用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
go

選修科目   [複製鏈接]

請教大家一些選科問題:

而家開始選科,第一階段選了phy、chem、Bafs同M1/M2 ?
但學校只可選2-3 elective subject, 而且如選Bafs就唔可以揀M1/M2
想問問大家
1. 呀囝本想選M2、但佢話教M2嘅老師教得唔好,所以轉揀M1、但我覺得因為這個原而放棄、是否不太好呢?大家意見如何?
2. 選修科唔係可以4科嗎?
3. 想選Bafs, 但咁就要放棄棄M1/M2,不能並存?
麻煩大家、謝謝
   9    0    0    0

每间学校做法不同,除非轉校,否則就要跟自己学校-貫做法~

shala 發表於 19-3-19 14:15
請教大家一些選科問題:

而家開始選科,第一階段選了phy、chem、Bafs同M1/M2 ?

你兒子學校M1/M2是否计算落elective?如果係咁最多只能修7科,如果唔计则可修3X+M1/M2,共8科,間間學校安排唔同最好了解请楚先。
個人覺得除自己能力外,其實都要考慮學校選修科公開试成績,舉例若貴校公開试 M2成绩差,咁推算该科 學校支缓應該麻麻地,若決定選修呢科好大機會要靠自己。

Yanamami 發表於 19-3-19 17:25
每间学校做法不同,除非轉校,否則就要跟自己学校-貫做法~

明白的,唔該曬

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-19 18:38
你兒子學校M1/M2是否计算落elective?如果係咁最多只能修7科,如果唔计则可修3X+M1/M2,共8科,間間學校安 ...

對,是計落elective的、所以現在要再諗清楚先!
謝謝你的意見、咁我要多方面再睇睇、然後再決定是否繼續揀M1/M2、thx

shala 發表於 19-3-20 00:08
對,是計落elective的、所以現在要再諗清楚先!
謝謝你的意見、咁我要多方面再睇睇、然後再決定是否繼續揀 ...

個人意見,若孩子數學能力強,情願揀少一科都要修 M1 或M2,因為現在大學非常重視附加數,部份學系附加數都有加權,有些系比重甚高,所以有能力一定要揀,否則将來你可能會後悔。
我仔今年都是中三要選科,佢學校今年開始M1會改為Elective ,M2就不是,所以如果修M1只能修七科,我仔會修 3X+M2 所以會讀八科。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 00:17
個人意見,若孩子數學能力強,情願揀少一科都要修 M1 或M2,因為現在大學非常重視附加數,部份學系附加數 ...
請問如修讀M2是否揀學系會機會大d?我只知如讀工程,一定要有M2,如M1唔知出路又如何呢?其實阿囝嘅數學能力唔係話十分強,只是比起文科,要背讀就更加唔啱佢

shala 發表於 19-3-20 01:14
請問如修讀M2是否揀學系會機會大d?我只知如讀工程,一定要有M2,如M1唔知出路又如何呢?其實阿囝嘅數學能 ...

大學現時收生计算 M1 or M2 比重一樣,不過到海外升學有部份就只睇 M2.

M1 「微積分與統計」,M2 「代數與微積分」,通常修文商會選M1.  理科则選M2。M1 的確易讀啲, 但摘星比率則 M2為高,一般數叻嘅學生會揀 M2。

2jkidsfather    發表於 19-3-20 08:35

shala 發表於 19-3-19 14:15
請教大家一些選科問題:

喺考評局計算,Core Maths同M1/M2都係當一科。 即係你修4C+3X+M1/2, 祇係計你讀7科。

shala 發表於 19-3-20 01:14
請問如修讀M2是否揀學系會機會大d?我只知如讀工程,一定要有M2,如M1唔知出路又如何呢?其實阿囝嘅數學能 ...

不如調轉諗,亞仔將來入大學想讀嘅學系,修咗M1/2會唔會增加入學機會?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 08:14

明白、唔該曬!要同阿囝考慮番呢個問題,始終讀嘅係佢,等佢了解番再作選擇!
如果M2要補習的話,私補還是出外補會好些?謝謝

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 08:50
喺考評局計算,Core Maths同M1/M2都係當一科。 即係你修4C+3X+M1/2, 祇係計你讀7科。
...

唔係好明,如考評局已將M1/M2當一科計,4C++3科自選科、如再加M1/M2、不是共8科嗎?謝謝

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 08:55
不如調轉諗,亞仔將來入大學想讀嘅學系,修咗M1/2會唔會增加入學機會?
...

佢就係仲未知將來個方向如何!只是不會選大量要背的科目!
如果揀ICT,出路又如何呢?謝謝

shala 發表於 19-3-20 12:17
唔係好明,如考評局已將M1/M2當一科計,4C++3科自選科、如再加M1/M2、不是共8科嗎?謝謝
...
考評局沒有將M1/M2當獨立一科計,祇是個別大學在收生時當獨立一科計。HKU在計算general requirement時,M1/M2也不算是獨立一科。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 08:14

如揀ICT, 出路又如何呢?謝謝

shala 發表於 19-3-20 12:19
佢就係仲未知將來個方向如何!只是不會選大量要背的科目!
如果揀ICT,出路又如何呢?謝謝
...

如果揀ICT,你會剔走Phy/Chem/BAFS邊科?

ICT優次會係Phy/Chem/BAFS/M1/M2之後,除非本身玩開電腦。

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 08:50
...

考评局以往就是不當 M1/M2 為一科,才引致唔少同學退修,近年大學部份學系收到的學生能力上出现大問題,大學才會急急變陣,越來越重视,亦視M1/M2為一科甚至加大權重。
將來會否改未如,但我覺得佢當唔當問題不大,最重要係大學收生會睇重才是重點。

shala 發表於 19-3-20 12:13
明白、唔該曬!要同阿囝考慮番呢個問題,始終讀嘅係佢,等佢了解番再作選擇!
如果M2要補習的話,私補還是 ...

私補外補不是問题,重點在於唔識時有人問,有人解答到。
我兒學校數理成绩強,M2 dse成绩4以上佔100%,學校支援充足所以问老師已經足夠。

shala 發表於 19-3-20 12:21
如揀ICT, 出路又如何呢?謝謝
個人覺得中學ICT 尚算基本,暫時冇话有咩特別出路。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-20 18:33
考评局以往就是不當 M1/M2 為一科,才引致唔少同學退修,近年大學部份學系收到的學生能力上出现大問題,大 ...

計幾多科係回應樓主#1樓第2條問題。4C+3X+M考評局計7科,未到4C+4X嘅上限。

至於大學某些學系有加權,但亦唔好忘記有D大學general requirement唔計M1/2。
‹ 上一主題|下一主題