用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文小學教師英文水平如何?
go

英文小學教師英文水平如何?

其實想問下大家, 如果讀非國際學校的英文小學, 直/私/律校, 除了英文堂外, 其他課堂係用英書中教定英書英教? D 數學科老師會唔會講得好差下 (港式英文)?

ruudi82 發表於 19-3-20 09:24
其實想問下大家, 如果讀非國際學校的英文小學, 直/私/律校, 除了英文堂外, 其他課堂係用英書中教定英書英教 ...

官津直私既英小,有P1開始就全英,亦有漸進式既英小,即係高小先全英,數學亦有中英對照,視乎邊間小學。取資料要以目標為本,問你想知既小學,難一概而論~~~

只於英數老師語言能力,又係視乎唔同老師,可以得亦可以麻麻地,英文中小學如是~~~

其實想問下大家, 如果讀非國際學校的英文小學, 直/私/律校, 除了英文堂外, 其他課堂係用英書中教定英書英教 ...

應該間間唔同。。。
同一間都可以早幾年p1 已經全英,近年就多咗英書中教。

英文小學可以沒有 NET.
唔止 maths 老師,任何科目老師的口音係港式/ 印式唔出奇。

mykate 發表於 19-3-20 10:05

應該間間唔同。。。

你囡小學係如何,可以分享嗎?~~~

mcl203 發表於 19-3-20 10:21
你囡小學係如何,可以分享嗎?~~~

上面個留言就係我個分享

mykate 發表於 19-3-20 10:25
上面個留言就係我個分享

明白~~~~

picamama 發表於 19-3-20 09:58
咁實會有D港式英文,又會有英文書用中文敎,教得明最緊要,不過如果介意可能要國際學校先得。
...
我自己讀地區英中, 但都覺得自己讀書時冇濃厚英文氣氛, D老師上堂英文真係幾衰下, (又有D觀課時先講英文), 其實想問下如LS/DGS/DBS/SJ o個類最TOP 名校英中, 非英文科的 老師用英文水平係咪都係咁上下差? 定D名校就算教數學/常識d老師英文都幾勁下??
我只係八下姐, 我小朋友讀唔上以上D英小

回覆 ruudi82 的帖子

有親戚係41 某傳統名津做過代課,間學校一般主科只會請三大畢業生。咁三大出嚟係咪普通會好啲,咁要自己諗。同時老師自己叻,唔代表教得叻。

回覆樓主:

唔好對本地英小的老師英文有好大期望,完全睇你好唔好彩,英文好唔好同老師本身學歷經歷有關,去過外國教書自然又好啲。

你又知道某啲傳統英小又好喜歡請舊生做老師校長,都知道大致係本地薑,其實都預港式口音,fluent 聽得明就得啦。

我係英小英中,我係完全忘記小學係英小仲很疑惑點解宜家係英小,因爲大部分記憶老師都係講中文,到中學你寧可有啲老師講中文

即使係band 1 英中,英文老師應該都有番咁上下,但其他科老師就唔好抱太大期望,流利已經好好,要冇港式口音好難。尤其係教數學嘅本地薑男老師,咁而家係學數唔係學英文呀嘛英文講得幾好但唔識教數都冇用。我自己讀地區band1英中,上堂教書一定用英文,落堂傾偈一定用中文,通常女嘅老師都講得幾好,男嘅老師就真係都幾港式。

ruudi82 發表於 19-3-20 11:21
我自己讀地區英中, 但都覺得自己讀書時冇濃厚英文氣氛, D老師上堂英文真係幾衰下, (又有D觀課時先講英文),  ...

Net老師教得差過本地老師,機會係存在~~~

你提及的4間英中,其中1間的其中1位教 S1 的數學老師用英文授課,據聞講得幾差,不過老師呢野都係講彩數。

李大人 發表於 19-3-20 13:27
本地津貼學校,英文老師唔止港式,就連大學主修未必係英文

如果唔係太流利,我呈願非native的老師用番自己母語教仲好,尤其數學,好過辭不達意。我女參加過D活動是local用英文教,我女都唔係好get到佢有D意思(佢已經係國際學校平時外國人冇問題),我同佢講其實我女識廣東話佢講番廣東話得架啦。

ruudi82 發表於 19-3-20 11:21
我自己讀地區英中, 但都覺得自己讀書時冇濃厚英文氣氛, D老師上堂英文真係幾衰下, (又有D觀課時先講英文),  ...

記得杜文澤講過dbs老師啲英文好港式,不過當年嘅事。

李大人 發表於 19-3-20 13:27
本地津貼學校,英文老師唔止港式,就連大學主修未必係英文
下....唔係必需要主修英文先可以教英文咩???? (咁如果主修英國文學我都覺得OK)

回覆 李大人 的帖子

其實綜合各家長意見, 其實中小/英小...對英文水平影響分別唔太大?神校班學生原本就神, 再加上家長比較用心培養?

ruudi82 發表於 19-3-20 15:02
回覆 李大人 的帖子

其實綜合各家長意見, 其實中小/英小...對英文水平影響分別唔太大?神校班學生原本就神, ...

我覺得讀英小有機會多接觸英文,會易接受英文和愛睇英文書。
因英文小學唔等於英文科教得深,主要靠屋企/外補培養英文水平。