用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。  

kirstyau 發表於 19-6-5 10:51

因為阿女唔識寫簡體字, 所以唔清楚, 而家考DSE可唔可以寫 ...

dse可以寫簡體字 你上去教署個網頁睇下嗰啲作文水平 係評分標準嚟㗎!
部份都係寫簡體字, 真係快好多。 加上好多參考書都係簡體字 見你話個女忙到甩轆 所以畀個suggestion你女。
嗰啲考生好得意 係簡繁交錯係 同一篇文章 例如電話個电字、口边…… 冇話唔畀、 亦冇扣分喎。 評語為後面出現。

yovin 發表於 19-6-5 11:05
dse可以寫簡體字 你上去教署個網頁睇下嗰啲作文水平 係評分標準嚟㗎!
部份都係寫簡體字, 真係快好多。  ...

但好多學生係繁簡交錯, 我自己都係, 會唔會降grade㗎?

睇到話唔會

我女升中后都是繁簡並用,記起邊個就寫邊個。首選簡,因為寫的快。

kirstyau 發表於 19-6-5 11:11

但好多學生係繁簡交錯, 我自己都係, 會唔會降grade㗎?

2016年 攞5 嗰篇示範作文 都係繁體簡體交錯。 你擔心嘅就叫阿女問清楚補習老師!

yovin 發表於 19-6-5 11:20
2016年 攞5 嗰篇示範作文 都係繁體簡體交錯。 你擔心嘅就叫阿女問清楚補習老師!

...

Thanks!