用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目  

October. 發表於 19-3-27 19:22
如果M1M2當一科選修,除非對另外兩個選修好有把握,我會揀3X,唔要M1M2.

睇目標係乜?

我細女修Phy/Chem/M2

LingChiBaBa 發表於 19-3-27 22:16
睇目標係乜?

我細女修Phy/Chem/M2
也對,你細女目標係工程?目標明確,數好,當然好。

估計你囡囡當初揀科係3X + M2, 後來唔岩讀drop咗1科?同一開始就2X+M2有啲唔同,2X如果有1科唔岩讀要drop,就得返1X, M2並不是間間大學都當1科,有啲牙煙。

October. 發表於 19-3-27 23:01
也對,你細女目標係工程?目標明確,數好,當然好。

估計你囡囡當初揀科係3X + M2, 後來唔岩讀drop咗1科? ...

五大都係HKU嘅general requirement唔計M1/2做一科,其他4大喺細女目標範圍內都計。
佢成績一般,衹可選3X或2X+M,揀Phy/Chem/M2係將加權儘量放大同範圍最闊。

所以,目標好重要。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-28 00:32

LingChiBaBa 發表於 19-3-27 23:17
五大都係HKU嘅general requirement唔計M1/2做一科,其他4大喺細女目標範圍內都計。
佢成績一般,衹可選3X ...
你太謙了,成績點會一般? 讀得M2,數都要得。

講到加權,依家HKU/CU 5/5*/5**有分加,我覺得依家計法複雜咗, 唔知會點計?要睇埋今年收生分數先有個譜,DSE年年玩法唔同,學生及家長好慘。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-27 18:47
你上面提到囝囝話M2學校老師教得麻麻,又怕讀唔掂要 drop. 建議你叫呀仔揾啲高中M2書看看,睇下會唔會覺得 ...

係啊!我都驚佢未必應付到,所以唔知點揀!佢而家對將來讀咩都唔明確!所以現階段真係唔知選咩科目穩陣!如果放棄M1/M2、唔知好唔好呢?

October. 發表於 19-3-27 19:22
如果M1M2當一科選修,除非對另外兩個選修好有把握,我會揀3X,唔要M1M2.

我都係諗住,如果佢真係俢M2、都會比佢補習的、但佢學校M1/M2當一科計

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-27 18:26
讀果個係佢,最緊要佢自己鍾意。

你講得啱

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-27 18:47
你上面提到囝囝話M2學校老師教得麻麻,又怕讀唔掂要 drop. 建議你叫呀仔揾啲高中M2書看看,睇下會唔會覺得 ...

佢話學校教M1個老師好過M2嗰個、同埋又驚M2自己未必應付到,所以先想揀M1!
最多讀唔掂, drop科喎!所以都唔知點比意見佢!
問佢會否讀工程,又話唔知!都唔知揀咩科、入大學時多些選擇

October. 發表於 19-3-28 09:17
你太謙了,成績點會一般? 讀得M2,數都要得。

講到加權,依家HKU/CU 5/5*/5**有分加,我覺得依家計法複雜 ...

"一般",又好主觀嘅。總之定立目標時唔好眼高手低,揀嘅科能包括多D想讀而又有機會入到就得。

HKU/CU 嘅新計分方法,我嘅睇法係:

1.
影響大嘅係水泡科。高分科目平均接近6分,攞5**+5同攞25*係一樣分。

2.
如果無preferenceelective,選L5+%elective

3.
唔好忽視其他大學嘅收生要求,除非係一定要入港大及中大。呢個情況經常喺EK出現,常常有些人說想讀Medi祇要有Chem6科就夠,加一科文商都得,唔駛讀哂Phy/Chem/Bio。問題係中三選科時點確定DSE Best636分?讀6科無Bio,報中大Medi咪讓賽?萬一失手,轉揀理工N寶都輸在選科時。

其實,大學一路開新學科,相對其他學科學額因此而減少,加上過多幾年DSE考生人數回升,Admission score應該一路都會變。

shala 發表於 19-3-28 10:39
佢話學校教M1個老師好過M2嗰個、同埋又驚M2自己未必應付到,所以先想揀M1!
最多讀唔掂, drop科喎!所以都 ...

如果無idea,揀Phy/Chem/M1啦。

呢個組合到時Engineering/Science/Business/Education都無蝕底,如果4C考得好,文學/Social Science都無問題。

M1定M2視乎抗唔抗拒Statistics,叫數學老師brief下M1嘅Statistics部份,無問題咪揀M1,M1讀少好多嘢,如果過2年發覺想入工程,考完DSE後買本M2書自修Vector同Trigo(連Calculus)部份。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-28 12:23

樓主仔仔揀得幾好呀, 既是佢興趣, 亦是多出路. 有M1到時大學既選科仲多D添!

shala 發表於 19-3-28 10:39
最多讀唔掂, drop科喎!所以都 ...

冇信心讀好 M2 .又覺得 M1 老師較好,咁就揀M1啦。
有能力修phy唔修附加數實在可惜,將來入大學如果附加數食正 weighing 分分鐘救你一命

shala 發表於 19-3-28 10:32
我都係諗住,如果佢真係俢M2、都會比佢補習的、但佢學校M1/M2當一科計
其實,我係見到你話阿囝嘅數學能力唔係話十分強,先至建議你揀3X, 棄M, 因為聽過話M真係唔係易讀,如果你仔HANDLING到全理科,咁梗係讀理科好,大學選科點都着數過讀文科。

LingChiBaBa 發表於 19-3-28 11:05
"一般",又好主觀嘅。總之定立目標時唔好眼高手低,揀嘅科能包括多D想讀而又有機會入到就得。 HKU/CU 嘅新 ...

就係好似我仔呢啲唔上唔落,一分都唔想失去,先煩,5或5*都要好計較。

有個問題,如果APPLY CU MEDI,不幸地M失手,只得2,CU見到張CERT M得2, 而另外一個申請人同分但冇考M, CU點取舍?CU會唔會反方向諗,你點考架,M得2?讀書潛質受到質疑。(我純粹亂諗野)

October. 發表於 19-3-28 12:58
就係好似我仔呢啲唔上唔落,一分都唔想失去,先煩,5或5*都要好計較。

有個問題,如果APPLY CU MEDI,不 ...

我唔知答案喎

不過,入得Medi,相信Maths會有5**/5*。18'年資料,Core Maths攞5**係無人M1/2攞2或以下,Core Maths攞5*而M1/2攞2或以下係佔總M1/2考生0.15%。如果係其中一個....

其實,DSE嘅M1/2係好後考,我大女考完尾2科Bio(唔計Eng Oral)後12日先考M2,有充足時間準備。

October. 發表於 19-3-28 12:58

有個問題,如果APPLY CU MEDI,不 ...

重有,M1/2嘅L3 cut-off score好似大嘅40%(40/100)。你唔駛胡思亂想

M1 / M2 有得補, 唔洗驚!
我細女 是全理科 加M2, 佢都得, 應該問題唔大既!

LingChiBaBa 發表於 19-3-28 11:41
如果無idea,揀Phy/Chem/M1啦。

呢個組合到時Engineering/Science/Business/Education都無蝕底,如果4C考 ...

佢唔肯揀Chem, 話好難、好多野要記喎!唉!真係唔知佢
係咪土木工程,一定要有M2 ?
可能佢呢個數學老師,由中二跟到佢中三、佢都話佢唔識教,教得好悶!數學呢科唔係不嬲都悶嘅咩(我感覺)

素兒 發表於 19-3-28 12:18
樓主仔仔揀得幾好呀, 既是佢興趣, 亦是多出路. 有M1到時大學既選科仲多D添!

之前冇諗Geo架、而家又phy+Geo+M2

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-28 12:22
冇信心讀好 M2 .又覺得 M1 老師較好,咁就揀M1啦。
有能力修phy唔修附加數實在可惜,將來入大學如果附加數 ...

你意思係Phy+M2呢個組合好?如讀得好就係、我係怕佢應付不來
但我一定會支持佢