用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-3-20 09:05
"比人後生一年"竟然係辦學宗旨  ,唔係以學習成效為先? 真係預左個個學生都要密集式學習,如果 ...
係呀!其實個校長當年唔止講呢個point令我唔鍾意間學校,不過唔o係度講喇!其實我小朋友依家都小4,我當年去過好多學校既簡介會,對呢間特別印象深刻!

luckybaby2011 發表於 19-3-20 09:59
回覆 chloe_b 的帖子

報唔到簡介會,不過佢講法好好笑,享受多年學生生活仲好啦,又唔係趕住要佢幫補家計 ...
唔知個校長今時今日會唔會再咁講呢??因我都5年前既事

回覆樓主:

有d 學校雖然讀12年,會考GCSE及DSE. 我認為這些學校都唔算讀12年,不過人地成績得。但真道學生考出黎成績不論是IB 或DSE 成績都有進步空間。應該考慮拉長至12年。

留意前者是同一個學生不同年份考GCSE 及DSE. 但真道學生是IB 或DSE ,二選一。

星星的後裔 發表於 19-3-20 13:32
有d 學校雖然讀12年,會考GCSE及DSE. 我認為這些學校都唔算讀12年,不過人地成績得。但真道學生考出黎成績 ...

真正雙學制直資, IBDP或GCE-AL/IAL, 都係S6先考, 不過會係S4以IGCSE (水平大約以前HKCEE) 去作課程分流 (決定是否有能力讀IBDP/GCE-AL), 唔會係同DSE不同年學期考

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

在EK見到真道家長普遍認為成績並不重要,追求成續不应選真道,我們傍人意見,算把啦

poonseelai 發表於 19-3-20 13:52
在EK見到真道家長普遍認為成績並不重要,追求成續不应選真道,我們傍人意見,算把啦
...

有同感,不過相信真道DSE考得好,佢地又唔會講呢番說話。

hkpapa852 發表於 19-3-20 13:51
真正雙學制直資, IBDP或GCE-AL/IAL, 都係S6先考, 不過會係S4以IGCSE (水平大約以前HKCEE) 去作課程分流 ( ...

修GCE AL,部分科目S5已要考~~~

YanKanMom 發表於 19-3-20 10:02
曾聽真道創校丘校長說11年學制背後的理念,由2、5、4學年三個階段組成,頭兩年基礎階段最主要是讓學生適應 ...
以2-5-4去分拆課程, 本身其實就唔配合大部份學生需要

香港所有直資龍校, 中學部必須提供額外15%學位俾街外學生入讀.

咁真道到底係邊年會收呢班人呢? 咁街外人, 又如何銜接呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 19-3-20 13:52
...

朋友囝仔讀另一標榜Happy唔追求成績嘅直資學校,但到開家長會時,朋友話家長最關心係學校點樣提升公開試成績.....

mcl203 發表於 19-3-20 14:14
修GCE AL,部分科目S5已要考~~~

A level 近年改制,好似申請大學時S5 考的成績不会計

poonseelai 發表於 19-3-20 14:58
A level 近年改制,好似申請大學時S5 考的成績不会計

唔記得清楚了,聽完即忘,因無打算行GCE呢條路。但學校S5同學係已經準備考S5要考既paper,分2年所以輕鬆D~~~

Soundervolt 發表於 19-3-20 14:57

朋友囝仔讀另一標榜Happy唔追求成績嘅直資學校,但到開 ...
其實係香港既家長真心有邊個可以無視成績, 至於HAPPY定唔HAPPY亦唔可以一概而論。有人讀真道讀得好開心, 亦有人讀到喊晒口, 好睇小朋友夾唔夾到間學校。

bbtwm 發表於 19-3-20 15:08
其實係香港既家長真心有邊個可以無視成績, 至於HAPPY定唔HAPPY亦唔可以一概而論。有人讀真道讀得好開心, 亦 ...

喺EK經常見到尐搵happy school嘅帖,通常都會理性話唔追求成績,但問多兩句唔追求成績嘅定義只係唔使考5**,考5*都收貨,唔使入HKU,CUHK都OK。

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:10
要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己 ...

其實唔明點解要堅持十一年, 尤其公開試成績仲有進步空間

hkpapa852 發表於 19-3-20 14:18
以2-5-4去分拆課程, 本身其實就唔配合大部份學生需要

香港所有直資龍校, 中學部必須提供額外15%學位俾街外 ...
我也不太清楚只知第六學年(DS4)為中一我見每年級均有插班生但又不覺得DS4那級特別多插班生喎

fadgare 發表於 19-3-20 16:02

就算成績OK,但少咗一年,就少咗一年校園生活嘅時間。

YanKanMom 發表於 19-3-20 16:07
我也不太清楚,只知第六學年(DS4)為中一。我見每年級均有插班生,但又不覺得DS4那級特別多插班生喎。 ...
呢一點就更突顯出學校不能和本地學制銜接既問題.

不論本地學制, 海外學制以至近年受追捧既IB學制, 都係有明確既小學, 初中和高中三階段

DS1-5涵蓋高小至初中, 本身已奇怪, 初中一組課程, 但中間讀兩年又要再分NSS/IBDP (實制上1年後已經要分, 因為NSS係讀3年), 更加奇特

公開試成績好唔好與學校好唔好未必完全掛鉤,只是一項較容易用來比較的元素。暫時來說,成績較好的同學多數讀IB(但也有個別叻人揀DSE的),故真道IB成績可以,DSE成績有進步的空間是事實,但以其不汰弱留強的辦學原則,這個結果也是合理的。學校不是完美,也不是所有老師皆可敬可愛,但整體來說,她是一間有良心有愛心以學生為本的學校。當孩子包括自己的孩子發生問題時,學校如何處理對待,棄之如敝屣抑或盡量挽回保護學生,便能更全面地領會她到底是一所怎麼樣的學校了。

hkpapa852 發表於 19-3-20 16:22
呢一點就更突顯出學校不能和本地學制銜接既問題.

不論本地學制, 海外學制以至近年受追捧既IB學制, 都係有 ...
我們讀緊又唔覺得問題很大,如要分,可大致這樣分吧:頭兩三年是初小,第四五年是高小,第六至八年是初中,第九至十一年是高中。

fadgare 發表於 19-3-20 16:02
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比較,不公平吧。
‹ 上一主題|下一主題