用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇今時今日既華仁小學
go

大家點睇今時今日既華仁小學  

好多人說今非悉比, 以前如何風光, 都要看今天前景如何, 話哂一讀就6-12年

到底還是否藉得抽?  

有沒有現任家長可提供議見.

因為現處14校網, 但會考慮搬.

szeti 發表於 19-3-21 12:37
好多人說今非悉比, 以前如何風光, 都要看今天前景如何, 話哂一讀就6-12年

到底還是否藉得抽?  

14本身好處係平均
或者要睇樓主本身點睇男校

到底還是否藉得抽?  

華小我估係14網已經係龍頭小學吧~~~

有直屬中學係多一個保障,升中都係睇成績,直屬中學可以並非唯一選擇~~~

我是想小朋友讀男校的, 但始終都是持開放態度, 男校選揀不多.
剛好華仁搬在眼前, 求高心態一定有, 但理性還是要研究一下.
計劃會放一間真係平穩向上進步的學校, 不敢講港華是否啱佢 (或家長只為滿足自己), 只是暫時看學校好多負面及不利因素.

szeti 發表於 19-3-21 13:13
我是想小朋友讀男校的, 但始終都是持開放態度, 男校選揀不多.
剛好華仁搬在眼前, 求高心態一定有, 但理性 ...

現實上,整個14網係無一間小學有自己直屬中學~

現實上,華小B1率似乎係區內仍屬偏強~

現實上,若係B2生,入讀自己既B1中學仍然係大~

最後既現實上,讀書靠自己,若成績係前列既,升中你唔需要一定㨂港華,東區係算有利B1男仔升中既區~~~

mcl203 發表於 19-3-21 14:07

嘉諾撤

keith_ccc 發表於 19-3-21 14:43
嘉諾撤

CS係聯繫女校,非直屬~~~

2jkidsfather    發表於 19-3-24 18:24

不如講下華仁有咩負評? 以我所知負評是華中
華中成績是跌緊, 除左呢樣仲有乜?

事實上,華仁咁易抽中?上年我好多朋友不中,乙二去左丹循、太古。今年丹循如果無加位,乙二也不一定中

lcyesther 發表於 19-3-21 15:26
事實上,華仁咁易抽中?上年我好多朋友不中,乙二去左丹循、太古。今年丹循如果無加位,乙二也不一定中
...

我無討論過機會率,只係回樓主既問題~~~

港華竟然变成華小的負資產.....

mcl203 發表於 19-3-21 15:29
我無討論過機會率,只係回樓主既問題~~~

係,但樓主好似有D嫌棄咁。擔心中左但水平不高。我提下命中率問題。

華小band 1率是否偏強?不敢肯定。不過佢直屬位用不完要放出來抽獎,即band 1加band2加上來約100人以內(79連繫位,我俾三十人考外校成功)似乎band 1人數不一定好多。

lcyesther 發表於 19-3-21 15:38
華小band 1率是否偏強?不敢肯定。不過佢直屬位用不完要放出來抽獎,即band 1加band2加上來約100人以內(7 ...

有一點要考慮番,灣仔係偏強既區,取B1率係不易的。走出灣仔,可能係另一個世界~~~

到底還是否藉得抽?  

For boys, 華小是唔錯的選擇! 升中時,華小的top students 也可選擇去其他更top 的中學,其他大部分也可去港華(始終是歷史悠久的傳統名校, 有一定的校友network),華小的課程比以前深,又重德育,老師也有愛心,在net 14 是很好的選擇

hohoho888 發表於 19-3-21 14:48
不如講下華仁有咩負評? 以我所知負評是華中
華中成績是跌緊, 除左呢樣仲有乜? ...
之前港華轉直資時爆料話華小升上來d學生唔掂,無信心用英文上課!佢地話係華小拖累左港華d成績,仲話要同港華脫龍。

pccw2017 發表於 19-3-21 16:31
之前港華轉直資時爆料話華小升上來d學生唔掂,無信心用英文上課!佢地話係華小拖累左港華d成績,仲話要同港 ...
ic
我仲以為是相反, 仲以為是小學部交左比中學後中學部反而交唔出成績tim...
但奇怪既係入得番中學部既應該都是b1 生吧, 我都識d 華小既入唔番去左鄧x波

始終有直屬中學

如果你係 target 張祝珊等 1A 中學, 我覺得你去滬江可能會好 d, 始終華仁有直屬中學, 學生的戰鬥格及競爭氣氛不及沒有直屬中學的小學.

hohoho888 發表於 19-3-21 16:38
ic
我仲以為是相反, 仲以為是小學部交左比中學後中學部反而交唔出成績tim...
但奇怪既係入得番中學部既應該 ...

華小近年似乎用唔曬直屬位。直屬位係可以適用於B1+2生。咁似乎去TKP既係3仔~~~