用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
go

真道話自己唔係Happy school?  

我有點驚訝,一直以為佢係Happy

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:03

要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己唔係happy school啦!

mcl203    發表於 19-3-19 17:19
hohoho888    發表於 19-3-19 14:51
bettyay    發表於 19-3-19 12:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:03

要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己唔係happy school啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聽聞 (即係朋友嘅朋友話),課程真係幾緊湊,功課小測都不少,絕不輕鬆

真道唔係主打 happy 吧, 多數家長鐘意佢有得讀 IB

我都有親戚覺得直私 = 唔谷 / happy

我都有親戚, 話真道係happy school, 話考到就搬去tko 方便返學

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:12

真道校長都唔係第一年話自己 ...

我而家先有留意、更加唔明點解要用11年去讀完

小朋友讀緊一年級,功課量唔多,但課程緊湊是事實.......默書多但範圍少,有通知的測驗得兩次,無通知的唔少,考試得兩次.......

luckybaby2011    發表於 19-3-20 09:57

回覆樓主:

我都有朋友分別讀小一和小三, 她們也說功課比預期中多

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:12

真道校長都唔係第一年話自己 ...

部份家長直覺認為有IB課程嘅學校就等於係Happy School。

luckybaby2011 發表於 19-3-19 14:59
我而家先有留意、更加唔明點解要用11年去讀完
我當年,我親戚極力sell我讀(佢d仔女係真道學生),咁我去完個簡介會就覺得唔適合自已同個女,我都係唔明點解個課程要縮短由12年,用11年去完成,我記得個校長類似話係幫我地慳左一年,仔女讀完大學,都比其他同學後生1年。

chloe_b 發表於 19-3-20 08:48
我當年,我親戚極力sell我讀(佢d仔女係真道學生),咁我去完個簡介會就覺得唔適合自已同個女,我都係唔明點 ...

"比人後生一年"竟然係辦學宗旨 ,唔係以學習成效為先? 真係預左個個學生都要密集式學習,如果稍為滯後就慘,追到死。。。

回覆 chloe_b 的帖子

報唔到簡介會,不過佢講法好好笑,享受多年學生生活仲好啦,又唔係趕住要佢幫補家計政府又比佢咁做既,全港獨有?

回覆 Elenalan 的帖子

係喎,已經話而家課程多同深左,仲要少一年,真係唔明

曾聽真道創校丘校長說11年學制背後的理念,由2、5、4學年三個階段組成,頭兩年基礎階段最主要是讓學生適應小學教學模式,大約是小學5年,中學6年之分。因學校是中小學一條龍,全部學生(除成績爭太遠需留班外)皆可直升中學。丘校長說由於其他學校,中一生來自不同小學,第一年教學是調適期,但真道中小學是同一批學生,可免了中學第一年的適應期,加上每天上課時間較其他學校長些,故認為11年完成中小學是可行的。
我是真道家長,覺得11年的編排是可行的,但要孩子keep住進度,不是說要好叻,但不能因開頭功課量不多或輕鬆時便掉以輕心,沒有好好地打好基礎,讀上去便會吃力的了。其實這原則在其他學校也一樣的,只不過真道比起其他小學輕鬆,讓人容易放鬆了。

luckybaby2011 發表於 19-3-20 10:01
回覆 Elenalan 的帖子

係喎,已經話而家課程多同深左,仲要少一年,真係唔明 ...

真道教學模式11年,若中途想轉校,係有D難度,見過例子升中轉校都要讀番中一~~~

回覆樓主

我聽朋友講 (佢係用家), IB 課程嘅學位有限, 結果係成績好嘅學生先可以選擇IB, 不過讀書壓力應該比較其他學校細

回覆 wwwong712 的帖子

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦?

luckybaby2011 發表於 19-3-20 11:00

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦 ...

教育局限制

luckybaby2011 發表於 19-3-20 11:00

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦 ...

教育局規定直資學校必須有一大半考dse

我覺得如果課程安排合理,小朋友醒目,少讀一年係好小事,但可能唔係個個人都handle到。