用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS 2nd interview
樓主: XieXie
go

MCS 2nd interview  

sukitelfold 發表於 19-3-21 10:07
便是四大名直之一,先舉棋不定!

但又好心儀MCS,諗C佢!
如果D記,麥記,開開心心讀直資。其他,不如搏一搏。

Mustrek    發表於 19-3-21 10:30

b3410 發表於 19-3-21 10:19
但一定要作Worst case打算,萬一搏唔到,係咪任何一間band one都ok?是否全家都同意搏?如是,就搏
PS 利申:我自己是穩陣派

bettyay 發表於 19-3-21 10:30
但一定要作Worst case打算,萬一搏唔到,係咪任何一間band one都ok?是否全家都同意搏?如是,就搏:fortunat ...

如果冇2nd in的安排,多數行這方案!

但SMCC、MCS又2nd in.....又叫兩飛!

塘邊鶴的我也覺得搏得過!

b3410 發表於 19-3-21 10:19

如果這二間,我已經叫佢收工,搞咁多做乜!

sukitelfold 發表於 19-3-21 11:10

基本上每人可承受風險的尺度也不同!

上年我自己(冇2nd in)時,另一半也不敢搏!

我話抽飛,另一半話我「痴線佬」!!!

要抽飛先上葉謝鄧!

bettyay    發表於 19-3-21 11:31

sukitelfold 發表於 19-3-21 11:10

叫兩飛一定啦,只怕另一间係BPS/YWGS, 真係唔知搏唔搏好!

fredmama 發表於 19-3-21 11:25
叫兩飛一定啦,只怕另一间係BPS/YWGS, 真係唔知搏唔搏好!

最頭痛其實是這二間例子學校。。。

losoco 發表於 19-3-21 08:02
可能參考左隔籬街巴打的做法

今年給各才女一位名仕
我都係咁諗,MCS可能學隔離LS一邊打牌一邊講牌……

b3410    發表於 19-3-21 12:41

BabyHazel 發表於 19-3-21 09:16
我都好有興趣想知道🤪
睇來唔係單單面試特異功能

sukitelfold 發表於 19-3-21 11:14
基本上每人可承受風險的尺度也不同!

上年我自己(冇2nd in)時,另一半也不敢搏!

成日以為你是人妻添   
叫兩飞,渣男女其實都值得一博,學費真的佔幾大開支。只怕你勸佢抽飞博,博唔到friend都無得做  

Ak112318 發表於 19-3-21 12:58
成日以為你是人妻添   
叫兩飞,渣男女其實都值得一博,學費真的佔幾大開支。只怕你勸佢抽飞博,博 ...

當然曲線叫啦⋯⋯風險點會幫佢賣單呢?!

Junjun7 發表於 19-3-21 12:46
睇來唔係單單面試特異功能

有人要着運動服,有人不用,我估兩邊都有

sukitelfold 發表於 19-3-21 13:05
當然曲線叫啦⋯⋯風險點會幫佢賣單呢?!

曲線叫(emoji)(emoji)(emoji)
唔知有幾多人見,真係好好奇,麻煩大家見完報一報數

dorahin 發表於 19-3-21 13:58
曲線叫(emoji)(emoji)(emoji)
唔知有幾多人見,真係好好奇,麻煩大家見完報一報數
...
面試當天看看有沒有貼出面試名單,如果沒有,只需坐在隔離公園數數約3至7時有幾多考生出入便知道人數了,知道這個人數後對你估計搏定唔搏的勝算可能好有幫助!

小乖豬 發表於 19-3-21 14:45
面試當天看看有沒有貼出面試名單,如果沒有,只需坐在隔離公園數數約3至7時有幾多考生出入便知道人數了,知 ...

不用卦,全個禮堂目測到幾組家長啦

I wonder......should I consider our girl rejected if we didn't received 2nd in letter at this stage?

回覆 Shana.S 的帖子

唔知, 今年第一次有2nd in , 唔知乜玩法

sukitelfold 發表於 19-3-21 15:04
不用卦,全個禮堂目測到幾組家長啦

可能有唔同時段面試,總不會一次過所有人坐在課室或禮堂給你數。佢開放讓人出入的門口只有1個,好想知道當天有幾多人2nd in的要數唔難。
現在知道這次2nd in不是為音體特功而設,又要有埋家長briefing session,好明顯係校方想了解多些這批學生,校方說會收約50人,如果2ND in人數遠遠超過50人,例如都仲有二三百甚至三四百,咁這個新加的2nd in環節都唔算有咩啓示。但如果2nd in人數只是二三十或少過六七十,都好可能是有些啓示。

當然,可能以上全是我諗多左,不喜勿怪。但最後補充,就算是某種啓示,佢總不能白紙黑字在7月9日前說收你的,就算佢好像佢隔離名男校咁,面試完說:七月記得來註冊了,你敢信佢到時七月肯定收你嗎?

回覆 小乖豬 的帖子

你打電話比MCS時, 佢有無問你乜時段??
一講你小朋友個名, 係唔係好少時間就搵到???

vestzs 發表於 19-3-21 15:57
回覆 小乖豬 的帖子

你打電話比MCS時, 佢有無問你乜時段??

10秒鐘搵到名。。。估計不多。

另外:有冇人briefing session 不是寫4:40pm(29/3)?