用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。  

yovin 發表於 19-4-11 15:38

你對了 我係 一個有愛心, 但不怕銅臭 的商人。
冇用㗎!呢類人絕大部分係High Intelligence,Low Achiever,一係死專一瓣,懷才不遇。我要求嘅係多元智能。

回覆 yovin 的帖子

明白了。謝謝解釋。我仔中作真係弱到一個點,呈一離題唔合格,呈三又差D離題梗梗合格。band 1無望了。希望用妳嘅方法,可幫到佢。再次謝謝妳!!

IloveJJ 發表於 19-4-11 16:50
碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年 ...
這個例子太Extreme了。他正正就是只會努力,勤力讀書一類人。而且『社交技巧笨拙,說話從不望人』可能跌入自閉圖譜裏,商業社會要求人面面俱圓,識執生,佢哋未必做得到。係唔係高分低能,當然係啦。面試做麥當勞店員點會show埋大學或者碩士學歷㗎!

IloveJJ 發表於 19-4-11 17:27
唔extreme 架,只係大家未必遇到。我老公銀行之前都請咗個男拔畢業,法律系畢業(已經中年),但仲低級過我 ...

所以我哋理念相同但做法不一樣。花這麼多時間去熟讀課文,不如識得考試再去學其他有用知識和技能。有些網友話中小學讀書重要,寧願放棄課外活動,我反而認為課外活動對成長嘅重要性更大。人際,領導,溝通,解難,創意等等好重要㗎。

點會唔遇到呀,叻嗰班Engine佬大部份都古古怪怪,唔識溝通。

IloveJJ 發表於 19-4-11 16:50
碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年 ...

呢位梁生, 有獵頭公司幫佢搵工,第一份 約好咗就肚痛嗰個,我記得……

我只係呈分試落力地教一次如何取高分,小朋友唔懂得呢個大方向,咪出手一次去 示範囉。做啊媽嘅教學都係教(除非我唔識就無計),又唔係跟一世考試,作文中可見我仔個人心哋OK架。

除品格,我都重視人際/態度,不過兩仔唔係好要我教,在學校還可以,男孩女孩子都預佢哋一份。我哋成家都愛笑,行動積極,思想正面多過負面,暫時没考慮過「高分低能」呢樣嘢。其他人 不願置評。

IloveJJ 發表於 19-4-8 16:38
我自己睇分數,只係响兩個時候緊要,第一係升中,第二係入大學。成績响人生之中所佔好少,如果因為分數而 ...
我就決定中文作文投降,做到四平八穩,有個唔錯的分數就算。creative writing 留俾英文,細個自己寫故事,大個咗之後去分析思考辯論。中文做到會欣賞,識得體會中華文化,中文文字之博大精深,已經好滿足。

little_yolky 發表於 19-4-8 11:06
「落口供」式作文我可以答你,結果係俾班主任抽咗去省咗半粒鐘
好一個天馬行空vs 從善如流 何去何從呢?

yovin 發表於 19-4-9 00:09

所以見D媽媽咁苦惱呈分嘅中作,我只係簡單講最基本嘅技巧,跟 ...
多謝你的分享,腦洞大開,應付呈分試作文多了幾分把握!

bb鼠 發表於 19-3-20 12:13
我都上年玩完呈分啦,力保到b1,不過最後還是number 唔靚去咗b2今年繼續努力,食全餐,自 ...

number 是意思是學生編號?此都會有影響?

FREE-MAMA 發表於 19-4-13 09:27
number 是意思是學生編號?此都會有影響?

Number 係隨機號碼

IloveJJ 發表於 19-4-13 09:55
嗱,其實你唔駛介意我點諗,我呢啲C9,你覺得無問題,就照做囉!

不過你知我係有碗話碗啦!所以你如果講 ...

我又無介意你點諗喎!討論嘛,就是這樣最好不過。我都喜歡在EK 討論 ,各抒己見各有得益。 見面的討論 我會保留 難以享受過程。

首先, 「 高分低能 」呢個帖我講, 係因為你tag我, 所以你問我就答。前面個帖也是別人tag我,我就分帖作答。 唔好講到調返轉, 我講 你又忍唔住答。

其次,怎樣影響到思考力呢?又無禁言,要他思考多D配入學到的修辭技巧上,係鼓勵緊思考啊!可以參考別人靚字靚句改少少又得或者用自己想到的修辭又得。想不到照直寫都得。 所以你之前話我嘅舉例三文入面, 佢諗唔到諺語開頭, 咪唔用囉。
eg就好似你話 想用倒敘法 但又諗唔到 點樣切入譜中,這就是 訓練緊思考。 中國文字, 就算怎樣寫 都可以放入 修辭技巧中。
你問我嘅時候,我都係叫你諗下先㗎。

記住, 這是其中一個譜罷了也是最淺最穩陣, 一開始舉例已說明用來推介 fulfill 呈分試, 當然係取分之作。我没表示係佳作…… 不過你評論都中肯, 文筆實在未夠流暢 ,肚裏墨水都未夠, 係有更大進步空間。 但一個十多歲嘅理科腦袋小朋友 , 我唔會咁快要求佢咁快肚裏有墨水。現階段,足矣!

另外, 上次常識錯嗰樣嘢,我不想在EK公開。但除你外我亦俾左一位大學中文教授,一位神科通識爆星學生,四人一致不跟書 model answer 也不是全錯O分。
當時,你說:[(我)細仔似乎唔知答題技巧, 或者marking scheme。]此情況下, 我呈二才出 洪荒之力去教埋 常識答題技巧 +marking scheme。
所以呈二、呈三「 一點就明」。反而要多謝你。

他就是想得太多,過於清問題因而失分。一早明白背哂落去,背、背、背 就根本唔會失分。

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:08
再講埋幾時幫呢一方面。

我亦唔認同高小去幫。

到我直話直說了,先請你包涵

如何定義思考夠能力呢?你強調說「最後」才學技巧? 何謂「最後」? 呈分試都不是小學的「最後」, 難道畢業時才教?
照你咁樣講, 小學就已經唔使教修辭技巧啦。 我唔相信 得11歲人仔思考可以夠清晰後才去講技巧, 學校教咗唔用, 學來做乜?
一邊教思考內容, 一邊教活用修辭技巧 or 先交內容思考清, 後教修辭技巧。 我不見得, 要「強調」運用哪一個方法先。 兩者皆可以……

有人係數理腦袋,有人係文人腦袋、也有文理全材, 甚至冇腦袋。 怎能下一個教法定論? 可不參考孔子→冉有與子路之不同, 去因材思教呢?

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:08
再講埋幾時幫呢一方面。

我亦唔認同高小去幫。

我初小唔幫學校生活係因為在觀察。 我只要求 交齊功課、 默測考合格、專心上課唔明可回家問。
快D完成功課快D玩住學嘢。

就好似執書包咁,根本不用教,我哋一家四口都不同,自由發揮。

我比較相信六歲前最好玩住學習, 不要硬背、不要多寫。 所以我兩個仔 係讀happy 幼稚園。 當然做家長 就要多功夫一點,確保小孩玩都不自覺地學到「教学性」嘅野入腦。正因如此,小一至三係可能 在學業上吃虧一些, 與此同時也可以感受多一些。

家長觀察好方向,這些生活和學術技巧去因材施教,就是四年级开始還未遲。

小一至小三都教如何溫習, 如何安排功課和休息時間,咪就同你 口中的理念 背道而馳了!因為你正在影響小朋友一舉一動的思考方向。(方法我沒有不認同,只道出你講一套做一套)

我觀察到之後, 方向正確嘅咪唔使理, 可以做得更好嘅才落手指導。

呈一我有用飲奶力幫,見佢都在B1尾。呈二再用洪荒之力推一推到安全範圍(一心只望不要跌去邊沿罷了) 作為家長 都好正常,都沒想到原來级五。呈二成績寄出國際學校waiting變OK。呈三叫佢 慳阿媽荷包,所以繼續努力,考英文當日直資Ok埋,當晚我已經無温交俾佢自己,怎料數常再創皆績。呈三無拉底(呈1~2)總名次,反而推高左。
但我仍然不貪心、用佢呈一名次來選中學,不用博大抽獎上1A中學了,甘心足矣。

大家教讀書方法不同,但我兒無因有學校收而怠慢放鬆,態度正面。
高小教就靠啊媽,初小教就不靠啊媽? 高小呈分教都一樣可以中學自己温習。香港男性平均 年齡8O歲,四、五歲or九、十歲才 開始去教讀書, 何必拘泥於此! 沒有千篇一律,只有父母 、孩子 彼此適合就可以。

我都好認真同有耐性,不過係缺點,「改不了!」