用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
go

完成呈分試之家長感想分享。  

4月7日(中作基本功找數了)P.39

Finally,我完成人生最後一次呈分試(第9次)
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡即謝好番,可想而知壓力好大。
细仔都温到膊頭腰骨痛,要刮痧出火。
謝謝细仔配合,肯做練習卷,聽哂我教哂方法技巧。
大家盡哂力!
(呈一飲奶力、 呈二洪荒之力、呈三回天之力)
升中大個仔,媽媽要放手俾你自己讀,自己找出方法技巧,不要依賴媽媽了!我只負責出愛。
老公:
我要找回自己的人生另一階段,多D享受生活,多陪老公遊玩, 補償12年對你的忽略。雖然你成日話,鐘意老婆let me alone.但我就是喜歡「折磨」你。玩完兩個仔,輪到你啦。哈哈…第一砲,我睇中CC手袋,明白嗎?

hueyman    發表於 19-4-2 11:26

yovin 發表於 19-3-20 10:22
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...

放閃呀。。     

考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...

快到呈一已經開始有壓力。阿仔成績中上,現在每天要阿仔溫習老師教的課程和做少少練習。不知是否足夠迎接呈一?請問可否分享你怎樣跟孩子準備呈一考試備戰?祝孩子能考上心儀中學

幾年前經歷完阿女, 得三個字: 平常心  

6月到阿仔呈一, 只要佢盡力做返平時成績, 就等待天父安排。

WilliamCheung05    發表於 19-4-14 18:55
hueyman    發表於 19-4-2 11:27
jc2009    發表於 19-3-21 16:54
lojo11    發表於 19-3-20 14:04
Arabellahk    發表於 19-3-20 13:11
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我們也考完呈三了,盡了力已足夠!幸好我仲食得瞓得
可能樓主比了自己也太大壓力,要放鬆一下呀!加油

davywm    發表於 19-3-20 11:22
davywm    發表於 19-3-20 11:22

呢間出版社的常識/GS每課都有總結,唔錯!

Arabellahk    發表於 19-3-20 13:12
davywm    發表於 19-3-20 11:23
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

還有幾天都可以脫苦海,星期六過後所有面試也完成,真正有「放監」的感覺。

不過6年陪讀書、做功課、趕project、預備考試、面試真係好難過,但又好難忘,是想快點可以「放監」,但到真的要放手一刻又有點不捨得。

hueyman    發表於 19-4-2 11:27
jc2009    發表於 19-3-21 16:56
Joyceyim    發表於 19-3-20 14:05

已開始有點不捨⋯之前想他快些自主自理,
但現在又開始捨不得他離開你太遠

hueyman    發表於 19-4-2 11:28

回覆樓主:

睇完好感動。
我仔好快就呈一喇,前幾年太忙都凈陪玩無陪讀嘅時間,好內疚。今年要好好陪伴他行好升中呢一段路,下一步先可以放心咁慢慢放手。

我只記得細女當年唔知第幾呈,仲係度追紧武則天定咩之类既古裝片。

bbvenkel 發表於 19-3-20 11:34
已開始有點不捨⋯之前想他快些自主自理,
但現在又開始捨不得他離開你太遠

同感

goodboy1 發表於 19-3-20 11:50
陪太子讀書,雖然辛苦,但只要懂得享受當中過程,到自己日後老咗,一定回味在心頭。
...

好難忘的經歷

我算好彩, 五年級放手比亞仔自己溫,
測一衰左一科, 考一已回復, 跟住到呈一呈二Keep到Band1,
昨日考完呈三, 佢輕鬆晒

回覆樓主

我都上年玩完呈分啦,力保到b1,不過最後還是number 唔靚去咗b2今年繼續努力,食全餐,自行、大抽獎、叩門乜都玩哂

回覆樓主

這六年陪太子讀書真係好辛苦,呈分更是折磨,我自己都有情緒困擾,終於考完呈分了,真係輕鬆哂,現在等天父安排一間合適的中學給他,任務就完成了

hueyman    發表於 19-4-2 12:21
jc2009    發表於 19-3-21 16:57

(呈一飲奶力、 呈二洪荒之力、呈三回天之力)

bb鼠 發表於 19-3-20 12:13
我都上年玩完呈分啦,力保到b1,不過最後還是number 唔靚去咗b2今年繼續努力,食全餐,自 ...

最驚就係No唔靚
咁你們之後有冇去扣門?