用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:應該是時候作全面提升
樓主: MNIF
go

除了背誦經典,日常生活會有咩其他興趣培養?

習字? 禮樂射禦書數之類?

三字經,千字文,百家姓,千家詩學認字,學習聽讀寫吸收下 韻律,有興趣,都可以作為課餘嘅中華文化探索嘅起步。

我嘅睇法係....

孩童大腦發展係值得留意,不過過份專注背誦閱讀,未必係首要考慮,大腦發展要為生存同生活服務,身心嘅活動,多元化嘅生活體驗,對大自然環境嘅認識, 跟同齡或者不同年齡嘅人 接觸學習,都係直接關係某種學習中嘅回饋,何以係片面嘅知識灌輸以外,多獲得一定程度印證。

MNIF 發表於 19-3-27 10:14
說到興趣,主要都是運動項目,游水同跆拳道,踢吓波,打乒乓球。羽毛球同篮球我是不鼔勵的,因為小兒遺傳父 ...
活動都好多元化吖,你唔提起,會錯覺以為你「一味經典」行到尾

運動都講求滿足感,身體質素發展係一個方向,興趣發展又一個方向,適當飲食運動休息,長高係自然嘅事,無必要克意去粗心啦,肌力配合⻣架成長,自然健康。
身高對某類運動係優勢,換另一一類運動可以係一種障礙。
因材施教,水到自會渠成。

你好用心栽培兒子,期待多分享經典以外嘅經歷。

MNIF 發表於 19-3-27 10:25
冇錯。不過經典上面已經包含咗,我省掉咗這方面功夫。
有左一定底子,讀古文觀止都好,現時網上有頗多實用嘅工具可以參考,你推廣介紹下都好。

ABC-DAD 發表於 19-3-27 10:01
三字經,千字文,百家姓,千家詩學認字,學習聽讀寫吸收下 韻律,有興趣,都可以作為課餘嘅中華文化探索嘅起 ...
補充一下,呢幾本可以學前作為自集,遇有讀音之類疑難,網上可以找工具,不難。
中華文化網之類嘅專頁,中台都有好多有系統嘅可選擇。

如果連家自己都覺得無興趣嘅宗教經典/古籍,宜考慮清楚再打算,畢竟能力興趣有差異,無謂捨易取難。

MNIF 發表於 19-3-27 10:36
這方面我也有兼顧,爸爸同媽媽嘅思路不一樣,我係按男仔嘅特質去考量。
...
咁媽媽有何觀點?
有雙頭馬車嘅家庭教育觀念唔會少見,你點去取捨平衡?

能以理抒情,不難通情達理。

MNIF 發表於 19-3-27 11:15
媽媽都是一般思維,愛子如命。看不透教育真義,不懂人情世故,男女有別。所以我訂下規舉,我教仔之時旁人不 ...
太太懂你的。
難怪公子剛 、柔兼備,得到老師讚許。

MNIF 發表於 19-3-26 14:25
嚇,原來我無用錯詞,S君真係....要不要配個老花鏡?

你知唔知人地的意思?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 19-3-27 11:15
媽媽都是一般思維,愛子如命。看不透教育真義,不懂人情世故,男女有別。所以我訂下規舉,我教仔之時旁人不 ...

媽媽都是一般思維,愛子如命。看不透教育真義,不懂人情世故,男女有別。

Xxxxx

媽媽都看不透教育真義,不懂人情世故?

依你所說,史諾比校長,甚至大部分女性教育工作者,也是看不透教育真義,家長要避之則吉?

MNIF 發表於 19-3-28 21:30
我不想再答覆你任何問題,和你的交談我沒得到任何得着不特已,反令自己蒙羞。錯有錯着,我感到自己有這份胸 ...

你有自由不答覆,我也有自由繼續批評和提出相反意見。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.