用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。  

b3410 發表於 19-3-21 00:14
今日期中測驗中文考的好差,已經好努力,結果不盡人意。真係好想放棄不過,見到你的一番說話,鼓起 ...
加油!!!

b3410    發表於 19-3-21 08:53

今日期中測驗中文考的好差,已經好努力,結果不盡人意。真係好想放棄不過,見到你的一番說話,鼓起 ...

就講中文先:

聲明如下(在Ek要先 戴頭盔)
1. 本人用語音輸入 ,所以常常出現錯別字, 有時見到就改, 有時就懶得改. 請見諒!
2. 我個仔讀書「唔」叻, 我自己就還可以, 所以 以下只係師奶交換 江湖 心得, 歡迎不同家長提供不同內功心法。
3. 我呢套係就住我仔間學校嘅題型, 去為我嘅蠢鈍兒 度身訂造, 所以唔一定人人啱。
4. 在上等人有借有還 的宗旨下, 我膽粗粗地拋磚引玉, 試下可否令其他高手出招。

一) 課後詞語表, 我要個仔全部造句, 最好一句內用幾個詞語, 每句盡量唔過20字, 自己作。
咁樣 就可以知道佢 究竟明唔明白個「詞語」, 有唔明白通常 在字典協助下 解一次佢聽。

annakit    發表於 19-3-28 21:42
b3410    發表於 19-3-21 08:43

yovin 發表於 19-3-21 01:28
就講中文先:

然後將造句改錯, 再背曬。 考試如出現造句, 就冇咁易失分。
詞語雖然明白咗, 但運用上可能有偏差, 所以自己用手機出 填充題, 而家科技先進,用手機 Google Search句子,再copy落email , 簡單D。

四字成語, 運用影響深遠, 所以我通常會根據「字典」出, 都係語音輸入 email。
本人熱愛中文,因年輕時學習需要, 所以字典比較多, 最勁嗰一套辭海+台版辭淵在公司。

重組句子→ 寫數字 畫符號
排句成段→ 用箭咀
必要時要用螢光筆輔助、可以操七八成返嚟。
但要百發百中就別無他法, 必須鍛煉內功,即多看書。

閱讀理解→ 要使用排除法。
自己到書局 去揀練習文章, 唔好 係又做唔係又做。

Felix223    發表於 19-3-22 14:55
b3410    發表於 19-3-21 08:44

yovin 發表於 19-3-21 02:09

然後將造句改錯, 再背曬。 考試如出現造句, 就冇咁易失分。

閱讀理解要多花心機和功夫。
睇文章時, 圈曬啲四字成語 和 深啲嘅詞語→ 填充用。
如果填充題唔識, 就填個文中唔識嘅詞語落去, 但一定要看詞性去放( N/ V /adv/ adj)

如果選擇題有錯,(開始時)家長張abcd 分別在文章找出相關句子,用螢光筆間低。然後用排除法, 引導佢找出每一句錯誤嘅地方。 好快 啲小朋友 就會捉到句子誤導嘅門路, 其實來來去去都係嗰啲。
上面講嘅係大路, 當然亦有旁門左道, 但實在不便係EK多說技巧上捷徑 , 呢度名門正派比較多。 避免引起江湖腥風血雨,小弟只能 點到即止, 明哲保身。

中文科平時唔考試嗰兩個月, 以前大仔睇書, 而家細仔鍾意睇我揀過新聞…

yovin 發表於 19-3-21 02:38

睇新聞也有助通識, 五、六年级家長指引下最好睇埋留言,可以訓練埋 多角度思考,要開始認識呢個世界, 從而培養同理心。

注意 : 先前家長一定要選擇過。

我發現 驅使到細仔中文真正進步咗, 反而係youtube。 有好幾個youtuber, 分析嘅嘢幾全面、用嘅詞匯豐富精準、 而且題材吸引到年青人。

我哋用同一個google account ⇒ 所以大家睇啲乜都知, 而且搵人做咗手腳,講明任何人清除的紀錄 我都知道, 所以唔洗清除啦! 我都盡量隻眼開隻眼閉,息事寧人總好過陽奉陰違。

我反而最怕兩個仔,逼我睇佢哋鍾意嘅頻道, 我又要扮到好投入咁去投其所好。即係好似老公叫我睇「車」頻道一樣,悶死!

仲有要教個仔自我催眠,
遇到份卷好深唔識, 就要佢同自己講: 我唔識, 人哋都唔識, 唔好中計 而家就係鬥鎮定。
( 穩住陣腳唔好亂, 盡量減少失分。 越亂越錯 越錯越亂)

反之遇到份卷好淺, 就要佢同自己講: 我識就人哋都識, 唔好中計 今次鬥小心。
( 份卷淺通常有時間淨,就要check完又check, 唔好懶醒。 找到自己有錯返嚟話阿媽知…… 重重有獎!)

pccw2017 發表於 19-3-20 13:18
雖然後面大抽獎可以講係靠運氣,不過簡甲一、乙一、乙二....等等都有一定技巧不可忽視 ...

記住你先pccw , 呈三派左,PM向你請教。

bb鼠 發表於 19-3-20 14:33
我宜家都可以放閃啦,三個呈分簡值是想跳樓

三個,勁呀!
呢度有位家長五個,super!

我諗自己三個真係未必捱到,當年肚中無左個女,喊C我。 原來塞翁失馬, 焉知非福!

以我D性格真要唱: 兩個就夠哂數、兩個已經夠哂數!

yovin 發表於 19-3-21 03:00

睇新聞也有助通識, 五、六年级家長指引下最好睇埋留言,可以 ...

可否分享邊個 youtuber ? thx

yovin 發表於 19-3-21 02:38

多謝你呀!詞語辨析課文中的字詞,我也用類似方法。不過課外的字詞辨析,我就完全投降,基本上錯一半。想來想去應該實在是語文功底太差,語感都無。希望2個月時間,可以通過朗讀來提高。閱讀理解我就唔識教,我一睇就明,點解個仔就係唔明或者理解錯誤,等我試試你的方法。
新聞你推薦邊個media? apps or channel ?
我希望多D正經時事,少八卦跳樓果D

yovin 發表於 19-3-21 04:29
三個,勁呀!
其實多幾個都唔怕,不過仔的確難教我大女細女都好自動自覺,一點即通。

回覆 Taclrig 的帖子

大人細路盡了力就好了~最緊要不要因温習、成績而傷感情

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:16
原來你而家係第三個!係仔?咁你唔駛咁擔心呀!仔係好飄忽架!我大仔四上仲111呀!到四下先開始穩定,因為個 ...
仔中間,有排捱

爬完文才知其他家長這樣預備呈分試,仔6月會第一次呈分

老師只係話做返以往的預備功夫就夠,唔需要太緊張做太多野,仔由二三年級開始主要自己溫習,睇到佢每年都進步,所以我五年級上學期都只幫下佢數學和比d閱讀理解佢做下,我係咪太hea 呢?

yovin 發表於 19-3-21 01:28
就講中文先:

鹿媽,謝分享,可以講埋科數點準備嗎?我個數學低B仔下星期開跑。 依家隔日一份卷做到佢有啲暈。

tutik 發表於 19-3-21 09:39
鹿媽,謝分享,可以講埋科數點準備嗎?我個數學低B仔下星期開跑。 依家隔日一份卷做到佢有啲暈。
...

數學不如我試一試答。唔好意思搶鹿媽貼,希望都係可以人幫我,我幫人,希望不要介意。

數學建議要搵返之前測考/練習卷,分析小朋友問題在哪裏,再針對性練習。

第一大類最易解決,概念不清。
利用第二本教材,或者YouTube, Khan 等video, 明白概念,再舉一反三出幾題練習,正反調轉都明白,就已經可以放心。

第二大問題計算能力。好多時候計數慢,簡單加減乘除都要慢慢計,做卷會好慢,易錯。這個可以每日練10-20分鐘簡單心算/口算,自己出題,或者網上有出題apps,提高計算速度,準確度。5,6年級多分數,小數,好容易錯。

第三就是讀題。
審題不仔細,或著不明題意。我覺得這個同語文能力有關,原理上講就是劃綫,圈重點字,不過還是會錯。

還是就是復卷。考前做一兩套練習,大致可以估到小朋友正確率幾多,例如通常會粗心錯5題左右。復卷時就要儘量搵出5個左右錯處。

芒果布din    發表於 19-4-10 17:09
Felix223    發表於 19-3-22 15:00

yovin 發表於 19-3-21 04:29
三個,勁呀!

我指三個係呈一呈二呈三
我都是2個,不過個細的才小一