用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S b a 四人一組 有一個人唔願做 點算好? ...
go

S b a 四人一組 有一個人唔願做 點算好?

Sba 四人一組, 其中一位成員已經叫了四天, 他都不願去搵資料, 已經同負責老師講了, 老師淨係講你哋溝通下溝通下啦, 其實我哋已經溝通咗好多次好多次, 佢先至喺網上 copy 小小 給我們, 完全沒有 和我們討論, 其實我們三人已經做好曬資料,可以分給一齊背誦, 但我們唔想他坐享其成, 因為是會呈上教育局的, 因3月23號 便正式考Sba了,
請問 我們將整好的資料分給這個人嗎?
令他也可以 同獲分數?
謝謝大家

joefoon 發表於 19-3-20 06:21
Sba 四人一組, 其中一位成員已經叫了四天, 他都不願去搵資料, 已經同負責老師講了, 老師淨係講你哋溝通 ...

分组成員是老師安排還是自己找?

回覆 joefoon 的帖子

邊一科的SBA是要分組而並非一個人做的?

SBA 係校本課程, 點解要呈上教局?

妹妹頭 發表於 19-3-20 08:56

請到考評局網頁了解HKDSE的SBA部分。

Sba 四人一組, 其中一位成員已經叫了四天, 他都不願去搵資料, 已經同負責老師講了, 老師淨係講你哋溝通 ...

我囡去年有相同情況,keep reminding, then warned her, reported to teacher. Final warning from teacher and group - no contributions, no marks.

They didn’t share any info with that group member. That member has to learn the lesson. If s/he fails, it’s his/her choice.

BTW, my daughter’s group used WhatsApp, email to keep the record since day 1

妹妹頭 發表於 19-3-20 08:56

應該係考評局,唔係教育局。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

究竟考評局邊一科係成組比分,而唔係個人比分?如果你有準備點解會受影響?如果明明所有DSE科目都係以個人去比分,而學校竟然係全組比同一個分,是學校有問題

依你所講,你小朋友老師根本就唔想理個free ride case,你係條氣唔順啫。

Group interaction呢家野,合作則興,玩野隨時大家攬炒。殺敵一千,自損八百。少少分,係我就豪比個free rider,當欠佢算數。

SBA本來就唔係公平評估制度,睇開D啦。

JustAParent 發表於 19-3-20 10:52
依你所講,你小朋友老師根本就唔想理個free ride case,你係條氣唔順啫。

Group interaction呢家野,合作 ...

如果elective有D成績極差又唔drop嘅同學,條氣咪更加唔順?

你算好, 我大當年5個一組, 得佢一個做揾料, 分析, report 总結
其他人約出來是係閒談, 食野, 上网睇自己野,
我女話你地點都好返d野, 佢地話諗唔到, 唔識,
我女邊講, 佢邊打资料, 當係佢地完成咗佢算,

其實你小朋友, 每part都有接独係好事, 第時佢會更独立
及早認識社會縮影, 出泥做野都會遇上咁嘅人

回覆樓主:

請問那一科SBA 是分組做?

我仔都有類似經驗,有人想坐享其成,係咁易出少少力就算數。後來,其他組員決定分工,有人唔交功課就等同放棄,份sba唔寫佢名,唔share資料俾佢,老師知咩事。公平做法,無貢獻何來有分。

WhatsApp 留對話紀錄,SBA 唔寫佢名,如果要 present 的話,唔畀任何資料佢。老師問起,大家一齊指證。

我朋友大學都遇到呢啲人,都係同樣處理方法,教授收到 project 唔見個名、問話之後即刻處理。

回覆 TwinWong 的帖子

我都係,基本上次次 project,約傾次次都早退遲到出去買野食,傾時玩電話又冇貢獻,冇貢獻都算,叫佢做佢都唔做。
做唔係問題,我都預左。但最麻煩係到頭來我分數最低,因為我「冇」同組員溝通。次次都係懲罰我因為我冇同組員分工同商量,亦唔識得與人合作 wor。明明係佢地唔願意做唔願意溝通,反而我受罰!

1998Ruby1998 發表於 19-3-21 01:24
回覆 TwinWong 的帖子

我都係,基本上次次 project,約傾次次都早退遲到出去買野食,傾時玩電話又冇貢獻, ...

就係依個原因啊囡攞低分
但唔紧要架 出社會做事
會容易駕馭到 仲有獨特思想