用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-10 20:16
你既教法當然得啦!可以攞到高分嘛!我無覺得你既教法沉悶,我只係認為,訓練小朋友去迎合marking scheme, ...

未睇上面,只打開見你回覆我,only睇回覆一段去答你。不過現在看哂大家的帖子了,包括蔡先生的全片,很喜歡他的氣質,年青時也很俊美,不明白個歡眾為何说他長相不好。

你的作文練習手法,就是我初小有和仔仔玩的内容(其中一個),不個我哋玩得無咁老正,會玩樂成份多些。
我也是呈分才教為考试而考好個试,同你DSE前理論一致。只是時間不同罷。

至於小開 marking scheme(我校有印在作文纸上),當然不是講公開呢個大綱,而係老師內部手上哪個。

由於香港教育制度太可笑,但又無法不跟,所以在功利的情況下,用方法及時間考好個試就可以。所以一直不教校內課程,到四年级我才開始認真動手參與,都係(用年半時間)教媽媽自訂所有科目考试攻略,仲要试前只閉關一個月去加操。現在我又開始用玩的形式去令小朋友吸收知識。

其餘,多點留時間去玩去顛去關心身邊人和事就可以,小朋友不用常坐着(只)看書。任何閱和歷皆可學習!

而且我要求不高,實在是重點。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 13:23
有睇完全部嗎?
觀眾的提問也很直接有趣,把蔡志忠的部份「內容」真實的呈現出來。
...

我有看全部,很享受他的說話,乜獲益良多,谢分享。

每次和别人說 我有兩份半有入息工作,都會俾人錯覺,其實就是真的在only享受。
放工親子是 「享受中帶折磨」,玩是開心的,最討厭是「無法控制」的考試壓力,因這考试到考學校我也有份參與。

但現在我先快到升中终點,已沒有壓力了。 我見大仔出年考dse,我倒沒半點壓力,我應該可以好似你咁,享受自己的生话了。

IloveJJ 發表於 19-4-10 13:01

你呢種學琴方法,也是自創的嗎?

我們的不同,說得太好了,太對了!

因我要十拿九穩 的'结果,
我亦好重視快速定下「仔細的規劃和步驟」,一般會教「一次」,無論仔、工人姐姐、跟我的員工下屬、家人。
✓教左唔跟也可以,出到我要结果就ok。

你都知我係功利主義者,勿浪費時間在不對地方上,幸好要求不高!
實在有點像片中蔡老師。

但也欣賞你的「大方向要求」教仔法。我覺得好啊。

謝謝樓主鹿媽分享,請問什麼是「444比人對」啊?

SPA_family 發表於 19-4-11 07:29
I want to know too, thanks!

IloveJJ 發表於 19-4-10 20:16
你既教法當然得啦!可以攞到高分嘛!我無覺得你既教法沉悶,我只係認為,訓練小朋友去迎合marking scheme, ...
教育方法與父母個人理念和成長有關,並沒有對錯,好多時幾十年後會發現殊途同歸。樓主應該算是結果效率型(商界?),你比較著重學習過程。個人亦是追求效率一族,想要用最少嘅時間放在課文裏而得到目標成果。孩子絕對Hea讀,以雙史為例,從來唔預習唔溫習,但雙史學習方面,放在youtube歷史片的時間數十倍於學校課程。我贊同這類新類型學習,但點都要照顧學業成績,所以就需要針對性,marking scheme(成績)為本學習。

IloveJJ 發表於 19-4-11 10:28
我的確係講求過程多於結果,所以我話我只要重視升中和DSE兩個結果就夠了。
大家有無對讀書時代有回憶?你覺 ...
可能我讀男校,回憶全部都是學校生活,而不是學習時間。你提起中學生活,腦內立刻升起走堂,玩老師,課外活動等片段。

IloveJJ 發表於 19-4-11 10:28
我的確係講求過程多於結果,所以我話我只要重視升中和DSE兩個結果就夠了。
大家有無對讀書時代有回憶?你覺 ...
我孩子就是小六頭考完8級後不再彈琴一類。不過,我們冇逼他,只不過因為他唔肯承諾練琴,所以不容許他繼續學下去。有沒有大問題?唔覺得,技能是一生的,他做短片時需要音樂知識,學有所用㗎。冇人知道過多幾年會否突然重拾興趣,彈下琴,玩下弦樂,不過底子就喺度,將來自行發揮。

IloveJJ 發表於 19-4-11 12:26
技能的確唔會無咗,但學咗既野,唔享受,只得到一張證書,一種技能,人生將來工作,也是得到報酬,那人生 ...

離開亞洲就可以了。
我班朋友開咗個賭局,話我阿仔大學畢唔到業,所以冇証書。

IloveJJ 發表於 19-4-11 13:45
你指離開亞洲先可以為興趣?
點解估你仔畢唔到業呀?
會中途輟學,但我唔會容許。

IloveJJ 發表於 19-4-11 14:02
點解攪到咁嚴重呀?係咪呢!都話要令佢有學習既樂趣啦!你又話只為考試、證書就得  

我無離開 ...
你與我在學習的Definition有嚴重的分歧。舉例說:我孩子對中西史有濃厚興趣,知識可能比大部份人要深,但他唔喜歡温習,亦講明高中唔會讀。面對死板題目,死板模範答案,唔温習點考中上呀,技巧囉。各科冇中上喺佢啲津貼學校揀科精英班好蝕底㗎

SPA_family 發表於 19-4-11 07:29

帖770
係我叫兒子呈分試作文後, 檢查一下 文中有沒有 運用的修辭手法(見图)

當然如果懂得 運用修辭手法 更高嘅層次 也可以適宜地調配使用。eg. 首尾呼應, 襯托, ......

akys 發表於 19-4-11 13:55
會中途輟學,但我唔會容許。

你對了 我係 一個有愛心, 但不怕銅臭 的商人。

我估下先
仔仔係咪呢類情况?
https://www.hk01.com/%E9%96%8B%E7%BD%90/304999/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%8F%B2%E4%B8%8A%E6%99%BA%E5%95%86%E6%9C%80%E9%AB%98%E5%A4%A9%E6%89%8Diq%E9%81%94188-%E7%8F%BE%E6%99%82%E7%AB%9F%E6%98%AF%E7%84%A1%E6%A5%AD%E9%9D%92%E5%B9%B4

應該未至於188,但150 160走唔甩。

中嗎?
‹ 上一主題|下一主題