用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?  

sunflower2000 發表於 19-3-20 16:49
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比 ...

當大部份學生 (讀NSS考DSE個班) 既公開試表現每況越下, 上年仲跌到去只有聖道迦南既水平, 咁又是否完全無問題呢?

對的, 我呢D不追求學習態度既人係唔會明白的.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunflower2000 發表於 19-3-20 16:49
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比 ...
咁咪同其他一條龍直g比
身邊有朋友在logos, 的確,成績麻麻一樣照上中學,咁可以看為有承擔,但既然課程少一年,點解唔留一年比較弱的學生catch up

功課少,程度深, 如學生不自律的話會好大鑊,所以校長再三強調真道不是happy school, 上到小三跟不上進度的明顯多左.  

好著重成績既家長,的確唔應該揀真道,無謂錯配。

belgiumchoco 發表於 19-3-20 17:22
好著重成績既家長,的確唔應該揀真道,無謂錯配。

唔著重成績既學校,咁又真係可以叫happy school喎~~~

mcl203 發表於 19-3-20 17:34
唔著重成績既學校,咁又真係可以叫happy school喎~~~

其實有好多著重成績既學校,如aps, kts, sfa, ,真道唔係同一類,唔洗諗真道啦

belgiumchoco 發表於 19-3-20 17:42
其實有好多著重成績既學校,如aps, kts, sfa, ,真道唔係同一類,唔洗諗真道啦
...

真道校長係咪都係咁認為?~~~

mcl203 發表於 19-3-20 17:49
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-20 17:52
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?

推理念囉,反正真道家長們都唔著重成績~~~

mcl203 發表於 19-3-20 17:49

我唔敢代佢答,但我所認識既用家,相信都認同真道唔係果類學校

我並沒有比較, 而且真道小一也有篩選, 也不易入. 我只是不明白為什麼要堅持十一年教學, 就算真道家長對學術沒要求( 其實不可能完全沒有吧), 也寄望孩子們能升大學吧. 所以補底是重要的, 尤其現在行11年出來成績有進步空間, 為什麼不能給多一年學生長大, 打好基礎?

回覆樓主

年年呢個時間,就是真道批鬥會

il5544    發表於 19-3-21 14:00

真道轉左由曹校長帶領只有兩三年,
相信校長的理念是否可行(Dse performance),要幾年後先見到

在呢段期間暫時間k3家長都只能憑信心去選擇真道,不過ek確是好少真道中學部家長談論真道係點achieve Dse 成績

利申:本人很喜歡真道的

mcl203 發表於 19-3-20 17:34
幾年前有位網友話之前在logos 教,轉左校長後,唔記得what exact word used, 大至上是比以前谷,當然咁都唔代表是分數行先,但若校長話唔係happy school,其實都好make sense, 反而我好奇家長們在簡介接收到什麼信息

其他學校 12 年都追課程追到氣咳,又補課又留堂,讀 11 年點會輕鬆呢(或者係老師教得輕鬆,學生追到氣咳)。

真道小學課程係深啲啲,但有其他學校課程仲深。

MrBeast 發表於 19-3-20 20:22
幾年前有位網友話之前在logos 教,轉左校長後,唔記得what exact word used, 大至上是比以前谷,當然咁都唔 ...

一個訊息,各自表述~~~

wongszehang 發表於 19-3-20 18:37

真道轉左由曹校長帶領只有兩三年,

因為DSE成績無嘢值得講

我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔好就放棄你。呢幾年校長講咗幾次唔係happy school,係話學業都有要求,只係成績仲差強人意。

利申:真道唔係我first choice,但我都明點解好多家長鍾意。同aps果d比較,我情願小朋友讀真道,唔係個個家長都追求成績,唔知點解咁多人都唔明。

WongCuen    發表於 19-4-3 01:14
WongCuen    發表於 19-4-3 01:14

Soundervolt 發表於 19-3-20 16:20
就算成績OK,但少咗一年,就少咗一年校園生活嘅時間。

係囉、我無研究係咪真道獨有、如果講涵接問題、其他一條龍都無變11年、梗係做多年學生開心點

YanKanMom 發表於 19-3-20 16:07
我也不太清楚,只知第六學年(DS4)為中一。我見每年級均有插班生,但又不覺得DS4那級特別多插班生喎。 ...

連班級名都唔同