用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 。。。
樓主: 334455
go

。。。  

TwinWong 發表於 19-3-22 19:53
你出來工作 也未必向同一間公司工作
也可能两二三年就走 轉老細
轉啊head 你走唔會对你留戀

咁我做咁多年野,從來沒有兩三年咁少的工。

不少舊老細會找我過檔,真的。D工係人地 refer 比我多於自己找的。

或者依家世界變了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

TwinWong 發表於 19-3-22 19:58
正常的 因為top 20 的 都想將學校提升

咁,話乜嘢找學業上的挑戰是廢話了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-22 19:57
你指朋友個仔都係插班軒小,然後跌到中下嗎?佢幾年級轉架?

不是 我朋友孟母三迁
讀幼兒園前搬一次
讀幼稚園搬一次
揀小學再搬 為QC 揀軒小
勢估唔到 越上越跌

shadeslayer 發表於 19-3-22 19:59
咁我做咁多年野,從來沒有兩三年咁少的工。

不少舊老細會找我過檔,真的。D工係人地 refer 比我多於自己 ...

依家嘅新一代後生
無我真係见過唔少 請反泥半日
唔鐘份工 食完lunch 就消失咗
無交代 我叫人call 佢 至話唔啱做
唔返啦 第二個 半個月又做做下
從無話過佢 好比心機教
之後佢話學歷同人工唔雙稱
唔會同你講感情
我已见太多 也见怪不怪
世界真係唔同哂 以代後生佢哋火爆 難耐 無記性
賴皮都有 不過人望高處 由得佢走

IloveJJ 發表於 19-3-22 20:10
IC,咁呢樣好難講,初小成績的確與高小有別既。

係呀 我當初同佢講 揾有直屬 或 龍校的小學
父母偏鐘情QC 初小狂迫佢操卷
操到驚 操到發夢 喊 仲慘過未操卷前

IloveJJ 發表於 19-3-22 20:13
但係我覺得你講嗰啲唔係無感情,係無責任感。
唔啱做,都要先通知,才離開呀!
覺得人工與職位不相稱,唔 ...

當然知 個個见工 講明人工同你學歷唔相稱
见工更話無問題 因為初接獨 當學野
佢走後我問另一同事 話佢揾到另一份工

IloveJJ 發表於 19-3-22 20:13
但係我覺得你講嗰啲唔係無感情,係無責任感。
唔啱做,都要先通知,才離開呀!
覺得人工與職位不相稱,唔 ...

第二個 半個月 佢明我地教得辛苦
因為記性麻麻
差不多工作可过手 佢揾到新工
其實可以直接講
我明白人望高處

IloveJJ 發表於 19-3-22 20:43
半個月,學到咩野呀?

所以話 半個月 淨係輸野入系統 几個step

IloveJJ 發表於 19-3-22 20:12
如果你認為樓主唔應該,不如你睇清楚佢講過乜野先,可以按「只看樓主」。佢其實唔係小四一年轉兩間的。
...

沒有關係,就算小一至小四轉兩次,小五再轉,為排名上升,也不會改變我的看法。

一些家長看小學人際關係好輕,學術好重。我唔 buy,大把人 buy。

TwinWong 發表於 19-3-22 20:11
依家嘅新一代後生
無我真係见過唔少 請反泥半日
唔鐘份工 食完lunch 就消失咗

咁唔代表係正確態度。家長要教孩子甚麼的人生觀?

shadeslayer 發表於 19-3-22 23:20
咁唔代表係正確態度。家長要教孩子甚麼的人生觀?

做人一定要有交帶
份工唔啱做咪講聲

回覆樓主

去到新校, 要由頭儲老師既關愛, 機會會少左, 例如挑選小朋友參加訓練或演出/比賽.
如果小朋友十分outstanding 唔需要呢D機會就冇影響

IloveJJ 發表於 19-3-22 23:36
咁我都唔贊成小學轉三次既,始終係幾影響校園生活。

咁我大女幼稚園 佢適應力強
每年轉一次 仲唔係我要求
N班到K3 年年唔去同校舍
唔同班主任 科老師
但佢依然好開心 同enjoy
1x間分校 我女去咗四間
N班係窩打老道
K1 書院道
k2 九龍塘
K3 黃埔 畢業 都無影響佢學業
因為間間讀一年 唔係話返翻新
校舍被收地 就係拆咗重建

TwinWong 發表於 19-3-22 23:58

咁我大女幼稚園 佢適應力強

我唔係講緊學業。學業以外有好多事情也是重要的,朋友,信任,歸屬感,community。但總有人例外的。