用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-21 20:49
曾受喻為越快樂越墮落既播道,教學理念離地既WKF,左膠背景既培僑,多年前考小一時受歡迎程度都不如真道, ...

面試最多的人數陳守仁之後就是真道
原因會唔會因為真道係最早面試

利申:本人喜歡真道的

wongszehang 發表於 19-3-28 17:06
面試最多的人數陳守仁之後就是真道
原因會唔會因為真道係最早面試
其實, 面試最多人既, 可能係音小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Skyhouse 發表於 19-3-22 12:21
我兩小孩入讀真道
我就是那種不是在乎成績分數入大學數據的家長,就算將來小朋友不讀大學才可以。
我是在乎 ...

真心請教真道家長
聽說曹校長上任後 ,多了功課
請問玩在小學部是否仍然是少功課?

chloe_b 發表於 19-3-20 08:48
我當年,我親戚極力sell我讀(佢d仔女係真道學生),咁我去完個簡介會就覺得唔適合自已同個女,我都係唔明點 ...

點解要拔苗助長

回覆 littlefaith 的帖子

5 歲人仔揀學校,知道是否適合自己,真係一半一半。當年我好想讀龍幼間小學,只為可以同朋友一齊繼續讀書,另外有帶我去考學校,但我因為唔想離開朋友,唔認真對待導致 reject。聽阿媽講派位,佢話心儀兩間,一間直屬,一間冇關係,我想入冇關係果間,因為果間我聽同學講過,電視亦見過,覺得好出名所以想讀,直屬果間所有鄰居都唔識。結果當然係抽入到直屬。佢話畀我聽抽到果刻我好唔開心因為冇得同朋友一齊讀書,又冇得讀出名學校。但龍幼間小學的確唔適合我。
如果跟我當年意願,我一定冇今日咁好

我識個小朋友,自己有私立 offer,覺得間學校一定好好,所以叩門成功嘅學校都唔鍾意,最後入叩門其中一間,結果讀得非常開心又多活動,依家又話好彩冇入私小(又的確,間津校適合佢多啲)。所以小朋友揀學校,好容易受古靈精怪嘅理由影響,亦好大機會第二日就鍾意另一間。唔係個個小朋友都咁清楚最適合自己係邊間。你幸運,小朋友冇古靈精怪理由,你亦好了解小朋友需要。

anfisonbb    發表於 19-3-29 11:53

回覆 wongszehang 的帖子

我覺得功課量係合理既, 好多時係自修課已經做左大半, 快手既同學仔甚至已經做晒
雖然放學時間比其他學校晏, 但係返到屋企都仲有時間温書, 睇故事書同玩一陣, 跟住9:30PM上床瞓覺

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 03:39
回覆 littlefaith 的帖子

5 歲人仔揀學校,知道是否適合自己,真係一半一半。當年我好想讀龍幼間小學,只 ...

咁細個我就無信心放手住

ozoz 發表於 19-3-28 16:40

我個人認為Papa係一個現實主義家長,相信好多家長都係。我印象 ...

我諗佢小朋友係一個聽話的乖孩子、每個小朋友都唔同、受到就得、反叛性強就唔好了

chloe_b 發表於 19-3-20 13:14
係呀!其實個校長當年唔止講呢個point令我唔鍾意間學校,不過唔o係度講喇!其實我小朋友依家都小4,我當年 ...

咁點解唔鐘意但到頭來又揀呢間?

Enfnjc 發表於 19-3-30 22:29
咁點解唔鐘意但到頭來又揀呢間?

我無揀丫,我淨係去個簡介咋喎,我小朋友讀女校

利申:小囡,現就讀真道FS1

功課唔多,學校可以完成大半,確實有許多隨堂小測試,每年2測2考。

老師同學相處融洽,小朋友鍾意返學,老師上堂非常有趣,學校很有心組織各種課外活動,例如,圖書日(小朋友和老師扮圖書人物,分享圖書etc.),天倫教室觀課(小朋友整三文治俾家長);星期五夜晚有不同主題的家長講座,每日午餐後有做手工,跳繩等活動,星期三有外籍教師圖書館講故事等!

課程設置:英文比較難,小二教材;數學正常程度,有精心的課程編排;中文用江蘇教育出版社教材,文字優美。科學,社會,天倫之樂,聯課活動都非常精彩!
如可接受11年課程設置,是很好的選擇。

其實,各花入各眼,適合最重要。無謂爭執。

littlefaith    發表於 19-4-7 12:49

amyran 發表於 19-4-6 00:15

利申:小囡,現就讀真道FS1

好多謝前輩的分享,相信對好多心儀真道的幼園家長係好好的資料
Thanks a lot!!!!!

回覆樓主:

其實我唔係好明,真道一條龍全部係親生仔,讀ib嘅亦都係真道教出來,成績唔差好過好多國際學校,所以又點可以只計dse成績。

miujoey 發表於 19-4-6 21:11
其實我唔係好明,真道一條龍全部係親生仔,讀ib嘅亦都係真道教出來,成績唔差好過好多國際學校,所以又點可 ...

非常有道理
另外不過ib的資源會否分散dse的資源就難以估計

miujoey 發表於 19-4-6 21:11
其實我唔係好明,真道一條龍全部係親生仔,讀ib嘅亦都係真道教出來,成績唔差好過好多國際學校,所以又點可 ...

咁啲人係鍾意插,點都可以响雞蛋裡挑骨頭。
都係嗰句,嗰啲所謂神校,如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考DSE 100%入U,咁先算神校。否則,咪又係掛羊頭賣狗肉。
當年開創直資,係希望可以讓有心發展教育的人,另闢溪徑,引入以學生為本的教育理念,為教育開創一條新的道路,讓有心的家長、學生有得選擇。某些神校,就趁這個機會,紛紛轉直資,但仍堅守傳統精英教育,正式掛羊頭賣狗肉。

littlefaith 發表於 19-4-7 12:52
咁啲人係鍾意插,點都可以响雞蛋裡挑骨頭。
都係嗰句,嗰啲所謂神校,如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考 ...

如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考DSE 100%入U,咁先算神校。

但如果咁計,我相信香港冇一間係神校(emoji)
‹ 上一主題|下一主題