用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 馬來西亞升讀國際學校
樓主: sinibb
go

[其他] 馬來西亞升讀國際學校   [複製鏈接]

馬來西亞的國際學校難入嗎?

我著手安排緊名女過馬來西亞讀寄宿,一齊交流下

sinapec 發表於 19-3-23 18:46
我都好幾年前在吉隆坡做expat 時我兩個小朋友在當地讀國際學校,一個小學,一個中學,口音絕對冇問題,因外 ...

可以pm我係邊一間KL小學及中學嗎?thanks thanks!

回覆樓主:

想了解多d, 可以pm我是那間學校嗎?我都唸緊送小朋友去馬來西亞讀國際學校,但見價錢都唔平

Ashleycorina 發表於 19-6-1 23:03
我好朋友住KL,佢d小朋友全部返IS,成日叫我搬過去,佢自己英國長大讀書,佢話小朋友响KL讀英制IS,好好都平過香港
【移居馬來西亞】第二家園計劃持94萬可申請? 顧問:但有一限制 https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/340270/%E7%A7%BB%E5%B1%85%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%AE%B6%E5%9C%92%E8%A8%88%E5%8A%83%E6%8C%8194%E8%90%AC%E5%8F%AF%E7%94%B3%E8%AB%8B-%E9%A1%A7%E5%95%8F-%E4%BD%86%E6%9C%89%E4%B8%80%E9%99%90%E5%88%B6

snoopymummy 發表於 19-6-20 12:46
我著手安排緊名女過馬來西亞讀寄宿,一齊交流下

請問你女會過邊間學校?

小時了了 發表於 19-7-30 10:22
【移居馬來西亞】第二家園計劃持94萬可申請? 顧問:但有一限制 https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4 ...

報導指要700 萬先夠生活十年,其實點計?要咁大開支,駛70萬一年,我留香港都唔駛咁多?

我都好幾年前在吉隆坡做expat 時我兩個小朋友在當地讀國際學校,一個小學,一個中學,口音絕對冇問題,因外 ...

請問小朋友讀邊間國際學校?我地最近上網睇咗十幾間,如果要比較多外藉老師嘅學費都真係唔平。

cfs 發表於 19-3-23 08:36
除非父母要到當地工作,否則香港已經有好的國際學校。治安、口音、水平、升學也是問題。可能深圳的國際學 ...

請問對深圳的IS有了解嗎?港人容易入讀?學費好似仲貴過香港

回覆 sinapec 的帖子

麻煩你可以PM 我那一間嗎?

penp0319 發表於 19-8-4 17:03
報導指要700 萬先夠生活十年,其實點計?要咁大開支,駛70萬一年,我留香港都唔駛咁多?
...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]加上去到那邊要買樓

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]實際上要六、七百萬港元才足夠應付十年的移居生活。「由於持簽證者無法於當地工作或創業的,香港人必須靠自己的儲蓄支撐當地生活,加上去到那邊要買樓、醫療和衣食住行等開支,要過上不差的生活,六、七百萬的流動資金是很基本的了。」

YanYan0116 發表於 19-8-26 14:59
加上去到那邊要買樓

條數係十年要花七百萬,平均要7萬一個月開支,生活指數比香港更高!又話租金平,一萬蚊已可租樓!真係唔識計!

啱啱係網上睇緊網上新聞, 竟然 "無啦啦" 彈咗以下呢間馬來西亞國際學校嘅廣告出來.

https://www.sjis.edu.my/registration-mandarin/?gclid=CjwKCAjwzJjrBRBvEiwA867byiPA_mokmyMOsVRSBhMODODHPxvAHwlXS4zSH9NO2gtwjJKayYXFaBoCRlcQAvD_BwE

https://www.sjis.edu.my/

約平均每年多少錢?

Joba 發表於 19-8-29 22:23
約平均每年多少錢?

有平有貴,幾萬至十幾萬港紙都有!有d 平國際學校成績仲唔錯!當然大部分老師可能唔係來自英美

Hihi, 請問你介唔介意pm我,當年你兩個女讀嘅學校名?我正在考慮大馬MM2H,thx a lot.

你好,可以pm我KL邊間國際學校好嗎?

rabbittsui 發表於 19-9-6 10:41
Hihi, 請問你介唔介意pm我,當年你兩個女讀嘅學校名?我正在考慮大馬MM2H,thx a lot.
...

有用過的MM2H agent( local 華人),每次服務都不錯。有需要可以PM

回覆 sinapec 的帖子

麻煩可以PM是KL那間學校嗎

係 FB 彈咗呢間 agent 廣告 https://www.facebook.com/fgedu/

- UCSI International School (IB World School), Bandar Springhill

- Prince of Wales Island International School (POWIIS) 是位於馬來西亞檳城 (Penang) 的優質國際學校,。POWISS是一所英式學校, 為7至13年級的學生提供走讀和寄宿兩種選擇。課程為國際 A-Level 及GCSE, 而且學校提供了良好的英語環境,學生畢業後主要到英國升讀大學。而學校亦是COBIS英國國際學校協會及 AIMS 馬來西亞國際學校聯盟等組織成員。
‹ 上一主題|下一主題