用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:應該是時候作全面提升
樓主: MNIF
go

分享:應該是時候作全面提升   [複製鏈接]

看你們的對話, 球來球往, 好精彩.    簡短說一句,  好欣賞M兄的謙厚, 不慍不火, 應該真是多看古籍的修為.  

shadeslayer 發表於 19-4-4 13:05
我意思是,兩整段文字的分別。的字面分別是 academic,對一段文字的影響有幾多?

何況內行/行內的人有不 ...

好耐冇同你傾計喇!
麥神都講得啱嘅 EK少有深入學術交流.
既然係 學術上 交流, 所以我會 認真啲及only u啲。
在於尊重樓主, 不如唔講麵包 ,改而講佢提到嘅古文<木蘭辭>

俗語說: 外行看熱鬧,內行看門道。
我相信你是明白的。

我同意nkd所說,也不打算重複。

而「行內/內行」去睇木蘭辭 有什麼不同?
如下:
行內 係關乎職業, 假設「樓主」嘅職業係湊初小嘅仔, 家長可以解釋語譯 與背景, 背下靚嘅句子, 然後探討下「面」嗰浸道理eg 孝順/ 人民討厭戰爭。

如果行業係初中中文老師, 除以上外, 還要分析→ 文章由來 /段落大意/ 修辭技巧/ 樂府詩嘅文法/ 歷史背景使人民厭戰/ 主角嘅孝順是否出於完全自願。 當然, 為咗應付考試還要學生背上 重要嘅段落, 設定題目如何答題。

總之, 行內睇呢篇木蘭辭,目的就係為咗 「打好呢份工」, 已經足夠。

而內行古文嘅人又會怎看 「木蘭辭」?…………

yovin 發表於 19-4-5 04:52

好耐冇同你傾計喇!

首先, 「內行」要睇下有幾內?有幾 鍾意?而再深入去行。
以道行未夠的我為例,除上面外
在不同版本的字面上我會每一句, 甚至每一個字都想一想, 點解要用呢個字, 而呢一個字又有乜意思。
然後, 會探討歷史背景→ 有冇木蘭呢個人? 參考唔同史書記載去考究發生喺邊一個年代 ?北魏?唐? 木蘭辭之前嘅木蘭詩, 先研究一番 ,木蘭辭之後嘅文獻也會參考。 樂府詩是什麼? 樂府嘅格式又如何? 當時歷史背景嘅大事及前後歷史發展史等等……

掌握咗足夠嘅資料, 再次返去研究首詩, 每一個字/句嘅背後仲有冇其他嘅問题或道理。例如:
eg問題→點解對住12年, 都分唔出係女? 原來 係關乎 遊牧民族習性……及 打仗時 人人皮黃骨瘦 已經冇咗顯見性徵…… 及木蘭 已經身為要將, 有獨立帳篷 等等 自己去找或推理答案。

eg其他道理→ 是否爭取女權? 有冇其他實例? 女人係唐代可唔可以做官? 而女性於唐代嘅地位及發展?
之前自我研究嘅時候, 更延伸到去 武則天→及後女禍亂政等。
在家庭與功名上嘅選擇?
欺君嘅制度/ 法律? 人情?…………

總之,不同想到嘅問題, 都會想, 會找答案,會研究 ,會推理, …… 做一切一切都係為了, 享受呢篇文章享受當中閱讀過程, 沒有足夠與否, 只係為自己「 鍾意 」出發。除為自己意念外, 忘記一切去享受,再沒其他特別目的。
以上就是only行內/only內行 你去睇木蘭辭嘅學術分別。
我都好似用咗大半年時間去欣賞呢篇木蘭辭。

我相信單單100words嘅英文, 你睇同我睇 已經好大分別啦。 更何況為自己興趣深入研究 VS 純粹為份工作呢?

所以我同意(行內/內行)兩者 重疊角色的人, 大部份可幸福地寄工作於興趣,小部份可以貢獻社會,再小的甚至興家。

yovin 發表於 19-4-5 04:52

好耐冇同你傾計喇!

不,件事由射鵰起。面包是諷刺性的,帶出的意思不難明。不說面包,就說射鵰。但我只想跟M君說。

不是閣下的問題,是M君模棱兩可,唔知講乜的說話,冇理由需要別人代其分析,代其回答

做面包,看金瓶梅,看復仇者聯盟,看福爾摩斯,或莎士比亞文學,也會有人從中領略做人道理,教育道理。但因此說內行人看面包不是食物咁簡單,行內看金瓶梅不是色情文學咁簡單,行內看復仇者聯盟不是電影咁簡單,行內看福爾摩斯不是小說咁簡單,行內看莎士比亞文學不是play 咁簡單,行內看射鵰不是小說咁簡單。。。就不知是甚麼意思了。

M君常說一些意思不清的大道理,要看官自己的想像力填補

shadeslayer 發表於 19-4-5 10:49

不,件事由射鵰起。面包是諷刺性的,帶出的意思不難明。 ...

這是M君的習慣,make statements as if they are facts when they are clearly not.講野有時意思不清,又不會解釋清楚。如:

我己參透周伯通同郭靜,行內人看射鵰不是小說咁簡單。(就算某人由射鵰悟出生死大道理,金庸不是教育工作者,射鵰不會由小說類變成哲學類,教科書類。)

媽媽不懂教育真諦 (教育真諦是甚麼,有孩子的女老師女校長看了唔知點想?)

神鬼來相助(有如神助的比喻,定鬼神出沒真的相助?後來M君好似說和靈異有關。)

如果別人話清楚知道咩意思,是自己加上幻想而已。

而家直情不回答我問題。

MNIF 發表於 19-4-3 11:22
明白。我地日常生活起居都是同常人一般,沒有甚麼特別。我負責家頭細務,煑飯買菜,照顧小朋友。媽媽就朝九 ...

我覺得係你醒目過頭。你不喜歡這種方式,當聽唔到就算了。

retriever 發表於 19-4-10 07:03
我覺得係你醒目過頭。你不喜歡這種方式,當聽唔到就算了。
我都覺得耳邊風唔係咁好,何不have a frank n open discussion, or return a even smarter reply, beat them at their own game.

MNIF 發表於 20-2-2 19:03
時光怱忽,一轉眼小兒四年級上學期又過去了。我嘅全面提升計劃在我預料之中。亦深深體會到背誦和超前學習是 ...

雖然我們道不同但都dung你開心,繼續加油,or in ur case, 加背

MNIF 發表於 20-2-2 23:18
多謝你.其實學習這種事情真係小道。一個「背」字就搞點,不必強加。
ok ok, 繼續背then

ar_mak 發表於 20-2-2 23:17
我同你一樣都係頂你開心,加油!

中文我就自問屎,但你咪吓我唔識拼音wor, 頂係ding

‹ 上一主題|下一主題