用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
樓主: Mumibella
go

屯門圓玄 VS SMC   [複製鏈接]

Mumibella 發表於 19-3-26 18:49
頭先同補習老師傾,老師認為亞仔兩間都適合,因其實男仔黎講,佢算係坐定定,幾集中嗰隻。但細佬(k1),老師講明Y ...

我睇唔到YY學生係坐定定聽書,學校係小組圍住坐位,小組討論,上堂鼓勵發問,創意思維無限制。功課不多,鼓勵閲讀和參加課外活動開拓視野,發揮所長。你的補習老師可能不太認識YY。
不過二間也是好學校,開心煩

回覆樓主

學校覺得小朋友有能力,仲會安排跳級。

eclass05 發表於 19-3-26 12:59
圓玄有9位外藉老師,會負責任教英文科同做副班主任,只有中文同德育堂(校方稱M&N) 係用普通話同廣東話, ...

去到外國生活, 要面對既, 唔會係個個都詩詩文文, 以字正腔圓標準英語同你交談既人, 所以要早適應與外國人相處, 係要早D同外國人多接觸, 唔係日日對住班香港人一齊講英文

SMC因為普遍有3X%或更多既NCS, 所以一定有機會俾人多D同外國人接觸.

呢班NCS, 唔係咩高貴既blue blood, 係更貼近外國地道家庭既人, 雖然可能會較活躍 (其實唔只印巴, 英/美/歐洲既小朋友都係咁, 黑人更甚), 但如果一早已更同佢地溝通到, 相信要適應外國亦會易好多 (至少唔會擔心溝通唔到)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

SMC好D

hkpapa852 發表於 19-3-27 09:18
去到外國生活, 要面對既, 唔會係個個都詩詩文文, 以字正腔圓標準英語同你交談既人, 所以要早適應與外國人 ...
你有道理, 有d口音難聽到嘔

回覆樓主

其實我個人覺得兩間學校無論是教學模式,語境,活動,成績都是差不多,而SMC中學亦不是十分吸引,兩者既選擇純出於個人喜好,要比較的地方真不多。當年也有SMC Offer,但也最後也放棄了,主要覺得中文較弱及學費不值。

JazlynBaby 發表於 19-3-27 18:42
或者你先諗諗, 你認為小朋友學好中文 (粵語? 普通話?) 係為乜?

為溝通? 為日後事業?

為溝通, 多聽多講, 再加上睇番多D中文書/報刊就足夠 (又要睇吓你想學繁體定簡體字)

至於香港學制考核要求既內容....... 你認為有幾多係日常生活, 以至工作係有用既呢?

如果話為事業...... 學好中文打字同普通話, 唔好以為學好中文就有本事寫好中文既文件.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JazlynBaby 發表於 19-3-28 12:05
我係憑前人經驗覺得要學好中文、因為唔知將來會留係外國生活還是要回中港工作
...
不是所有前人經驗都有用

坦白講, 如留係外國生活, 中文有幾重要呢?

要學好中文, 為乜先?

太多家長, 成日話學乜學乜對小朋友日後有幫助, 結果要小朋友十八般武藝都學, 但日後實際有幾多樣有用呢?

小朋友點解咁大壓力咁辛苦呢? 其實係源自不少家長唔知為乜只求要小朋友學咗先算既心態囉!

JazlynBaby 發表於 19-3-28 12:28
呢樣我唔認同、學中文我覺得即使留係外國生活都需要用到、你係美國生活、你會留意到有幾多鬼佬會請人私補 ...

我都覺得係,中國始終真是越來越強大,很多外國人也學中文,所以我自己覺得中學前不會考慮給他出國讀書,在香港也會找中文不會太弱的學校。

其實中文弱都所有英小既通病,唔止SMC。主要係睇家長有冇從小開始平衡中、英文既閱讀興趣

總的感覺hkpapa對中小學分析大致準......但對SMC分析就可能唔太準。

SMC不同於其他中學,出出入入學生數目應比其他官津校多,加上考DSE人數比較少,外邊收10個精英少少,已講緊係全校10多個%成績。

況且淨quote英文唔太全面,今時今日入大學,特別理工科目,已講明理工科成績會加重好多比例,我相信數理科成績SMC可能比屯門區英中差唔少。

SMC無疑可能基於收不少印巴藉人士下,能提供較佳英文溝通機會,但呢個機會係用頗貴學費換取得來,或亦會有其他知識/能力被忽略。況且,英文肯定唔會係知識既全部,當世界各地有新興國家崛起,加上AI與科技發展,將來英文重要性會越來越低,好英文會幫你搵到份工,但好大機唔會令你成功。

Vanadium 發表於 19-3-28 22:29
SMC無疑可能基於收不少印巴藉人士下,能提供較佳英文溝通機會,但呢個機會係用頗貴學費換取得來,或亦會有 ...

大家的意見都好有參考價值。言下之意,你認為YY較優勝?

Mumibella 發表於 19-3-28 22:31
大家的意見都好有參考價值。言下之意,你認為YY較優勝?
不是。

只係當談論學校之表現時,一來要全面,二來亦要留意表現從何得來,免得有誤會。

YY是否比SMC好,我個人睇未必去到好清楚好明顯,但肯定YY學費比SMC平得多,多出的錢可更靈活運用,另外若近屯門區,時間與車費又要再計算,若然付出咁多去SMC,就要睇SMC中學表現(即使係幾好),是否真由小學帶上去,還是只是後期插班生所導致,若有誤會,錢比多、時間用多,回頭看就顯得太傻了。

Vanadium 發表於 19-3-28 22:43
不是。

只係當談論學校之表現時,一來要全面,二來亦要留意表現從何得來,免得有誤會。

時間其實唔差好遠,但學費就真係有距離。 唔係話俾唔起錢(慳啲使囉),而係我地都考慮緊是否值得。

Vanadium 發表於 19-3-28 22:43
不是。

同意你的假設,但冇咩途徑了解到成績好嗰班(中學)是本校生定外來生。如果呢個數據清晰,選擇上就容易好多。

Mumibella 發表於 19-3-28 23:11
同意你的假設,但冇咩途徑了解到成績好嗰班(中學)是本校生定外來生。如果呢個數據清晰,選擇上就容易好多。
...

從網頁上得到SMC的正式公佈的資料好少。

如果係我,反而會考慮小朋友的專長與特性,再加上少少自己期望,然後作出選擇。慳啲洗唔係唔得,洗係邊先重要,不要忘記屯門區英中全部都是免費的,而SMC中學仍要繼續交學費。

如我覺得我小朋友係有數理天份,我選擇SMC機會會較低,屯門區英中數理成績都不錯,平均英文成績只係先天地區人口情況,不反映個別有家庭支援的學生能力。

但若英文係小朋友強項,其能力唔似係好有頭腦好讀得書的人,我可能會選擇SMC,至少可以將佢強項發揮,亦不用以弱項同其他能力較強的小朋友比較。

‹ 上一主題|下一主題