用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問私校或直資小學對ASD小朋友有無支援? ...
go

請問私校或直資小學對ASD小朋友有無支援?

如題

一般津校的支援都係辦學團體或外面ngo (例如:明愛,協康會)入校俾免費服務,唔知這些機構會否去私校

aaffccdd 發表於 19-3-19 14:13
如題

大女讀私小,佢間學校似乎冇對任何 SEN 有支援。
讀咗幾年,只知曾經有個同學去圖書館考試。
但之後佢都轉校了。

回覆樓主

之前有聽過私校校長,建議大家如果知小朋友是sen 就最好找津校,因為支援會較多

回覆樓主:

picamama 發表於 19-3-20 22:09
直私in得咁辛苦揀學生,就是不想收SEN吧,無眼神不合羣不專注都多不會收,除非資優,
...

有教師朋友講,直私中小學經常強調面試要揾小朋友某些特質,根本就系sen 小朋友無的特質,講得坦白d和難聽d, 面試就係screen呢班sen 小朋友出來,避左唔收

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我仔讀直資,中小都有支援
當然,我相信如果面試揀到,都盡量會避(好老實啦!)
但收左有無心去教去湊,係另一回事。津校迫於無奈要收,但唔代表會俾個心出黎,好嘅循循善誘教到你大,唔好嘅玩到你走,你走佢仲開心。試過有朋友嬲到打去社署問可唔可以取消學校資助,自己落唔到袋都唔想益左間衰學校

LeeCC 發表於 19-3-21 11:25
有教師朋友講,直私中小學經常強調面試要揾小朋友某些特質,根本就系sen 小朋友無的特質,講得坦白d和難 ...

哈哈... 所以千祈唔好夾啲咩資優報告係profolio裏面

有教師朋友講,直私中小學經常強調面試要揾小朋友某些特質,根本就系sen 小朋友無的特質,講得坦白d和難 ...

面試好多tasks都有screening:
畫圖案task,test讀寫
合作task,test ASD、ADHD
長時間等候,test ADHD

身為SEN家長都好明白,學校梗係想搵叻仔叻女,津校有得揀叩門生都一樣用呢啲條件,所以萬一(唔知算好唔好彩)學校走漏眼,SEN學生考到入去,身為家長想知直私定津校會較適合自己小朋友多啲?

pizzafat 發表於 19-3-21 19:23
身為SEN家長都好明白,學校梗係想搵叻仔叻女,津校有得揀叩門生都一樣用呢啲條件,所以萬一(唔知算好唔好 ...

是否包容關愛,唔係睇官津校或直私

支援方面,官津校就多些