用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

magnitique 發表於 19-3-21 18:22
講cky會引起更多誤會,其實我係想講真道IB成績唔差,仲好過好多國際學校!
...

但如果成日用dse成績去批評真道,咁係想誤導家長。

回覆樓主

2017 -2018 DSE 3322率跌到得37.25%

叻果批更加會跳船

magnitique 發表於 19-3-21 18:22
講cky會引起更多誤會,其實我係想講真道IB成績唔差,仲好過好多國際學校!
...

以小眾表現去評估大眾能力?

自己諗吓係咪合理既構想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-21 17:38
真道書院公開試成績統計

我知, 小朋友在校就讀既家長覺得成績唔重要, 不過對想搵合適小學既家長, 係 ...

咩事下跌咗咁多? 以前都幾好喎

Diversifyedu 發表於 19-3-21 18:16
回覆 magnitique 的帖子

如果以小學比喻, 真道係咪可睇成 30% BAND1 (IBDP) + 25% BAND2 (DSE PASS) + 45  ...

是否根本不夠時間預備公開試? 咁少成年時間預備又真係爭好遠喎

poonseelai 發表於 19-3-21 18:11
Both DSE and IB成績其實一路下跌緊

考ib嘅人數越來越多,成績有小小跌都正常,我覺得ib成績唔算下跌,都係正常範圍內有起伏

但我都唔同意好過cky,因為真道英文考B,係爭d

hkpapa852 發表於 19-3-21 18:26
以小眾表現去評估大眾能力?

自己諗吓係咪合理既構想

點會係小眾呢?講緊係真道IB成績喺全港嘅排名!

只以dse 成績去評價真道反而係以偏概全!!

利申:我唔係真道學生家長,亦唔係準備入讀真道嘅,只係有小朋友會考小學,所以呢幾年好認真客觀研究唔同學校,我相信在讀家長去維護學校一定比人話盲目追捧,所以我呢個局外人應該比較客觀,因為我本身無特別討厭某間學校,唔會一見某間學校嘅討論就出嚟批評(但佢自己其實又無讀過

il5544    發表於 19-3-22 10:06

luckybaby2011 發表於 19-3-21 17:31
半班repeat , 有咁多位咩
咁都有好處既、起碼學校無迫人升班
突發奇想、如果有個細b又入左真道咪 ...

朋友話ib人數有上限,未必可repeat, 佢想但唔得,dse無限制

deco99 發表於 19-3-21 18:36
考ib嘅人數越來越多,成績有小小跌都正常,我覺得ib成績唔算小跌,都係正常範圍內有起伏

但我都唔同意好 ...

Sorry, 我要修正,頭先太心急回應,所以寫錯,已修改。

fadgare 發表於 19-3-21 18:30
是否根本不夠時間預備公開試?  咁少成年時間預備又真係爭好遠喎
...

聽講早年真係happy school,所以成績有問題,呢個都係點解校長而家強調唔係happy school

magnitique 發表於 19-3-21 18:37
點會係小眾呢?講緊係真道IB成績喺全港嘅排名!

只以dse 成績去評價真道反而係以偏概全!!

你點計都好,只計DSE未達33222人數已經佔DSE+IB既總人數既3X%,即係得6X%學生附合升大學資格,對一間有收生100%自主權既學校係唔靚仔既數字~~~

回覆樓主:

其實依家喺廿一世紀,只不斷以dse/ib成績去評價一間學校係有啲落後嘅諗法,我哋讀書年代可能就成日睇住啲數字排位去做人,但廿一世紀,小朋友出去社會做事已經喺廿年後,再只睇成績係好狹隘。

依家咁多直資學校被家長追捧,其實就係家長睇到除咗成績,小朋友要學懂嘅仲有更多!

magnitique 發表於 19-3-21 18:47
其實依家喺廿一世紀,只不斷以dse/ib成績去評價一間學校係有啲落後嘅諗法,我哋讀書年代可能就成日睇住啲數 ...

咁咪又係最終都要睇埋成績~~~

mcl203 發表於 19-3-21 18:44
你點計都好,只計DSE未達33222人數已經佔DSE+IB既總人數既3X%,即係得6X%學生附合升大學資格,對一間有收 ...

有100%收生自主權係咪代表要收晒最top嘅學生呢?可能好多學校係,因為佢哋會趕走成績無咁理想嘅,再招收更好成績嘅一班。但咁樣係咪一間好學校呢?係咪做教育應該做嘅呢?呢啲家長要諗諗。

如果自己小朋友就喺成績較後果30%,但到中二三比人勸退,就係為咗條數靚仔啲,你會點諗呢?當然,做家長嘅唔會咁快諗自己小朋友成績差,但的確每間學校都有考最後嘅學生。

magnitique 發表於 19-3-21 18:47
其實依家喺廿一世紀,只不斷以dse/ib成績去評價一間學校係有啲落後嘅諗法,我哋讀書年代可能就成日睇住啲數 ...

大學取錄同揀科都係睇成績㗎喎, 出嚟做嘢都優先揀大學生啦, 今時今日degree係搵工基本入場券喎

deco99 發表於 19-3-21 18:40
聽講早年真係happy school,所以成績有問題,呢個都係點解校長而家強調唔係happy school
...

hkpapa 貼了早年(2012)的成績好過而家

magnitique 發表於 19-3-21 18:53
有100%收生自主權係咪代表要收晒最top嘅學生呢?可能好多學校係,因為佢哋會趕走成績無咁理想嘅,再招收更 ...

似乎你早有定案,坊間只有真道一間中學係唔會勸退成績未達標既學生~~~

fadgare 發表於 19-3-21 18:54
大學取錄同揀科都係睇成績㗎喎, 出嚟做嘢都優先揀大學生啦, 今時今日degree係搵工基本入場券喎  ...

所以咪有理念唔同既認為囉~~~

mcl203 發表於 19-3-21 18:57
似乎你早有定案,坊間只有真道一間中學係唔會勸退成績未達標既學生~~~
...

我相信仲有其他有良心嘅校長嘅,但佢哋就要承擔條數唔夠靚嘅後果。

magnitique 發表於 19-3-21 19:07

我相信仲有其他有良心嘅校長嘅,但佢哋就要承擔條數唔夠 ...

所以我估你早有定案,良心校長唔可以做到靚成績嗎?可以全面兼顧,似乎係憑專業和經驗,未必係要靠良心驅使~~~
‹ 上一主題|下一主題