用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園成績表vs面試
go

幼稚園成績表vs面試

宜家k2上學期成績表,有啲項目仲係得3分(1-5),今年遇著個老師好嚴厲,樣樣彈,日日放學都同我投訴乜乜乜咁,唉…我怕佢主觀要求,感受,咁寫衰左佢成績表啦,好似寫字咁,成日話佢未得寫唔到,話佢唔明,但其實我睇佢冇寫唔到,佢地係要求到要靚囉,佢樣樣只講不是,但冇話過點教,anyway如果佢interview 表現真做到唔錯,小一學校仲需要睇佢幼稚園成績表嗎?
其實係咪interview 表現好係最緊要呢?

I also want to know
same case with me

回覆樓主

絕對係筆試/面試重要,成績表的作用有限。

回覆樓主

考直資私立,我印象中唔係好多間要交成績表,唔洗擔心

回覆樓主

絕大部分直私要交成績表,但是最重要都係面試表現。

回覆樓主

過來人,無太大影響

回覆樓主:

我覺得成績表只是錦上添花, 主要看面試表現. 但如果你面試表現一般, 其實成績表或者幫到你. 面試一般要求反應同埋說話能力, 如果呢方面比較弱, 成績表靚仔至少畀人覺得你品學兼優, 都會有些學校收, 尤其如果你應對到學術型問題

回覆樓主:

好多直私都要交成績表。其實好多人幼稚園成績表都是 straight A 的,如果唔係 straight A 我唔知會唔會有影響,可能會俾學校的第一印象打咗折。不過如果面試表現唔好,成績表幾好都無用。所以面試分好緊要。

回覆樓主

我都覺面試表演最緊要,不過估計神校可能會睇得較重

回覆樓主

我覺得成績表靚絕對有幫助, 但一定要有面試表現配合。

成績表靚+面試好= 易入
面試好only =入
成績表靚only = 細機入

當兩個面試學生分數很接近的時候,就會以成績表作另一個評估的方法

回覆樓主

我稔負評影響大些,例如不專心上課,不合羣

回覆樓主

大家認為校長推薦信又有冇用,佢可能每位同學都會寫,個個都有,咁又點?

回覆樓主:

個個都寫果種推薦信沒有用。除非小朋友在學校是優異生而校長特別在信中提到。不過如果心儀小學唔係太識寫信的校長或那間幼稚園,可能只係影響好少。

回覆 devilbody 的帖子

如果冇寫校長名個種第1ROUND跟PROFILE 交應該冇用, 到第2,3 ROUND交有指小學校長名會好D

sailormercury 發表於 19-3-18 18:34
好多直私都要交成績表。其實好多人幼稚園成績表都是 straight A 的,如果唔係 straight A 我唔知會唔會有影 ...

咩叫 straight A?

kkgai 發表於 19-3-19 10:33
咩叫 straight A?

我意思是成績表全部項目攞 A 或最高分果行.

回覆樓主

面試最重要但成績表也不可以差。樓主學校滿分5分,但仔仔大部分擺3,係值得家長特別關注下。同班主任好好傾下啦!

ddtt347 發表於 19-3-19 11:02
面試最重要但成績表也不可以差。樓主學校滿分5分,但仔仔大部分擺3,係值得家長特別關注下。同班主任好好傾 ...

我都想問可以點傾……