用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 19-3-21 11:58
是的,但再在其中選一個elective。視乎學校決定。

明白、唔該曬

elbar 發表於 19-3-21 12:41
Phy/Chem/ICT/ M1/M2

如揀ICT同M1/M2、咁phy or chem只可二選一了

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 12:54
我大仔當年升中時我沒太留意高中選修科,讀上去才發覺學校dse選修科成绩弱,或多或少代表该科教得麻麻地, ...

你說得對,興趣真係好重要,有興趣才有推動力!我睇過佢學校過往dse 成績、理科都係比較強,而且平均M2成績係好過M1的!
你有了之前對哥哥選校和選科的經驗,咁對弟弟就會明確的一點、條路都會順好多

del

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 13:58
我發覺其實唔少人唔太睇好 ICT 呢科,可能覺得呢科對入大學作用不大。

個人睇法,我大仔當年修 ICT. 呢科 ...

對,如不是阿囝要選科了,你問我ICT呢科,我都幾模糊、可能因為少人選、所以覺得好似不太重視咁
我會再同佢認真商量下,畢竟讀嘅係佢、所以要呢一刻考慮清楚!
我要睇下佢學校ICT會包含邊幾科先
謝謝你的意見

^曾小姐^ 發表於 19-3-21 12:25
唔好意思,你女讀St Cat?如係,St Cat揀科係套餐形式,唔係你鍾意邊科就揀邊科,你要留意下,同埋只有M1冇M2及 ...

係哥哥中三,考慮中

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 07:49
咁要睇貴子弟是否想做超級狀元
選修 4X 要用嘅時間將會非常多  
...

佢從來都唔係一個追求完美的人

LingChiBaBa 發表於 19-3-21 10:22
首要嘅係學校肯俾你修4C+4X+M,同埋自己衡量下能力是否handle得到。

如果第4X(音樂)成績估算係level4,我 ...

我見學校每年都有幾位同學揀4C+4X+M

山海兒女 發表於 19-3-21 17:18
我見學校每年都有幾位同學揀4C+4X+M,但佢地中四有冇Drop,我就唔清楚啦!佢已經問咗音樂課主任,如果佢揀 ...

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

咁你囡囡一定係好早已目標清晰,係理科人。理科人揀羅氏(你女好似係羅氏)的而且確比揀St cat好,呀仔嗰時,我都有去羅氏聽過簡介會,但唔適合我仔。呀女今年嘅班主任係數學科主任,佢話st cat以前曾經有M2,但揀嘅人少而且Drop rate好高,因資源有限,所以只開M1,但佢哋都知道大勢所趨,同師姐們回校反映,佢哋現在商討緊,到呀女嗰時,有機會開返M2。

山海兒女 發表於 19-3-21 17:14
佢從來都唔係一個追求完美的人,所以,狀元從來都冇諗過。佢都話師長們都唔建議佢揀4X,但Econ中三冇得讀, ...

既然不是追求完美,就唔一定要咁多。
今年起大學已改收生方法,而家興玩星星,選修可以定下目標貴精不貴多。

山海兒女 發表於 19-3-21 18:11
回覆 ^曾小姐^ 的帖子

咁你囡囡一定係好早已目標清晰,係理科人。理科人揀羅氏(你女好似係羅氏)的而且確 ...

你錯了我女並不是理科人,就正正唔係,加上遺傳數底差,所以揀間強理科俾佢,如我所願,學校令佢數理都強

自己係st cat舊生,個女都諗過讀,不過佢一參觀完就嫌校舍舊,加上羅氏有成6個實驗室,相比之下唔想揀,同埋已經同我以前學習模式好唔同,選科又套餐,羅氏校長講過曾經得一人揀都開科,自由度大好多,套餐真令到學生冇心機讀

shala 發表於 19-3-21 14:54
對,如不是阿囝要選科了,你問我ICT呢科,我都幾模糊、可能因為少人選、所以覺得好似不太重視咁
我 ...

時代不斷轉變,唔能夠再用我地上一代嘅谂法套落班後生度啦,最緊要佢哋自己锺意,電子新世代以前唔睇好嘅唔代表將來唔吃香,正如以前好多人心態都選擇讀會计,認為出路好,但而家反而最好唔好,因為據统計會计係最快被 AI 所取替嘅工種之一。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 18:28
既然不是追求完美,就唔一定要咁多。
今年起大學已改收生方法,而家興玩星星,選修可以定下目標貴精不貴多 ...

山海兒女 發表於 19-3-21 18:46
佢就係話,未試過Econ,唔清楚econ定音樂成績會好啲。佢係一個好好學(乜都想試),但又冇追求完美嘅心的人 ...

咁佢有興趣又有能力咪试囉,比一年時間唔得先drop.

shala 發表於 19-3-21 14:54
我 ...

Phy, Chem/ICT, M1/M2  

shala 發表於 19-3-21 14:40
如揀ICT同M1/M2、咁phy or chem只可二選一了

貴子弟學校限制選3X,若你兒子phy/chem 都锺意亦有能力,我會頃向叫孩子修phy/chem + M2.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 18:46
時代不斷轉變,唔能夠再用我地上一代嘅谂法套落班後生度啦,最緊要佢哋自己锺意,電子新世代以前唔睇好嘅 ...
講得啱,時代不斷轉變,正正因為咁,大家都要與時並進!就好似管教方面,已經唔可以用番以前阿爸阿媽,管教我地嘅方法!所以大家要努力啊!

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-21 21:57

elbar 發表於 19-3-21 18:54
Phy, Chem/ICT, M1/M2
謝謝意見,都會有考慮呢個組合

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 19:25
貴子弟學校限制選3X,若你兒子phy/chem 都锺意亦有能力,我會頃向叫孩子修phy/chem + M2.
...
何解呢?是否這個組合對入大學容易d?定係選學系多選擇些?謝謝
‹ 上一主題|下一主題