用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-8 21:59
彈琴操練scale,又點同作文操練呢?

作文的確有一定形式要去學,呢方面學校都有,例如會教唔同種類文章:  ...

明白了!

各有教法,尊重。

ar_mak 發表於 19-4-8 10:38
呢個用擬人法既目的係因為佢地想賣玩具車~!

車→自娛玩具車!

落地就要跟政府規格, 哪怕你快如閃電仲識飛,「改裝」了就地都無得落,飛起會用U導彈炸爆你。 要玩風格唯有接受現實,係規格內任意發揮。 出牌後仍然要依照路牌指示, 一般違規要罰款,危駕要釘牌。

回覆樓主:

D 規格唔係我定 係考評局marking scheme。

講到明 某一啲體裁 係唔可以用某一啲方法。 好多考生 盲中中 唔知道 低分甚至唔合格都唔知自己錯咩事。

ar_mak 發表於 19-4-8 23:44
議論文和說明文,描寫文和抒情文,都係易攪錯既文體.

所以見D媽媽咁苦惱呈分嘅中作,我只係簡單講最基本嘅技巧,跟住唔會失分太多嘅level1和2的入門罷了。

只覺得最燃眉之急嘅階段, 無謂講太多去整亂家長。 難得阿akys網友知道呈分嘅 marking scheme。 明眼人望落去, 就知執藥咁執。

大家都知 創意寫作 與 呈分考試 是不同的。 而家長係問我 呈分點樣唔失分, 而唔係叫我講一般作文心得。

level1~2是記敘文
level3是說明文
level4~5 是議論文
level 6是描寫文
level 7 如何 crossover 技巧手法?
如何選題目(審題)

係中文DSE marking scheme上
好多嘢都有限制 , 就算明明 ~ 體裁 、技巧方式正確, 都講明唔準用。

唔知你個仔會唔會考DSE, 會嘅話 你就知道考評局嘅更多荒謬。

yovin 發表於 19-4-9 00:09

所以見D媽媽咁苦惱呈分嘅中作,我只係簡單講最基本嘅技巧,跟 ...

能醫不自醫。我孩子十分特別,高閱讀量+記憶力高,所以閱讀,古文,聆聽唔錯,但中作和說話是死症,CP和EP夠膽死話這個評分制度下的中作冇得救,直至年紀大啲可以控制個腦先或者可以好轉。

事倍功半嘅事我唔會做,加上他極度自我,所以我暫時完全放棄,打算S5才用Intensive背誦方式解決中作問題,唔好拉低總分就算。

真心講,我唔係好明什麼是正確的學習態度,有興趣嘅科目自然有心有力,冇興趣嘅仍然要讀,不過為個分數啫。當年自己讀AL,3科理科+英文合格可以入U,3科有興趣嘅科目夠分就神科都得,而家3科文打底,4-5科理,每科點都要交功課。

ar_mak 發表於 19-4-9 00:39
應該唔會考DSE喇~

有個薪酬純計我唔知真唔真,佢話大學畢業生出黎打工既起薪點係萬五蚊. 我識人可以寫推薦 ...

咁咪開間 麥爺xx 自己做生意。

請人PM我,我現在學定麥tone去見工。如果申請表上見到「玩具車」嘅暗號 嗰個就係我。

yovin 發表於 19-4-8 20:07
認同不能無限加loading去up level
謝謝你回覆,寓言之美在可以讓讀者自行想像。
我想覺得累了,何不讓老駱駝 卸貨 休息一下?之後換其他貨,說不定之後能挑更重要的担。

大概不同的小朋友,看完寓言故事,都有自己的一套感悟吧。

ABC-DAD 發表於 19-4-9 11:14
謝謝你回覆,寓言之美在可以讓讀者自行想像。
我想覺得累了,何不讓老駱駝 卸貨 休息一下?之後換其他貨, ...

在寓言中(我)看到的關鍵字:
一根稻草⇒ 轟然倒下
即是'爆煲'

所以結論重點: 不能無限加loading 去up level

「以有涯隨無涯,殆已!」

ABC-DAD    發表於 19-4-10 07:35

IloveJJ 發表於 19-4-9 11:15
我諗咗成晚…

我覺得如果用考琴嚟作比喻,我覺得你呢種初小唔理,高小就鑽研考試取分方式去幫個仔,就正 ...

你作文教法,我有興趣啊, 願聞其詳!

賜教

IloveJJ 發表於 19-4-9 11:15
我諗咗成晚…

我覺得如果用考琴嚟作比喻,我覺得你呢種初小唔理,高小就鑽研考試取分方式去幫個仔,就正 ...

與我所說的‘練琴’, 不是你所想的方向。

我所指的方向是 練琴的琴譜:
例如:
古典音樂 在巴洛克風格中, 我會首先練習组曲的琴譜、 練熟了就要練習奏鳴曲琴譜、 循序漸進到協奏曲、 賦格曲、 羅曼尼斯卡。
我level1的例子 只是「組曲」琴譜、 level 1還有四個琴譜 程度一個比一個深。 不過因為五年級嘅呈分試 只係得返兩個月, 所以我就將自己编出最淺的琴譜送出,俾大家應急之用。
我的兒子在考試時,是可以五選其一的琴譜去做。 所以佢六年級可以用返level one 組曲琴譜,就是這樣。
level3是 古典主義琴譜
level4~5是 浪漫主義琴譜
level6是 爵士音樂琴譜
level7是 crossover / 選題

這是一個系統的練習技巧, 初學巴洛克時期是容不下「 黑人籃調風格」, 你可以話創新, 但基本嘅所有琴譜都未有穩定基礎時, 未係時候去 crossover。 希望這樣寫你會明白我意思。

揀好學校未呀?
祝你一切順利

祝大家 找到理想嘅心儀學校。

akys 發表於 19-4-9 01:00
能醫不自醫。我孩子十分特別,高閱讀量+記憶力高,所以閱讀,古文,聆聽唔錯,但中作和說話是死症,CP和EP ...

是的, 不理黑貓白貓 只要捉到老鼠就係好貓。 大致上 是你所表達的吧!

我自己覺得學校嘅讀書生涯中, 為了考試 大部分同學仔 都唔會享受讀書, 或會享受勝利的感覺,但在壓力下好難變成興趣式的享受。

加上自己 放學要幫家(工作), 所以讀書 只係為咗考試。 A level咁多嘢讀, 實在冇辦法所有都讀得透徹, 要入大學 唯有對住個marking scheme+ 貼考試 topic, 而篩選出那些要深入去讀,那些甚至唔讀。

自己冇能力亦冇時間, 就唯有搵出 適合自己嘅方法 去達到目的。 我成日叫大仔唔好全部都讀曬(明知他 力有不逮), 不過上到中學 就未必會聽媽媽講。

所以真係好佩服嗰啲DSE狀元或神科嘅學生→ 簡直係神人。

PS. 如要享受讀書的樂趣, 來日方長... 老咗大把時間.

yovin 發表於 19-4-10 04:23
在寓言中(我)看到的關鍵字:
一根稻草⇒ 轟然倒下
即是'爆煲'
愚見以為
以無涯伴有涯,知所節制,各自逍遙,樂在其中。

庖丁解牛,不過順其自然而已。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 07:52
愚見以為
以無涯伴有涯,知所節制,各自逍遙,樂在其中。

「知所節制」又是另一層次,唔係個個港媽可以看透。大家都係隨波逐流,人人無限挑戰,務求變身超級撒亞人,集齊7龍珠,可幫你成功。
‹ 上一主題|下一主題