用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:14
咁有緣!我當年都無咗個女喎!

我都是無咗個女

bbeasy25 發表於 19-3-20 15:40
今日影, 見到已經好感觸想喊, 畢業禮應該
我大仔前上年呈分時我會比平時緊張小小, 冇你地厲害, 可能一路都冇想抽獎所以唔太會緊張.   
佢畢業我又不是有太大的感情起伏, 最特別記憶是畢業禮那天, 佢穿了袍獨自安坐在禮堂外的長椅上等我們進場, 初夏陽光照下來, 他成個人沐浴在陽光下, 真很感觸.....     

yovin 發表於 19-3-21 03:00

睇新聞也有助通識, 五、六年级家長指引下最好睇埋留言,可以 ...
可否分享邊個 youtuber? Thanks

yovin 發表於 19-3-21 01:28
就講中文先:

聲明如下(在Ek要先 戴頭盔)
你的方式好實用, 我對大仔的中文都在不同階段用過煩似的, 可惜大的同你仔不同, 不肯配合去做, 否則應有更好的改善, 而家我都會試下用在細(P2)的測考中, 平時佢都自覺, 功課都自己完成, 不過測考始終太多不隱定, 家長都要下點功夫.   

yovin 發表於 19-3-21 04:15
記住你先pccw , 呈三派左,PM向你請教。
唔使記住我,我怕尋仇。你記住下面條link就得啦 !
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574&highlight=%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D

goodboy1 發表於 19-3-20 16:27
一至三月份,係季節性流感高鋒期,首要注意小朋友身體健康。
我地通常12月/1月打流感針. 幾有用就算染上流感都好快好番. 病情都輕d.

b3410 發表於 19-3-21 09:55
數學不如我試一試答。唔好意思搶鹿媽貼,希望都係可以人幫我,我幫人,希望不要介意。

數學建議要 ...

好!樔番返佢啲錯題出嚟先,唔該曬

pccw2017 發表於 19-3-21 11:19
唔使記住我,我怕尋仇。你記住下面條link就得啦 !
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vie ...

想請教:Band1邊緣人有冇可能通過呈三考好D變番Band1組別嘅人?

數學不如我試一試答。唔好意思搶鹿媽貼,希望都係可以人幫我,我幫人,希望不要介意。

數學建議要 ...
數學建議要搵返之前測考/練習卷,分析小朋友問題在哪裏,再針對性練習。

考試前會用label貼著錯題目叫佢再做,之後叫佢解點解甘做,睇吓概念有無問題, 有就再解釋.  如果再做都錯, 要做多幾題, 之後再解釋. 我們唔操數, 老公話明白概念就得. 雖然仔仔計數速度唔快, 成績大約維持90分以上, 我們收貨

Gella77 發表於 19-3-21 12:06
想請教:Band1邊緣人有冇可能通過呈三考好D變番Band1組別嘅人?
當然有機會. 特別係直資收左果班會懶散左. 最重要都係小朋友自己要努力.

yovin 發表於 19-3-21 01:28
就講中文先:

聲明如下(在Ek要先 戴頭盔)
佩服!! 唔怪得知你仔仔可以有甘大進步, 媽媽真是付出不少

pccw2017 發表於 19-3-21 12:15
當然有機會. 特別係直資收左果班會懶散左. 最重要都係小朋友自己要努力.

謝謝,小朋友小五之前都可以排全級前十左右,反而到呈分試嘅時候大失水準,唔係呈分試嘅考試反而仲高分,唉,好複雜嘅心情

pccw2017 發表於 19-3-21 12:15
我仔隔離班同學就係喇, 英文堂HEA住上, 唔知係咪多人直資收左, 第1個比老師話的係級3的同學

數學建議要 ...

唔好咁講啦, 多謝都嚟唔切呀!

分析全面。

Thank you very much。

Gella77 發表於 19-3-21 12:23
謝謝,小朋友小五之前都可以排全級前十左右,反而到呈分試嘅時候大失水準,唔係呈分試嘅考試反而仲高分, ...
咁要分析下係乜野原因導致.

JHsbb 發表於 19-3-21 12:24
我仔隔離班同學就係喇, 英文堂HEA住上, 唔知係咪多人直資收左, 第1個比老師話的係級3的同學
...
正常呀, 之前阿大都係咁, 有直資收就即刻懶左.

Gella77 發表於 19-3-21 12:23
謝謝,小朋友小五之前都可以排全級前十左右,反而到呈分試嘅時候大失水準,唔係呈分試嘅考試反而仲高分, ...
我都擔心!小朋友過於緊張小心,會諗多咗,好簡單題目會覺得有陷阱,搞到好復雜所以我依家開始放鬆些,大家休息一陣,再最後衝刺

tutik 發表於 19-3-21 09:39
鹿媽,謝分享,可以講埋科數點準備嗎?我個數學低B仔下星期開跑。 依家隔日一份卷做到佢有啲暈。
...

數學→ 我同b e a s y一樣。

平時的功課簿 作業 補充 小測, 第一步係唔會掂, 有得他錯。 佢真係唔明, 自然會問我, 我就會mark低題號。

考試前, 全部 平時錯嘅 重頭做一次。
做咗都錯 即對即改 並要列式 睇下錯喺邊度,先作出纠正。
將錯的「心得」寫在書後封底,例如: 先乘除後加減

將所有 番做都錯嘅題目 我會當晚 改變題型 出一份卷。

至於唔小心、 唔夠時間⇒就要平時操返黎, 不過今次呈三之前一個月 我都係好似做咗 4-5份街外 練習。 一星期一份 唔算好多。

而家出咗啲雙面 膠紙 (塗改帶款式) 好用好多。

LeeCC 發表於 19-3-21 09:28
爬完文才知其他家長這樣預備呈分試,仔6月會第一次呈分

老師只係話做返以往的預備功夫就夠,唔需要太緊張 ...

上面8樓講左。

可以唔理, 就梗係放手 畀佢自己搞掂啦。

唔係個個小朋友肯配合, 唔配合嘅 嗌曬交就無謂, 弄巧反拙 仲弊! 最緊要唔好傷感情。
‹ 上一主題|下一主題