用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉國際學校嘅中學
go

想轉國際學校嘅中學

我個仔依家讀緊local,但係壓力越來越大,所以想轉去國際學校讀high school,大家有冇啲咩介紹係容易啲轉去讀嘅?Thanks

回覆樓主:

國際學校高中要準備公開試,压力也不少,況且香港好多國際已轉IB, 孩子可適應嗎?

packileung 發表於 19-3-18 20:51
我個仔依家讀緊local,但係壓力越來越大,所以想轉去國際學校讀high school,大家有冇啲咩介紹係容易啲轉去 ...

High school先轉,仲要小心cultural shock和社交, 又要短時間內考IGCSE/IBDP

我個仔依家讀緊local,但係壓力越來越大,所以想轉去國際學校讀high school,大家有冇啲咩介紹係容易啲轉去 ...

你個仔幾大? 想轉grade幾?

picamama 發表於 19-3-18 21:38
High school先轉,仲要小心cultural shock和社交, 又要短時間內考IGCSE/IBDP

多謝提醒

peter109 發表於 19-3-19 09:02
你個仔幾大? 想轉grade幾?

13歲,form 2

poonseelai 發表於 19-3-18 21:17
國際學校高中要準備公開試,压力也不少,況且香港好多國際已轉IB, 孩子可適應嗎?
...

知道,他話讀得唔開心,可能local 教學不太適合他

packileung 發表於 19-3-19 13:34
知道,他話讀得唔開心,可能local 教學不太適合他

真的不開心不妨一試,插班要考試符合水平才会收,新IS可能机会大D,亦有IS學生完成中二会去英國升高中,我見ESF網頁中學也有位

回覆樓主:

可以去下唔同學校嘅 school visit 睇下先,學校會講點樣收生

回覆樓主:

See if you are interested in ASHK:
https://www.eventbrite.hk/e/high-school-launch-and-the-ib-diploma-program-at-american-school-hong-kong-tickets-57679281283

如果小朋友係有心機讀書,依家轉到可以,以前好多人都讀完F5先去英國都無問題。

australian international school, american international school, korean international school, harrow, YMCA of HK college等等都好似係GCSE。

回覆 packileung 的帖子

佢英文如何? 如果只係一般就唔好㨂行 IB 嘅國際學校,因為IB 有大量寫作同 project, 由 local school 轉去只會更辛苦。

jellomama 發表於 19-3-20 08:55
回覆 packileung 的帖子

佢英文如何? 如果只係一般就唔好㨂行 IB 嘅國際學校,因為IB 有大量寫作同 proje ...

好彩佢由細到大鐘意英文,英文係最好個科,所以去IS唔擔心佢英文水平

peter109 發表於 19-3-19 18:35
可以去下唔同學校嘅 school visit 睇下先,學校會講點樣收生

好的,謝謝

回覆樓主

其實依個年代越大越難轉,文化思想距離係其實好大....唔係我地以前個年代

packileung 發表於 19-3-20 09:35
好彩佢由細到大鐘意英文,英文係最好個科,所以去IS唔擔心佢英文水平

LS and IS 对英文要求好唔同,IS 是母語水平,好着重寫作能力。都係嗰句,試下申請先

packileung 發表於 19-3-19 13:32
13歲,form 2

你個仔13歲,如果英制international schools 如Harrow, Kellet 或ESF foundation schools 已經係讀繄Year 9, 最快應該8月開學讀Year 10。

Year 11 要考(I)GCSE, Year 9 已經開始教(I)GCSE syllabus, 讀小一年怕佢追唔到。

你話個仔最好英文,唔怕追唔到。你試吓俾你個仔寫三篇文,題目係由Cambridge IGCSE First Language English Workbook 抽出嚟。

Narrative writing
1. Write a narrative involving an impersonation.

Descriptive writing
2. The clown

Argumentative/discursive writing
3. ‘Humour is the madness which keeps the world sane.’ Discuss this claim.

每篇1000-1500字限1小時內完成。如果佢寫得有紋有路無大grammatical mistakes, 記得post 上嚟俾大家欣賞吓。

poonseelai 發表於 19-3-20 13:08

LS and IS 对英文要求好唔同,IS 是母語水平,好着重寫 ...

poonseelai 發表於 19-3-20 13:08

LS and IS 对英文要求好唔同,IS 是母語水平,好着重寫 ...

Thanks, we prefer American schools as we may let him study in the US in the future