用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位家中年輕人會唔會永遠做卷都錯多項選擇題? ...
樓主: YolandaTam
go

請問各位家中年輕人會唔會永遠做卷都錯多項選擇題?

我個中一, 我都有留意過Math MC錯的問題, 的確是比長答錯的嚴重, 因為MC 的好多是考concept, 我試答, 都錯左, 因為個題的字不是普通文字題的英文, 而是好似好"academic" 的英文, 即係speedy reading 好可能會睇錯或不明, 要睇2-3次去了解內意...  另外, MC 大都是 I, I or II, III or IV.. 之類, 不是只得一個答案個種.    依平時習慣MC 一題1分鐘內的做答預計, 有時一定要快睇, 一睇到答案似似地選左就會好易睇漏而選錯.  

HaYi 發表於 19-3-18 22:13
我個中一, 我都有留意過Math MC錯的問題, 的確是比長答錯的嚴重, 因為MC 的好多是考concept, 我試答, 都錯 ...

小女學校啲 MC, 成日都係要經過頗複雜嘅步驟先做到,試過老師俾出嚟嘅 solution,長度等於長答小分題

YolandaTam 發表於 19-3-18 14:10

小女中三,今日食晏打俾我,佢超  咁話 UT 數學, 3 ...

25.5/30已經好好喇 我女有時間中失手,例如16/30,剛剛合格的,但我完全冇話過,只叫佢小心d

719117 發表於 19-3-19 09:22
25.5/30已經好好喇  我女有時間中失手,例如16/30,剛剛合格的,但我完全冇話過,只叫佢小心d
...

如果間中失手,可能是對某一個/些topic較弱,不一定是不小心,要對症下藥。

YolandaTam 發表於 19-3-18 14:19
謝謝你呀,其實我都有同佢講,分數嘅嘢有上有落,小事嚟,最緊要識嘢,概念清楚。
係佢唔 relax 呀,話攞 ...

中文最後如何惡補啊?我而家都頭痛呢個問題(emoji)

profitwong 發表於 19-4-11 20:43
中文最後如何惡補啊?我而家都頭痛呢個問題(emoji)

唔知點好呀,頭痛中。佢話自己再試吓喎,佢學校好奇怪,中文問到中國文學咁,猛咁問修辭 ,明明公開試問內容多
見下帖
肥中文讀本測驗
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3746425

回覆 YolandaTam 的帖子

我見阿女(中一) 份中文卷, 都係勁問修辭手法, 作者心情, 意景, 真係要領略到, 至識答

但我比份卷補古文既老師睇, 佢話80%參照DSE出卷方式去出

妹妹頭 發表於 19-4-12 08:44
回覆 YolandaTam 的帖子

我見阿女(中一) 份中文卷, 都係勁問修辭手法, 作者心情, 意景, 真係要領略到, 至 ...

或者令嬡老師有內幕料嚟緊會問吧。但2018年卷一範文部分嚟睇30分裏面得2分係問修辭,其他全部問內容。閱讀理解現代文有10分問修辭,古文部分冇問。即100分得12分問呢樣嘢。但小女份卷,只問範文,34分滿分,有18分問修辭喎,我就覺得有點那個嘞

YolandaTam 發表於 19-3-18 22:47
小女學校啲 MC, 成日都係要經過頗複雜嘅步驟先做到,試過老師俾出嚟嘅 solution,長度等於長答小分題 :igiv ...

我覺得其中一個原因係佢睇少MC,心理上以為簡單些,實際上可能仲難。又加上無需列式,自行简化步驟,又或用一些心算,容易錯!