用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 姨甥仔想考劍橋工程系,請問……
go

姨甥仔想考劍橋工程系,請問……

家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得讀,如果姨甥仔真係考到劍橋、或者Imperial Collage,值唔值得供佢去?

家姐見喺香港,工程系係水泡科,佢問我喺劍橋嘅工程係咪水泡?我唔識呀,請問大家知唔知?

love_dreaming 發表於 19-3-21 11:34
家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得 ...
香港Engineering係水泡科, Cambridge/Imperial Engineering係爭崩頭呀!

Cambridge連伏科都爭崩頭....

只要一講係cam/ox 畢業,頭頂光環耀目

love_dreaming 發表於 19-3-21 11:34
家姐問我工程系係咪水泡科?我唔識答呀。因為去英國讀幾年好貴,佢地又唔係有錢人,其實土木工程香港都有得 ...

英語授課土木工程學位費用比較 (由貴至平)

英國 大學 > 新加坡 新加坡國立大學,南洋理工大學 (students in receipt of MOE Tuition Grant) > 日本 京都大學 >= 香港 港大,科大

回覆 love_dreaming 的帖子

Cambridge Engineering:
2018 Total Applications: 2140; Acceptance: 313
2017 Total Applications: 2092; Acceptance: 312
2016 Total Applications: 2118; Acceptance: 310
2015 Total Applications: 1867; Acceptance: 283

可見得都真係爭崩頭。

同埋真係入到的話,可以考慮申請香港政府個卓越獎學金計劃︰

https://hkses.edb.gov.hk/tc/abouts.html#scholarship

入得劍橋,機會都唔細,咁就唔會貴了。

mamamolly 發表於 19-3-21 19:27

Cambridge Engineering:

謝謝你嘅資料!

值唔值,兩睇啦。睇佢香港入到乜科。

如果小朋友興趣真係讀工程就唔好理係咪水泡科,我會鼓勵佢追求自己鍾意科目。至於響邊度讀亦係先問小朋友取向,當然父母會有經濟考慮,我兩年前同我仔講,如果佢考到Imperial 甚至 Oxbridge 我就繼續辛苦啲供佢讀,otherwise 香港嘅大學都好高排名,加上佢已經有幾年留學經驗,我會prefer 佢返香港讀就實際啲。
但如果你姨甥未留過學咁又唔同,因為我覺得留學嘅exposure 同經驗好寶貴同有用。

love_dreaming 發表於 19-3-21 20:47
謝謝你嘅資料!

可以考埋 America 名大如 MIT, Stanford  

elbar 發表於 19-3-22 01:47
可以考埋 America 名大如 MIT, Stanford

其實姨甥最最最dream school 係MIT,因為佢本身未選定讀邊一項工程,佢話MIT第一年入學可以無需決定揀咩系,姨甥話想一年後摸清楚先決定讀邊一項;但MIT每年收香港只得一兩個、而且中美關係咁差,美國講明減少收華人學生,睇嚟都好渺茫。所以暫時先將個目標移去英國。

love_dreaming 發表於 19-3-22 09:32
其實姨甥最最最dream school 係MIT,因為佢本身未選定讀邊一項工程,佢話MIT第一年入學可以無需決定揀咩系 ...
Cambridge engineering 都係 year 2 至揀定讀邊項

yiphalook 發表於 19-3-22 12:16
Cambridge engineering 都係 year 2 至揀定讀邊項

對呀,所以姨甥仔先鎖定劍橋做目標。

love_dreaming 發表於 19-3-22 12:49
對呀,所以姨甥仔先鎖定劍橋做目標。
真的不考慮 MIT, Stanford  

elbar 發表於 19-3-22 13:03

姨甥仔SAT 1 成績好好,1560/1600, 考咗三科SAT subject test ,三科都800分滿分。所以MIT報就一定會報,但收生機會咁細,唔到我地考唔考慮,佢收先算。

elbar 發表於 19-3-22 13:03

另外,請問如果目標係stem類科目,報standford好啲定princeton好啲?

love_dreaming 發表於 19-3-22 13:29
另外,請問如果目標係stem類科目,報standford好啲定princeton好啲?
Stanford University Rankings

Princeton University Rankings

love_dreaming 發表於 19-3-22 13:28
姨甥仔SAT 1 成績好好,1560/1600, 考咗三科SAT subject test ,三科都800分滿分。所以MIT報就一定會報, ...

MIT 今年只收了一個HK學生,是學校的all rounded top boy, 都是報Engineering。MIT 並不只看重成績,要求各方面都有超卓表現。據知他也有報Cambridge Engineering,有interview,但最終未能獲得conditional offer。

Junko 發表於 19-3-22 18:03
MIT 今年只收了一個HK學生,是學校的all rounded top boy, 都是報Engineering。MIT 並不只看重成績,要求 ...

聽聞MIT每年只取一兩人(香港),所以報即管報,唔會有太大期望

個人感覺樓主的问题有點奇怪。最顶尖的大學,沒有那科是易入。也因同学們都是叻仔,叻女,没有那科是易讀的。看以上回覆,樓主也把握不少资料。如你的問题单纯是否水泡科,那如是自己的dream 和興趣,何來水泡。如是指往后工作前景,今時今日,只有在香港讀medicine 才能保證你有份工,否则沒有那間大學的科目能不愁工作出路。就正如你在本地神校讀,也不能保證你入最好的大學。你已說了姨甥仔讀書很勵害了,告訴他继續努力,行行出壯元呢!

love_dreaming 發表於 19-3-22 19:39
聽聞MIT每年只取一兩人(香港),所以報即管報,唔會有太大期望

MIT, Standford, Cambridge任何一間, 唔報一定唔得, 報咗有機會得, 點解唔報