用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-8 12:58
唔明呢!
平常唔係咁作,只有那一次係咁

IloveJJ 發表於 19-4-8 12:58
其實我又覺得創意唔一定係去到無規範、天馬行空。只不過我覺得過度訓練,就會引導孩子去因循。我唔反對適 ...
所以之前有提到:功課時功課,創意留番在家。操練 vs 興趣,永遠都要compromise n somehow need to strike a balance

yovin 發表於 19-4-8 04:14
我認同你的。

所以呢D考試技巧,只係for作文考試。「用家」覺得夠用就可以stop,那怕只用幾下板斧走天涯( ...
講重點,你到底認同我啲咩呢?

pccw2017 發表於 19-4-3 22:07
可能係父母強迫去補習,我估小朋友好少會自己提出要補習
唔關我事, 家姐自己話補的。佢科數真係差, 佢唔想俾科數拖累喎。

pccw2017    發表於 19-4-8 14:43

asweetmom 發表於 19-4-4 21:04
我從來沒搞清楚感恩是甚麼,所以從來不用這個詞。但是這個詞出現頻繁日高,任何情境都看見,已成萬用。
...
我們應該常存感恩之心。越南語「謝謝」發音如同「感恩」, 感恩就是感謝所有自己既經歷, 從中既獲得。如果欠缺感恩的心, 在相同的境況下, 卻未必可以有同樣的收獲。

IloveJJ 發表於 19-4-8 13:54
我功課都俾佢哋創意架,作文可以,數學都可以,試下咁列式得唔得?考試先計分 :wa ...
yes n no la.  eg 列式a x b 寫成 b x a 都可以叩分,作文唔貼題叩好多分,play safe 好d

IloveJJ 發表於 19-4-8 11:21
你篇「生病記」係邊個寫架?我覺得寫得好好喎!
可惜小學俾分是有框架的。
第一:結構,如倒敘,反問等。
第二:3-4個成語
第三:修辭,全文最好有兩個或以上技巧,例如明暗喻,排比等等
第四:結語,要有反思,個人感想。
第五:正面思維,會分上品,中品和下品去俾分,黑暗類只會有中或下品分數。

所以我孩子好憎中文,亦會賭氣在考試寫全黑暗類文章,睇番其實好有趣㗎。

IloveJJ 發表於 19-4-8 16:13
所以做家長要分辨呀!
你明知咁樣唔好,為分數無辦法,咪考試先睇分數寫囉!平時功課,佢有創意咪由得佢囉 ...

阿仔小學讀一條龍,冇乜升中壓力所以我有教佢點寫攞分,但唔會監佢照做,上到中學自然會做兩頭蛇。有次英作期考,老師評語話心情好矛盾,雖然寫得好有趣,但唔可以讚,因為太黑了!當然分數是按中下品評分。

話時話,樓主嘅寫作介紹好好,就算孩子文筆唔太好,都可以攞到一定分數,唔會大落後,值得一讚。

akys 發表於 19-4-8 14:28
可惜小學俾分是有框架的。
第一:結構,如倒敘,反問等。
第二:3-4個成語
事實學過一些句式、文體 blah blah 是須要運用下先入腦,課程有要求都是無可厚非。有時咁啱有d劇用倒敍法我也會highlight 一下,咁容易受落一些

ABC-DAD 發表於 19-4-8 13:21
講重點,你到底認同我啲咩呢?

認同不能無限加loading去up level

IloveJJ 發表於 19-4-8 16:38
我自己睇分數,只係响兩個時候緊要,第一係升中,第二係入大學。成績响人生之中所佔好少,如果因為分數而 ...

我就認為 操練基本功 係必需嘅。
就算彈琴畫畫, 無論 貝多芬 or 畢加索
喺佢哋做出史無先例創作之前 都必須 鍛鍊 好基本功。

貝多芬唔會因细時操練 「scale或經典」 而減低佢嘅創作性。

每個人嘅基本功操練時間都唔一樣, 只能 因自己嘅個人需要而調整。

去到熟悉每一個基本功, 就可以自己自由地 作出 千變萬化嘅配搭, 甚至引入新嘅元素。

如果連寫自己日常生活嘅基本功都寫得唔好, 又點可以咁快去寫星球大戰 和 時空交錯呢?行路都未穩怎會俾你上山?

akys 發表於 19-4-8 16:30
阿仔小學讀一條龍,冇乜升中壓力所以我有教佢點寫攞分,但唔會監佢照做,上到中學自然會做兩頭蛇。有次英 ...

多謝!

其實孩子都係仍然可以主導創作性, 只不過係要 在技巧框架內 去創作。

故事仍然可以天馬行空, 不過就要識得點樣在高層次去表達。

eg我中學: 講一次 困升降機嘅經過, 我一樣係寫見到鬼。

巴士上的邂逅, 係寫外星人。

唯一篇令我耿耿於懷就係→假如我是…… 我寫咗<假如我是我>! 竟然無改到被彈返轉頭。
老師話: 為咗呢篇文, 全校所有中文老師一齊開會。 答案係: 連佢哋都唔一致肯定有無離題。
不過, 老師都叫我 考公開試千祈唔好踩鋼線, 而我亦同意。

IloveJJ 發表於 19-4-8 11:23
我大仔都會分考試同功課既作文,考試就要求高分

因為唔係間間學校多功課,功課少自然 限額有限。

eg. 如果我一個星期有兩篇作文, 就可以一篇穩陣 + 一篇創作(亂來)。

如果我一個月先交一篇作文,咁就交穩陣個篇, 去拿捏考試嘅marking scheme。

因為學習睇市場需要,都係一種學習,而且更貼身實用。

‹ 上一主題|下一主題