用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 18:58
計幾多科係回應樓主#1樓第2條問題。4C+3X+M考評局計7科,未到4C+4X嘅上限。

至於大學某些學系有加權,但 ...

明白,不過唔少已經以 best 6计,修3X已經好足夠。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 19:02
明白,不過唔少已經以 best 6计,修3X已經好足夠。
唔知有無人會揀4C+4X+m1/m2

山海兒女 發表於 19-3-20 23:17
唔知有無人會揀4C+4X+m1/m2

18'年嘅超級狀元咪4C+4X+M2攞5**。

LingChiBaBa 發表於 19-3-21 00:13
18'年嘅超級狀元咪4C+4X+M2攞5**。

現在仲未係好清楚將來大學選科

山海兒女 發表於 19-3-21 00:33
現在仲未係好清楚將來大學選科,全校也可以選3X,打算揀chem bio econ,數學唔係特別叻,不過要揀m1/m2有機 ...

咁要睇貴子弟是否想做超級狀元
選修 4X 要用嘅時間將會非常多  

shala 發表於 19-3-19 14:15
請教大家一些選科問題:

而家開始選科,第一階段選了phy、chem、Bafs同M1/M2 ?
咁選 phy、chem、M1/M2

現在仲未係好清楚將來大學選科,全校也可以選3X,打算揀chem bio econ,數學唔係特別叻,不過要揀m1/m2有機 ...

首要嘅係學校肯俾你修4C+4X+M,同埋自己衡量下能力是否handle得到。

如果第4X(音樂)成績估算係level4,我相信學校唔會批。

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 12:31
如果揀ICT,你會剔走Phy/Chem/BAFS邊科?

其實ICT係hub想佢揀,因為見佢鐘意自己砌下電腦咁,所以覺得佢有天份,唔好浪費!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 18:33
考评局以往就是不當 M1/M2 為一科,才引致唔少同學退修,近年大學部份學系收到的學生能力上出现大問題,大 ...

我都覺得M1/M2,而家好似大學越來越看重、不過,佢其實想揀M2的、但佢話學校教M2嘅老師唔得,反而教M1個老師好喎!但如果因為呢個原因放棄M2,又好似唔係好合理!所以,真係唔知點比comment佢?

shala 發表於 19-3-21 11:34
其實ICT係hub想佢揀,因為見佢鐘意自己砌下電腦咁,所以覺得佢有天份,唔好浪費!
...

亞仔砌開電腦,咁hardware 同Networking應該無問題。剩下嘅Programming及Database相對容易。

不如選Phy/Chem/ICT/M1。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 18:40
私補外補不是問题,重點在於唔識時有人問,有人解答到。
我兒學校數理成绩強,M2 dse成绩4以上佔100%,學 ...

咁你囝囝好幸運,學校嘅支援同配套,真係好重要!
私補就針對性d, 如果真係選M1/M2的話

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 18:48
個人覺得中學ICT 尚算基本,暫時冇话有咩特別出路。

基本嘅意思、係何解?想聽聽你的睇法、謝謝

elbar 發表於 19-3-21 09:11

都有考慮呢個組合,會同佢再商量下

LingChiBaBa 發表於 19-3-21 11:43
亞仔砌開電腦,咁hardware 同Networking應該無問題。剩下嘅Programming及Database相對容易。

不如選Phy/C ...

想問如修ICT, 是否都包含你所指的呢幾個topic? Thx

elbar 發表於 19-3-21 09:11

請問修Bio,Chem,另外Geo或Eco,M2的大學可以修那幾科?

shala 發表於 19-3-21 11:56
想問如修ICT, 是否都包含你所指的呢幾個topic? Thx

是的,但再在其中選一個elective。視乎學校決定。

唔好意思,你女讀St Cat?如係,St Cat揀科係套餐形式,唔係你鍾意邊科就揀邊科,你要留意下,同埋只有M1冇M2及全部都要修M1
就因為咁,我同我女當初都唔揀ST CAT

shala 發表於 19-3-21 11:34
...
Phy/Chem/ICT/ M1/M2

shala 發表於 19-3-21 11:46
咁你囝囝好幸運,學校嘅支援同配套,真係好重要!
私補就針對性d, 如果真係選M1/M2的話
...

我大仔當年升中時我沒太留意高中選修科,讀上去才發覺學校dse選修科成绩弱,或多或少代表该科教得麻麻地,就算比你選倒都未必能取得好成绩。所以细仔升中時我刻意留意高中選修,明知小兒會揀理科所以都要考慮理科强嘅學校。

shala 發表於 19-3-21 11:48
基本嘅意思、係何解?想聽聽你的睇法、謝謝

我發覺其實唔少人唔太睇好 ICT 呢科,可能覺得呢科對入大學作用不大。

個人睇法,我大仔當年修 ICT. 呢科,须然唔係太多人睇好呢科,但我仔就對呢科好有興趣,而且越讀越起勁,最後大學都揀修電腦。我仔告訴我,中學時ICT其實係好基本嘅野,呢科對升大學暫時唔算有咩大作用,不過如果有興趣又喜歡鑽硏,其實呢科投放嘅時間算少而且好容易合格,但一定要有興趣先得。

ICT paper 2有4個 elective . 視乎學校開邊個,multimedia 最少野讀最容易合格,所以比較多學校有開但唔會太高分,4卷中 program 最難但dse取星多數係修呢個,你可以留意兒子學校開邊卷先决定。

csy_ma    發表於 19-3-21 20:27
‹ 上一主題|下一主題