用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
樓主: Mumibella
go

屯門圓玄 VS SMC   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-29 11:06
如果在香港正常人做B1生一不難, 那理論上所以可篩選學生入學既直資/私立小學, 起碼要有66.67% B1學生先合 ...

其實用派位去定學生能力對YY是有點不適用,因為我所認識的家長,大多偏向不喜歡四大,不想入讀傳統中學,很多家長喜歡選擇直資中學,貪其不是死讀爛讀,死谷爛谷,所以不是YY學生不能進傳統band 1,而是家長的選擇。

Mchacha 發表於 19-3-29 13:31
其實用派位去定學生能力對YY是有點不適用,因為我所認識的家長,大多偏向不喜歡四大,不想入讀傳統中學, ...

我住屯門,小朋友9月升讀YY,我真的沒打算要入屯門四大中學(應該說目標係入讀直資中學)。如果中學想入四大的話,我會去抽/叩門讀保小  

scgift 發表於 19-3-29 16:19
我住屯門,小朋友9月升讀YY,我真的沒打算要入屯門四大中學(應該說目標係入讀直資中學)。如果中學想入四大 ...

我們想法一樣,但我目標已達。你継續努力

我住屯門,小朋友9月升讀YY,我真的沒打算要入屯門四大中學(應該說目標係入讀直資中學)。如果中學想入四大 ...

請問有咩直資中學心儀?等我又去做下功課先,謝謝

自己計計數,YY有幾多畢業生考入直資?邊類直資係大戶?係咪你想入個類?YY大部份學生和其他官津小學一樣,最後都接受升中派位結果入讀官津中學。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-29 10:00
龍校同沒有中學部既小學主要分別:

龍校可以無咁谷, 輕鬆升班

還有一樣,如果小朋友成績超班,例如數學科,是可以跳級。阿女同學五年級,數學超強,一早已跳級,現在五年級讀中四的數,知道有一個二年級已讀中一的數。另外,英文外籍老師若請病假(三天以上),學校也會聘請外籍老師代課,這點讓我喜出望外。

回覆樓主

唔覺得丫丫好,但SMC 不值誇區啦,又唔係傳統名校,已經冇networking 優勢,成績又不標青,做咩辛苦個小朋友舟車勞頓。

BABA124 發表於 19-3-30 14:31
唔覺得丫丫好,但SMC 不值誇區啦,又唔係傳統名校,已經冇networking 優勢,成績又不標青,做咩辛苦個小朋 ...

其實SMC中學DSE成績很不錯,好過很多band 1C中學

hkpapa852 發表於 19-3-30 10:36
自己計計數,YY有幾多畢業生考入直資?邊類直資係大戶?係咪你想入個類?YY大部份學生和其他官津小學一樣 ...

何以見得是大部份都是要待派位呢?
選擇繼續等待大抽獎的是有,每一個家長取向不一,但相信比起官津小學絕對是不一樣,尤其是以屯元天來計算。
有些問題應是真實用家最清楚啊!

Mchacha 發表於 19-4-1 01:36
何以見得是大部份都是要待派位呢?
選擇繼續等待大抽獎的是有,每一個家長取向不一,但相信比起官津小學絕 ...

就以上年升中派位結果去睇, 入到必須要考入既直資有56人:

中學名稱人數
SPCC

SPC

DGS

GH

HY

SSC

YWC

港同

匯基東九

NPL

SMC (B2A-B1)

李兆基 (B2A-B1)

LKP (B2A-B1)

羅定邦 (未達B2A水平)

YMCA (未達B2A水平)

宏信 (未達B2A水平)

林大輝 (未達B2A水平)

全級有121人, 56人未夠50%, 所有即即係有超過一半人要等派位結果入官津中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-1 08:52
就以上年升中派位結果去睇, 入到必須要考入既直資有56人:

這個%是等同大部分官津小學?

Mchacha 發表於 19-4-1 08:54
這個%是等同大部分官津小學?
超過一半人入官津中學? 唔叫大部份?

咁或者叫大多數囉!

如果你要拗, 仲可以拗仲2-3個人入咗幾間派位直資添

如果話入YY主要貝標唔係想入官津中學, 係想入直資中學, 咁現實係, 入到直資中學既機會 (先唔理間中學係咩水平), 係咪大家所講既咁高同咁多人呢?

hkpapa852 發表於 19-4-1 08:59
超過一半人入官津中學? 唔叫大部份?

咁或者叫大多數囉!

我意思是如果家長target直資中學,YY學生係有接近半數甚至更多可以,這是不能和其他官津小學相比。正如之前提及每個家庭選擇不同,有些家長會選擇派位,可能目標係地區一線等。亦即是說佢地的選擇會較其他官津小學多個選擇而言。也同時說明YY的家長不是所有目標都是要入傳統band1英中啫。

Mchacha 發表於 19-4-1 09:07
我意思是如果家長target直資中學,YY學生係有接近半數甚至更多可以,這是不能和其他官津小學相比。正如之 ...
俾得錢讀書, 對學習自然有要求.

咁係日後升中時, 再繼續俾錢去讀既機會當然亦高D

官津小學, 當中相信有少學生可能唔係唔想入直資/私小學, 係根本經濟能力唔許可.

以全港收生自主既私立/直資小學嚟講, YY不見有何突出.

hkpapa852 發表於 19-4-1 09:16
俾得錢讀書, 對學習自然有要求.

咁係日後升中時, 再繼續俾錢去讀既機會當然亦高D

其實從來沒有提及過突出啊!!!!

只是客觀講出事實而言,一般人會覺得YY派傳統band 1少,其實是因爲有不少家長唔喜歡傳統的教學模式,所以不會選擇等派位啫!

Mchacha 發表於 19-4-1 09:20
其實從來沒有提及過突出啊!!!!

只是客觀講出事實而言,一般人會覺得YY派傳統band 1少,其實是因爲有 ...
唔等派位另一原因, 其實係屯門中學網麻麻, 根本唔夠官津B1中學學額, 唔袋住先可能只會派入間更差既學校

hkpapa852 發表於 19-4-1 09:22
唔等派位另一原因, 其實係屯門中學網麻麻, 根本唔夠官津B1中學學額, 唔袋住先可能只會派入間更差既學校

可能係啦,你話係就係,呢點無必要同你拗家長心態。
不過現時YY學生除了住屯元天網,荃灣青衣甚至九龍西也有,不過我知這些都不是靚校網既。我明我明!

hkpapa852 發表於 19-4-1 09:22

我比較過元朗(包天水圍),屯門,荃灣校網,因我之前都諗過轉校網,屯門係比較多b1選擇。

我比較擔心SMC係冇考呈分試下,冇大抽獎,只靠校內表現同成績係自行條隊去考b1校....之前hkpapa提及當中不乏成功例子,我認為樓主可搵下相關數據,然後從數據中把下脈,掌握實況。

另外,我認為不論直資同津校,其校風成績均不能一概而論(不一定直資好過津校,也不一定新派直資不及津校,要從多方面去了解自己心中「好」嘅標準)不妨先了解各屯門中學,smc升中數據,yy升中數據,加油!

我唔係屯門大,本身都唔熟屯門中學,不過肯定不只百周,董玉娣..還有其他好好既中學。
‹ 上一主題|下一主題