用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:50
重考係咪一定得呢?

DSE重考生「翻身」率創歷年新低 僅3.6%達入大學門檻

原來會打折?多謝指教

fadgare 發表於 19-3-21 15:15
原來會打折?多謝指教
DSE combine cert/重考既討論/資料

http://www.beagazine.com.hk/hot-topics/%E9%87%8D%E8%80%83dse%E9%BB%9E%E8%A8%88%E5%88%86/

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3679118

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OP妮歌 發表於 19-3-20 18:13
年年呢個時間,就是真道批鬥會
係~!
好多人中意佢既教學理念, 亦好多人唔中意佢課程縮短左一年.....好爭議性的一間學校

fadgare 發表於 19-3-21 14:47
咁就算留班都係同出面啲人一樣時間畢業姐, 甘可以考兩次公開試又好似ok喎
...

未必考兩次,有考 dse的覺得自己未ready而repeat year 12, 這是一位真道家長告訴我的

poonseelai 發表於 19-3-21 15:54
未必考兩次,有考 dse的覺得自己未ready而repeat year 12, 這是一位真道家長告訴我的
...
咁repeat完有冇好結果呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-21 16:35
咁repeat完有冇好結果呢?

朋友孩子IB班,已畢業佢話其中一班dse一半人repeat,講清楚係佢話其中一班dse,佢無講真道共有幾班dse

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:03
我有點驚訝,一直以為佢係Happy

其實呢個帖幾好, 可以比準備考或有offer的小朋友長家再認真考慮一下。

11年, 相信真道家長在入學時都知和有一定心理準備。  其實IB/DSE成績是因為讀11年或全部直升中學所引致, 都好難定斷。 成績不是不重要, 更不應忽視, 但自己比較著緊係小朋友點睇自己成績和學校對小朋友成績差異的取態。

其實, 香港應該要有多幾間類似真道的學校, 講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

heisonmama 發表於 19-3-21 16:58
其實呢個帖幾好, 可以比準備考或有offer的小朋友長家再認真考慮一下。

11年, 相信真道家長在入學時都知 ...

講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

現實係, 除非小朋友天賦異品能力超強, 或者家長有大把錢仲一定有方法安排到一間有辦心儀學制既學校俾小朋友讀, 否則最後小朋友要面對邊個學制, 最後決定權都係喺學校手上.

mcl203 發表於 19-3-21 12:50
個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~
...

咁睇的確係急進左d

heisonmama 發表於 19-3-21 16:58

11年, 相信真道家長在入學時都知 ...

其實我都唔知IB係咩但都覺得有多個選擇既學校係較好、唔怪得咁多人揀、只係少一年的確太趕、回望過去、讀書時間真係最開心架

poonseelai 發表於 19-3-21 16:51
朋友孩子IB班,已畢業佢話其中一班dse一半人repeat,講清楚係佢話其中一班dse,佢無講真道共有幾班dse
...

半班repeat , 有咁多位咩
咁都有好處既、起碼學校無迫人升班
突發奇想、如果有個細b又入左真道咪比人細兩年畢業

真道書院公開試成績統計

畢業年度

DSE 3322率

DSE畢業生人數

IB平均分

IBDP畢業生人數

2012 -  2013

75.30%

38.30

2013 -  2014

51.46%

38.40

2014 -  2015

54.64%

38.50

2015 -  2016

63.28%

37.60

2016 -  2017

56.31%

36.10

2017 -  2018

37.25%

36.70

我知, 小朋友在校就讀既家長覺得成績唔重要, 不過對想搵合適小學既家長, 係咪真係唔重要呢? 等佢地自己衡量吓啦!

坊間成日以真道IB做賣點, 但佢IB成績其實一路下跌緊

hkpapa852 發表於 19-3-21 17:07
講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

現實係, 除非小朋友天賦異品能力超強, 或者家長有大把錢 ...

這不是更應該有更多不同類型的學校存在嗎?

hkpapa852 發表於 19-3-21 17:38
真道書院公開試成績統計

我知, 小朋友在校就讀既家長覺得成績唔重要, 不過對想搵合適小學既家長, 係 ...

我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但某程度上,成績好嘅應該可以有機會選先,情況就似當年我哋揀文科/理科,成績好嘅大部分會揀理科。

所以只睇dse成績,就好似小學有精英班,我哋唔睇精英班嘅成績,只睇其餘三班非精英班成績去評價全級學生嘅能力。

再者,真道IB嘅成績係唔錯嘅,佢嘅IB成績甚至好過勁多家長熱捧嘅國際學校!

所以家長只留意真道dse成績時,係好易被誤道嘅。

我相信類似情況慢慢會出現喺其他有得考IB嘅直資度,例如優才。

magnitique 發表於 19-3-21 18:04
我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但 ...

只睇IBDP成績,只會更易被誤導

真道IBDP成績好過CKY已經係歷史故事了!

NeoMom 發表於 19-3-21 17:52
坊間成日以真道IB做賣點, 但佢IB成績其實一路下跌緊
Both DSE and IB成績其實一路下跌緊

回覆 magnitique 的帖子

如果以小學比喻, 真道係咪可睇成 30% BAND1 (IBDP) + 25% BAND2 (DSE PASS) + 45 % BAND3? 呢個水平極其量係地區二線小學

再者, 真道只係部份成績好學生可以選修IB同CKY大部份學生都要選修IB情況下比較, 真道要檢視下教學同學生水平.

網上資料:

magnitique 發表於 19-3-21 18:04
我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但 ...

單看IB 平均分?咪講笑啦。真道公布首届ib成績時話全部bilingual diploma, 引起討論,係事實,只同大家期望學生中英文皆考母語水平有出入

hkpapa852 發表於 19-3-21 18:09
只睇IBDP成績,只會更易被誤導

真道IBDP成績好過CKY已經係歷史故事了!

講cky會引起更多誤會,其實我係想講真道IB成績唔差,仲好過好多國際學校!
‹ 上一主題|下一主題