀,各花入各眼,雖然普遍同學攞A,我仔有B我已經覺得唔錯,又唔會覺得視藝老師針對佢。總括而言,我覺得你諗多咗,就算係都唔爭在捱埋呢幾個月,始終派位小學校長影響力有限,咁驚就一係揀跨區,校長影響力更細。

回覆樓主:

聽你講咁多友善的老師走,又咁多鬧人的留係度,睇怕校政係有d問題。可能覺得小朋友被針對的家長唔只你一個。

都頂到小六,捱埋去。

bobbob 發表於 19-3-22 12:06
平日好多時間接觸校長?照計老師年年轉,又無乜理由咁大仇口。至於老師離職,都係關乎前途問題多,一係貴校 ...

嗯嗯,一定會捱埋幾個月,好多謝大家嘅回復吖,謝謝你們^_^
‹ 上一主題|下一主題