用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教插班
樓主: 334455
go

請教插班  

bobbob 發表於 19-3-26 20:56
優才都唔錯呀,佢最後揀咗3c1直?

係3私

cclemon2009 發表於 19-3-26 16:30
既然佢有咁多offer, 應該好叻,會不會最後讀的學校不適合佢?還是係神校,其他人更叻?
...

我唔覺得考小學真係睇到一個小朋友讀書能力,大部分係性格主動唔怕羞+家長培育啫。去到小學,大家都知道唔係家長谷,細路就一定成績好,都要睇佢個人學習能力。

Mrs.Luckycat 發表於 19-3-26 19:46
真係估唔到。如果小一咁多offers,照道理學術應該頗勁,至少小一、小二可以食老本。
...

初小係好啲,阿媽發力,都8、90分,係上到高小已力不從心,尤其是中文呢啲講根底既科目。

334455 發表於 19-3-20 08:28
仔仔小四插班過兩次,宜家係區內一線。性格開朗,成績一直好穩定,一路排級頭三。今年打算再有不同嘗試,如 ...

小五插你認為更好的學校並不是奇想,我仔當年升小五也有插班生加入,其實重點係你仔性格。
我仔的那位插班同學成績幾好,但不算是最突出,不過他交際能力好高,好快已經識到一大班朋友,完全融入了新校。
所以,如果你相信孩子也有良好適应能力,再插入你心目中認為更好的學校也無不可

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-27 00:33
初小係好啲,阿媽發力,都8、90分,係上到高小已力不從心,尤其是中文呢啲講根底既科目。
...
阿媽發錯力

回覆 IloveJJ 的帖子

講起考小一,想番起我女當年考得好的同學,到而家高小,大部份都仲係讀得唔錯,無乜意外。
反而係當年因為唔好彩、怯場或其他原因考得唔好,但其實幾醒,父母又好肯栽培的小朋友,幾年間都轉咗去唔同的學校,並且都讀得唔錯。

Jane1983 發表於 19-3-27 09:24

講起考小一,想番起我女當年考得好的同學,到而家高小,大部份都仲係讀得唔錯,無乜 ...

考小一,考既野都係視乎父母有無早教,同埋小朋友係咪大膽。而且入到私校,人人都係考入嚟,你考到人哋都考到,咁憑乜你一定成績好呢?如果係咁,佢而家响私小考第尾(佢差不多係),到時都派到B1卦!

小一扣門不同於初中小插班。前者幼稚園剛畢業,口齒伶俐,夠醒目,面試為主的小一已經贏嗮一大半。初,中小插班就大不同了,成績表唔夠吸引,連筆試機會都冇,更加唔洗唸面試。

私校尤其好名的。個個“考”得黎,都有舊生仔女、有sibling加分、有校董和舊生會推薦、有拍膊頭、有教會信,唔係個個都係同步的。赤手空拳入到,多少有d料到。

私小考第尾,都入到band1,咁學校100%全band1,佢受惠啫。
入到都要讀到至開心。我識個唔熟的朋友,佢通過教會關係,比佢小朋友入到Coed。但聽聞成績非常麻麻,有時見到佢小朋友,都係苦瓜咁樣。有時父母幫仔女鋪條錦繡前途都要佢行得開心至得。

IloveJJ 發表於 19-3-27 10:09
考小一,考既野都係視乎父母有無早教,同埋小朋友係咪大膽。而且入到私校,人人都係考入嚟,你考到人哋都 ...

我認同你, 我都認為考到幼稚園或考到小一 都係唔代表 小朋友嘅真正能力。
不過, 呢個話題係唔會得到本身有小朋友是考入幼稚園或直私小學的家長認同, 因為咁講等於 抹殺咗佢哋小朋友高人一等嘅能力, 所以都係無謂係度 討論落去

Jane1983 發表於 19-3-27 10:23

私校尤其好名的。個個“考”得黎,都有舊生仔女、有sibling加分、有校董和舊生會推薦 ...

如咁講,入到B1中學,就應該無人讀唔上?
小學考核方式,同中學唔同。正如幼稚園考核方式,同小學唔同一樣。

講白啲,越讀得高,越要真正聰明+勤力,响幼稚園叻/小學叻,係唔需要去到咁高層次。

你身邊既case都成功,我都唔認為係巧合,不過你可以細心分析佢哋有咩比人共通既優勝之處,好過只以考到小學來作為答案。

如果咁簡單既分析,咁我兩個朋友同一私校,一個讀得好,一個讀得差,咁已經可以將你個推論打破了!

Jane1983 發表於 19-3-27 10:31

私小考第尾,都入到band1,咁學校100%全band1,佢受惠啫。

不過我朋友好明顯無吸取小學既教訓,仍然想靠大B1率去搏抽入B1學校。其實個細路已讀到無晒心機,最明顯係問佢想讀咩中學?佢話無所謂啦!入爸爸嗰間都得(地區津B2校)。

jumphigh 發表於 19-3-27 10:32
我認同你, 我都認為考到幼稚園或考到小一 都係唔代表 小朋友嘅真正能力。
不過, 呢個話題係唔會得到本身 ...

咁又係!

jumphigh 發表於 19-3-27 01:12
小五插你認為更好的學校並不是奇想,我仔當年升小五也有插班生加入,其實重點係你仔性格。
我仔的那位插班 ...

「交際能力」的確係重點!謝謝!

IloveJJ 發表於 19-3-27 10:58
如咁講,入到B1中學,就應該無人讀唔上?
小學考核方式,同中學唔同。正如幼稚園考核方式,同小學唔同一樣 ...

可能我認識果班考得好的N無人士,都係父母好用心的。或者到高小,父母的愛護和鞭策都仲有效力。上到中學青春期,小朋友的自身能力可能更見真章。

IloveJJ 發表於 19-3-27 10:59

可能佢係學校成績差,包尾得多已經把鬥心磨平。去間適合佢程度的中學,好好地讀,未必係壞事。

IloveJJ 發表於 19-3-27 00:33
...

原來高小同初小可以差咁遠?!係咪呈分試會深好多?有冇話邊科需要留意或準備呢?請指教

cclemon2009 發表於 19-3-27 14:19
原來高小同初小可以差咁遠?!係咪呈分試會深好多?有冇話邊科需要留意或準備呢?請指教:yummy ...

唔係呈分問題,係越學得高,越需要分析力同理解力。
初小直接,好多都係靠讀靠做告練習。高小好多題目已要求你有個人分析同見解,唔係讀到出來,要個人有見識有思維。當然,我指我哋學校係咁,但我知有啲學校都仲係考背誦式。所以,就要視乎你自己學校啦!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-27 10:09
考小一,考既野都係視乎父母有無早教,同埋小朋友係咪大膽。而且入到私校,人人都係考入嚟,你考到人哋都 ...
乜有私校100% band 1咩?你朋友都幾樂觀喎,唔通3c1直真係天下無敵?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊