用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。  

Yanamami 發表於 19-3-20 11:51
我只記得細女當年唔知第幾呈,仲係度追紧武則天定咩之类既古裝片。

同人唔同命。

你哋D叻叻囡囡, 羨慕死我喇!

pccw2017 發表於 19-3-20 13:09
你小朋友識自己溫, 好叻呀 !
佢1B成績, 但只係佢考試比讀書叻, 所以自行只敢報1B 同1C學校大抽獎諗住報1C 同 2A學校

見到常識書好有親切感, 不過我未試過印出來比仔咁溫習, 因為佢唔願寫野.... 經歷左三次呈分, 我覺得都係靠仔自己, 我緊張都幫唔到D咩... 所以個過程係我黎講唔算有壓力, 只係等分數時會緊張....

IloveJJ 發表於 19-3-20 14:06
你得一個?我仲有個細既,不過經歷完大仔升中,已好清楚點同細仔跟。細仔比大仔獨立同專心,小二下學期已全 ...
係一個, 現在好輕鬆!! 你應該唔洗担心細仔, 佢自動波

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:12

你竟然睇中CC手袋?我記得你話唔鐘意名牌袋架喎!

你記錯喇。 我係超鍾意包包。

只係就唔鍾意錫住嚟用,因為粗用適合我 style。

我都同啲仔講 第日大個 要送禮物畀媽咪 唔使諗得咁煩 : 包包就得啦。 別無他選!

醒目開學勳章

yovin 發表於 19-3-20 13:03
重獲自由嘅感覺。

當然要閃爆大家……

yovin 發表於 19-3-20 13:34
同你一樣。

四年级才開始跟。

我呀二小姐就係係四年級上學期派成績考全級八十幾九十, 就知大鑊
一路係咁追趕, 呈一又考得唔靚, 直資全軍覆沒

衣家要繼續努力, 考好呈三, 還要考好畢業試, 希望到時叩門仲可以有生機

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 19-3-20 13:24
咩對外貿易一樣,真的背到講粗口
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個 ...

呢個我記得,真係背到喊

COE1205 發表於 19-3-20 14:28
呢個我記得,真係背到喊

我宜家都可以放閃啦,三個呈分簡值是想跳樓

回覆樓主

我仔黎緊呈一,佢成績好飄忽,感覺佢小五開始跌,我真係好擔心唔知我既情緒狀況頂唔頂到佢呈三

yovin 發表於 19-3-20 10:22
Finally,我完成人生最後一次呈分試(第9次)
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...
有一種依依不捨和放監的感覺......

yovin 發表於 19-3-20 13:11

兒子唔係 天資聰敏明記書傳嘅精英!
好勵志,100追到前10 !!偶像

yovin 發表於 19-3-20 13:58

呢幾年人頭多。

有參加公開比賽,不過沒有獎。所以希望用成績比人看。請問你有無溫習心得分享一下,你是自己教,有無操練,謝謝

bb鼠 發表於 19-3-20 13:24
咩對外貿易一樣,真的背到講粗口
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個 ...
我仔校個6本常識唔跟次序教, 基本法個堆野, 會係6月先考, 唔計呈分,幾正, 不過一定背死

bbeasy25 發表於 19-3-20 13:54
係好想 "好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力."

今天佢係學校影畢業相, 好似突然 ...
我仔校10月頭已經影畢業相, 11月尾拎返黎, 我望住直頭想喊

JHsbb 發表於 19-3-20 15:33
我仔校10月頭已經影畢業相, 11月尾拎返黎, 我望住直頭想喊
今日影, 見到已經好感觸想喊, 畢業禮應該

3月初考完呈三後,真係如釋重負,補習也停埋,自行也在2月底和3月初完成了,近日派回來的分數也見得吓人,希望7月有好消息!

現在星期六日才真正有放假感覺,之前呈分時只想著要溫習邊科,仲辛苦過返工!

hohoho36 發表於 19-3-20 14:55
我仔黎緊呈一,佢成績好飄忽,感覺佢小五開始跌,我真係好擔心唔知我既情緒狀況頂唔頂到佢呈三:igive ...
我仔往時係頭20名內, 第5都試過, 小五第1次考試, 中文衰左得73, 名次大跌去到30幾, 我仔直頭喊左半個鐘, 好在第2次考試中文科追到, 考級21-25, 去到第3次考試即係呈一, 及係呈二兩次都級13, 成績返晒黎, 呈二考考得最好, 比份中作功課離題, (記住係功課), 無左6分落成績表, 如果唔係考頭幾名呀(因為佢老友考級7, 但我仔考試係考得好過佢, 原來功課都好重要...)