用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇今時今日既華仁小學
樓主: szeti
go

大家點睇今時今日既華仁小學  

每間學校都有人攻擊,社會資訊雜亂,做家長既今日唔揀呢間唔會因為一兩單個別事件,或只係有更好選擇,心目中次序隨時變,再講無學校完美,作為家長理性分折及決定一個最啱小朋友既名單,就足夠.
大家唔好再互數不是了啦.

一條龍 發表於 19-4-4 13:10
這個時候出一些甚麼負面新聞,有點奇怪,是否有心人在大抽獎前,別有用心,其實只看華仁小學在14 區內,本 ...
呢個當然明白.  要交表既都交咗, 等結果中.

但小一個去扣門就減少競爭.

szeti 發表於 19-4-4 13:17
每間學校都有人攻擊,社會資訊雜亂,做家長既今日唔揀呢間唔會因為一兩單個別事件,或只係有更好選擇,心目 ...
這個非常同意。好似我之前所講,要寫間間學校都有得寫。家長要緊要喺幫子女找適合的學校,而每個人心中的答案也不同。
我其實都差不多是外人了,只是因為我舊同學是華小家長所以報紙及學校的說法我也能看到,意見亦是看過雙方理據客觀得出的。

報紙的説法其實有點取巧的。好多喺文章內的説法是「據悉」,「消息指」,「消息人士」,「據了解」,並非經校方証實,有的甚至是校方否認的(如指有18名老師中途離職)。

回覆 youngoldboy 的帖子
清者自清⋯⋯

youngoldboy 發表於 19-4-4 14:31
這個非常同意。好似我之前所講,要寫間間學校都有得寫。家長要緊要喺幫子女找適合的學校,而每個人心中的答 ...

消息人士

通常係最流..... 話說2017年時華小話長質話港華為年當年DSE中文科達3率只有59%..... 根住一大班報紙都引述話有"消息人仕"解釋陳校長引用錯數據, 港華DSE中文科達3率只有59%係2016年既事

現實係, 港華其實係2013-2016年都有公佈自己有幾多人取得JUPAS degree offer, 2016年既JUPAS degree offer一定係遠高過59%

不過我夠膽講, 班報紙佬甚至所謂"消息人仕"都唔知原來港華自己有公佈呢D資料, 結果做咗扮代表既傻瓜都唔知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-4 15:42
消息人士

通常係最流..... 話說2017年時華小話長質話港華為年當年DSE中文科達3率只有59%..... 根住一大班 ...

記者別稱作者

回覆樓主

利申局外人,不過今時今日,記者有多大公信力大家心中有數。既然數得出人地有咩問題,不如也登埋華小給家長的信平衡下報導,讓大家判斷,不要咁一面倒。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞, 此及違規, 會收警告牌, 漠視警告者, 會被禁言/封戶, 敬請注意!

Minion98 發表於 19-4-4 11:52
樓主嘅題目係華小現在怎樣,不如大家分享下?
我特別喜愛學校主張反思過程,全日制後更有一堂係on反饋,這點 ...

反省係耶穌會教學重中之重的步驟, 透過反省得來的結果才能终身受用.

回覆樓主

BTW呢期記者興揭學校「袐聞」為新聞,名校才有新聞價值,應該陸續有來,今天又有「聖家」